Dolar 32,3775
Euro 35,0510
Altın 2.326,39
BİST 9.080,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Da Vinci, Kafkasyalı Bir Kölenin Oğluydu

Da Vinci, Kafkasyalı Bir Kölenin Oğluydu
15 Mart 2023 21:57
164

Yeni keşfedilen bir belge, Rönesans ikonunun kökenlerine yeni bir ışık tuttu.

Mona Lisa’nın usta ressamı ve Rönesans hareketinin ünlü sanatçısı Leonardo da Vinci, yakın zamanda ortaya çıkan bir araştırmaya göre, İtalyan bir baba ile Kafkasya’dan İtalya’ya kaçırılan köle bir annenin oğluydu.

Napoli Üniversitesi’nden bir da Vinci uzmanı olan Carlo Vecce, “Leonardo’nun annesi, Kafkas Dağları’ndaki evinden alınan, önce Konstantinopolis’te, ardından Venedik’te birkaç kez satılan ve yeniden satılan bir Çerkes köleydi” dedi.

Vecce, sanatçının annesinin Leonardo adında bir oğlu olduğu Piero da Vinci ile Floransa’da tanıştığını da sözlerine ekledi. Daha önce uzmanlar, da Vinci’nin annesinin adının Caterina olduğu ve oğlunun 1452’de doğduğu konusunda genel olarak hemfikirdi.

Vecce’nin bulgularının anahtarı, Floransa’nın devlet arşivlerinde 1452 tarihli ve da Vinci’nin noter olarak çalışan babası tarafından yazıldığı anlaşılan bir belgeyi keşfetmekti. özgürlüğüne kavuşacak ve insanlık onurunu geri kazanacaktır.”

Vecce, “Caterina’yı seven adam … ona Leonardo adlı bu çocuğu verdi” dedi.

Kurtuluş çağrısı, bahsettiği Caterina’nın bir köle olduğunu gösteriyor. Da Vinci’nin Piero da Vinci ile Caterina di Meo Lippi adlı bir Toskana köylüsü arasındaki ilişkinin ürünü olduğu şeklindeki uzun süredir devam eden teoriye karşı çıkıyor. Da Vinci’nin sözde soyuna yönelik radikal anlayış değişikliğine rağmen, Vecce’nin iddiaları diğer tarihçiler tarafından desteklendi.

Böyle bir akademisyen olan Roma’nın Lincei bilim akademisinden Paolo Galluzzi, bulguları sanatçının gerçek kökenine dair “açık ara en inandırıcı” kanıt olarak nitelendirdi. Ancak, “DNA testi yapamadığımız için” bazı şüphelerin devam ettiği konusunda uyardı.

Leonardo da Vinci, 1519’da Fransa’da ölmeden önce çeşitli sanat ve bilim dallarında çığır açmış bir bilgeydi. Avrupa tarihinde Orta Çağ’dan göreceli bir döneme geçişi denetleyen bir dönem olan Rönesans’ta önemli bir figür olarak kabul edilir.

Kafkasya bölgesi, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında yer almaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.