Dolar 32,4658
Euro 34,7315
Altın 2.441,46
BİST 9.926,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı Sonrasında Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı Sonrasında Açıklamalarda Bulundu
14 Aralık 2022 19:11
109

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÇOCUKLARA YÖNELİK HASSASİYETİMİZİ KİMSEYE SORGULATMAYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde çocuklara yönelik taciz, tecavüz, reşit yaşa ulaşmadan evlilik gibi hususlardaki hassasiyetimizi biz kimseye sorgulatmayız. Türkiye’de bu konuyla ilgili en önemli hukuki ve fiili reformlar bizim hükümetlerimiz döneminde hayata geçirilmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Çocuk istismarı iddialarıyla ilgili başvuru yapıldığı andan itibaren tüm kurumların gerekeni yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı bölümler şu şekilde:

13 YAŞINDA NİŞAN, 14 YAŞINDA EVLİLİK GİBİ BİR DURUMU KABUL EDEBİLMEMİZ ASLA MÜMKÜN DEĞİLDİR

Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda haklı şekilde tepkiye yol açan bir kızımızın erken yaşta evliliği ile öncesinde ve sonrasında yaşanan acılar hususundaki görüşlerimi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Şuana kadar arkadaşlarım gereken gayretleri gösterdiler, gereken çalışmaları ilgili Bakanlarımız yaptılar. Ama bunları görmezden gelen bir muhalefet söz konusu. Her şeyden önce günümüz şartlarında 13 yaşında nişan, 14 yaşında evlilik gibi bir durumu kabul edebilmemiz asla mümkün değildir. Hele hele daha küçük yaşlardaki istismar iddiaları tam bir faciadır.

DAVA İLE İLGİLİ İLK DURUŞMANIN YAKINDA YAPILMASI BEKLENİYOR

Mağdur, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza başvurduğu andan itibaren kurumlarımız bu konuyu sahiplenmiştir. İçişleri Bakanlığımız tarafından yürütülen soruşturmanın ardından konu yargıya intikal etmiştir. Bu aşamada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız mağdur için avukat temin etmiş, hukuki süreci yakından takip etmeyi sürdürmüştür. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız iddiaları tüm boyutlarıyla ve belgeleriyle soruşturarak iddianamesini hazırlamıştır. Dava ile ilgili ilk duruşmanın yakında yapılması bekleniyor. Konu tüm bu süreçlerin ardından kamuoyunun gündemine gelmiştir. Bir başka ifadeyle mesele medyada yer alana kadar bakanlıklarımızın, kurumlarımızın tamamı süreci titizlikle takip etmiş, gereken her türlü işlemi bihakkın yerine getirmiştir. Geçmişteki ihmaller ve eksiklerde soruşturma kapsamında ele alınmış gereken adımlar atılmıştır.

TACİZ, TECAVÜZ, REŞİT YAŞA ULAŞMADAN EVLİLİK GİBİ HUSUSLARDAKİ HASSASİYETİMİZİ BİZ KİMSEYE SORGULATMAYIZ

Ülkemizde çocuklara yönelik taciz, tecavüz, reşit yaşa ulaşmadan evlilik gibi hususlardaki hassasiyetimizi biz kimseye sorgulatmayız. Türkiye de bu konuyla ilgili en önemli hukuki ve fiili reformlar bizim hükümetlerimiz döneminde hayata geçirilmiştir. Bay Kemal sen bunlardan anlamazsın. Senin böyle bir hassasiyetin de yok. Söyleyeceklerim var şimdi kendini ona göre ayarla, kendine ona göre de çeki düzen ver.

