Dolar 32,3595
Euro 34,7818
Altın 2.398,99
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Dağıstan’da Yahudi Karşıtı İsyan Nedeniyle Onlarca Kişi Tutuklandı

Dağıstan’da Yahudi Karşıtı İsyan Nedeniyle Onlarca Kişi Tutuklandı
31 Ekim 2023 22:48
1.709

Polis, Rusya’nın güneyindeki bir havalimanına yapılan baskına katılanları tespit etmek için evlerde arama yaptı ve telefonlara el koydu…

Rusya İçişleri Bakanlığı, Dağıstan Cumhuriyeti’ndeki Makhachkala Havaalanı’nda Pazar günü meydana gelen Yahudi karşıtı ayaklanmalarla bağlantılı olarak 83 kişinin tutuklandığını açıkladı. Polis, Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede daha fazla huzursuzluk yaratmaya yönelik her türlü girişimin bastırılacağı uyarısında bulundu.

Bakanlık Pazartesi günü Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, görevlilerin 50’den fazla arama yaptığını ve isyanı organize ettiğinden ve katıldığından şüphelenilen kişilere karşı delil olarak kullanılmak üzere cep telefonları ve diğer ekipmanlara el koyduğunu söyledi.

Soruşturma İçişleri Bakanlığı (MVD), Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Soruşturma Komitesi (SK) tarafından yürütülüyor. MVD Dağıstan’daki “operasyonel durumun” kontrol altında olduğunu açıkladı ancak bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik her türlü girişime karşı uyarıda bulundu.

Tutuklamalar, Pazar günü Dağıstan’ın başkentindeki Makhachkala Havalimanı terminaline zorla giren ve ardından Tel Aviv’den gelen bir uçağa saldırmak amacıyla piste dökülen kalabalık bir isyancının ardından geldi. Olayların, sosyal medyada uçağın İsrail-Filistin çatışmasından kaçtığı iddia edilen bir grup “İsrailli mülteciyi” taşıdığı yönündeki söylentilerle tetiklendiği anlaşılıyor.

İsyancılar Tel Aviv uçağına binmeye çalışırken pisti birkaç saat boyunca bloke ettiler. Ayrıca havaalanı terminalinde rastgele insanları sorgulayarak Yahudi olup olmadıklarını anlamaya çalışırken filme alındılar.

Protestocularla yaşanan ve dokuzu polis memuru olmak üzere 20’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan şiddetli çatışmaların ardından yetkililer düzeni yeniden sağladı. Altmış isyancı olay yerinde tutuklandı.

Dağıstan Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bölge yetkililerinin isyancıların cezadan kaçmasına izin vermeyeceğini vurgulayarak, huzursuzluğu bir “ihanet” olarak kınadı ve “hiç kimse için af yok” sözü verdi.

Ukrayna, olayın Rus antisemitizminin “kanıtı” olduğunu iddia etmekte gecikmedi. Ancak Rusya’daki Müslüman liderler ve üst düzey yetkililer yaşananları kabul edilemez olarak nitelendirerek olayların yurt dışından kışkırtıldığını öne sürdüler.

Melikov’a göre ayaklanmalar, Rusya’da etnik ve dini huzursuzluk yaratmak için tasarlanmış bir Ukrayna istihbarat servisi projesi olduğu ortaya çıkan Utro Dagestan (‘Dagestan Morning’) Telegram kanalı aracılığıyla yayılan söylentilerle başladı. Kanal, zimmetine para geçirmekle suçlandıktan sonra 2014 yılında Kiev’e kaçan eski bir Rus milletvekili olan Ilya Ponomarev tarafından kuruldu. Kanal şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle Pazartesi günü Telegram tarafından engellendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, antisemitik huzursuzluğun Ukrayna’dan faaliyet gösteren Batılı istihbarat servisleri tarafından sosyal ağlar aracılığıyla organize edildiğini ve dünyayı istikrarsızlaştırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.