Dolar 32,5129
Euro 34,9158
Altın 2.432,48
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Danimarka Kur’an Yakmayı Yasaklamaya Çalışıyor

Danimarka Kur’an Yakmayı Yasaklamaya Çalışıyor
25 Ağustos 2023 19:38
1.177

Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, dini öneme sahip nesnelere kötü muamele etmeyi yasadışı kılan bir yasa tasarısı önerdi…

Danimarka hükümeti, dini öneme sahip eşyalara kamuoyu önünde kötü muamele etmeyi veya yok etmeyi yasadışı hale getirecek bir yasa hazırlıyor, Adalet Bakanı Peter Hummelgaard açıkladı. Danimarka’da son zamanlarda yaşanan bir dizi Kur’an yakma olayı, Kopenhag ile birkaç Müslüman ülke arasındaki ilişkileri gerdi.

Cuma günü gazetecilere konuşan bakan, hükümetin yakında “temel dini öneme sahip nesnelerin uygunsuz şekilde ele alınmasını” yasaklayan bir yasa önereceğini söyledi. Tasarının Kuran, İncil veya Tevrat’ı halka açık yerlerde yakmayı cezalandırılabilir hale getireceğini açıkladı.

Hummelgaard, son zamanlarda yaşanan Kur’an yakma olaylarının, Danimarka’nın “diğer ülkelere ve dinlere hakaret ve aşağılamayı kolaylaştıran” bir ülke olarak “giderek daha fazla görülmesi” anlamına geldiğini ve bu tür eylemlerin Danimarkalıların güvenliğini hem yurtiçinde hem de yurtdışında riske attığını söyledi.

Bakana göre, yasa kabul edilirse, kutsal metinlerin veya diğer adanmışlık nesnelerinin halka açık bir şekilde yakılması eylemlerini para cezası veya iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandıracak. Ancak, parlamentonun tasarıyı ne zaman oylayacağını belirtmedi.

Öneri, Kuran’ın yakılmasının yasaklanmasının ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geleceğini savunan Danimarkalı muhalefet partilerinden bir miktar geri dönüş aldı. Ancak Hummelgaard, eleştirilere, “temelde birinin görüşlerini ifade etmenin bir şeyleri yakmaktan daha medeni yollar” olduğuna inandığını belirterek yanıt verdi.

Temmuz ayında, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, hükümetin yetkililerin diğer ülkelerin büyükelçiliklerinin önünde Kuran’ın yakılmasını önlemesini sağlayacak bir “yasal araç” aradığını ima etti.

Rasmussen, bu tür “son derece saldırgan ve pervasız eylemlerin” “Danimarka toplumunun üzerine inşa edildiği değerleri” temsil etmediğini vurguladı.

Bununla birlikte, gelecekte bu tür eylemleri durdurmak için tasarlanan herhangi bir önlemin, anayasal olarak korunan ifade özgürlükleri tarafından sınırlandırılması gerektiğini belirtmiştir.

Komşu İsveç de son haftalarda bir dizi Kur’an yakma olayı gördü. Stockholm ayrıca şimdi anayasal olarak korunan ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmeden kutsal metinlere saygısızlığı yasaklamaya çalışıyor.

“Yasal olan her şey uygun değildir” İsveç Başbakanı Ulf Kirstersson bu ayın başlarında yaptığı açıklamada bulundu. Yetkili, ülkenin “İsveç ile çok zayıf bağlantıları” olan kişilerin suç işlemesini veya ülkenin güvenlik çıkarlarına aykırı davranmasını önlemek için daha sıkı sınır önlemleri alacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.