İLK GÜNDEN İTİBAREN AYNI KARARLILIKLA DAVRANDIK

Son hadisede de aynı hissiyatla hareket ettik. Aynı tutumu ortaya koyduk. İlk günden itibaren aynı kararlılıkla davrandık. Ancak bu konudaki tartışmalarda gördüğümüz bir riakarlıktan duyduğumuz rahatsızlığı da burada ifade etmek isterim. Her şeyden önce böyle bir hadiseyi milletimizin inancıyla ve o inancın temsilcisi kurumlarla irtibatlandırmak en hafif ifadesiyle ahlaki olmayan bir çarpıtmadır. Diyanet işleri Başkanlığımızın en üst düzeyde görüşünü dile getirdiği yanlışlığını belirttiği, kınamasını yaptığı bu meseleyi hala dinimizle ilişkili hale getirmek ancak art niyet ürünü olabilir.

ADALET BAKANLIĞIMIZLA, İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZLA, AİLE BAKANLIĞIMIZLA TAKİPÇİSİ OLDUK VE TAKİPÇİSİYİZ

Esasen biz niyet okumasını doğru bulmayan bir anlayışa sahibiz. Benzer başka olaylarda suçun şahsiliği ilkesini önümüze çıkartanların bu hususta yaptıkları genellemeler bizi mecburen niyetleri sorgulamaya itmektedir. Şayet niyet mağdurun hakkını savunmaksa biz bunu zaten yapıyoruz, sonuna kadar da yapacağız. Ama biz bu çevrelerden mesela PKK’nın annelerinin kucağından kaçırıp dağ götürdüğü, eline silah verdiği, liderlerinin her türlü istismarına maruz bıraktığı 12-13 yaşındaki kızlarımız için de aynı tepkiyi bekliyoruz. Kızları 12-13 yaşında yavruları evlerinden, ellerinden alıp kaçırılan bu gözü yaşlı anneleri acaba kaç kere ziyaret ettin? Yine bir siyasi partinin teşkilatlarında ve belediyelerinde yaşanan onlarca benzer istismar iddiasının üzerine de aynı kararlılıkla gitmesini bekliyoruz. Hadi gidin bakalım bunu da yapın. 12-13 yaşındaki kız çocuklarımızın teşhir vitrini haline dönüşen sosyal medya mecralarına benzer rezilliklerin yuvası durumundaki mekanlara karşı yürüttüğümüz mücadeleye de destek bekliyoruz. Diyarbakır annelerinin evlatlarını örgütün pençesinden kurtarmak için verdikleri mücadeleyi yıllardır göz artı edenlerin bu konuda sergiledikleri ataklığın sadece insanı ve ahlaki ilkelerden kaynaklandığına nasıl inanacağız? Kendilerine yakın gördükleri bir kurumdaki daha rezil istismar olayını örtmek için suçun şahsiliği ilkesinin ardına saklananların son hadiseyi dindar kesimlerin tamamını rencine etmenin aracı haline getirmeye çalışmaktaki samimiyetine nasıl inanacağız? Bir kez daha altını çizerek söylüyorum. Biz mağdurun ilk başvurusundan itibaren tüm kurumlarımızla meseleyi zaten sahiplendik. Adalet Bakanlığımızla, İçişleri Bakanlığımızla, Aile Bakanlığımızla takipçisi olduk ve takipçisiyiz. Bu konuda tepkisini gösteren her vatandaşımızın hassasiyetinin başımızın üzerinde yeri vardır.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ ÜLKEMİZİN SORUNLARINI MİLLİ İRADENİN GÜCÜYLE ÇÖZME KARARLILIĞININ SON ÖRNEĞİDİR

Geçtiğimiz günlerde Meclise sunulan başörtüsü özgürlüğünü teminat altına almayı ve aile kurumunu güçlendirmeyi amaçlayan Anayasa değişiklik teklifi ülkemizin sorunlarını milli iradenin gücüyle çözme kararlılığının son örneğidir. Demokrasi, hak ve özgürlükler gibi kavramları samimiyetle savunan herkesi bu teklifi desteklemeye çağırıyoruz. Böylece Türkiye vesayet döneminin en can acıtıcı tartışma konusunu gündeminden tamamen çıkartarak geleceğine daha güvenle bakabileceği bir iklime girecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.