Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Denizcilik Devleri Saldırılar Nedeniyle Seyahatleri Durdurdu

Denizcilik Devleri Saldırılar Nedeniyle Seyahatleri Durdurdu
17 Aralık 2023 23:00

Hint Okyanusu ile Kızıldeniz’i birbirine bağlayan kilit su yolunda son haftalarda en az sekiz gemi saldırıya uğradı…

İki küresel denizcilik devi, Danimarkalı Maersk ve Alman Hapag-Lloyd, güvenlik risklerini gerekçe göstererek Cuma günü gemilerinin Kızıldeniz’den geçişini durdurdu.

Her iki şirket de yaptıkları açıklamada, bu tedbirin Yemen merkezli Husi isyancıların bölgeden geçen gemilere yönelik bir dizi saldırısına yanıt olarak alındığını belirtti.

“Kızıldeniz’in güneyi ve Aden Körfezi’nde tırmanan güvenlik durumundan derin endişe duyuyoruz. Bölgede ticari gemilere yönelik son saldırılar endişe vericidir ve denizcilerin emniyeti ve güvenliği açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır.” Maersk yaptığı açıklamada Perşembe günü Maersk Gibraltar gemisinin karıştığı bir olaya ve Cuma günü bir konteyner gemisine yönelik bir başka saldırıya atıfta bulundu. Şirket, Kızıldeniz’in güney girişi olan Bab el-Mandeb Boğazı’na giden bölgedeki tüm gemilerine bir sonraki duyuruya kadar geçişlerini durdurma talimatı verdi.

Al Jasrah gemisi de Cuma günü saldırıya uğrayan Hapag-Lloyd, CNBC’ye yaptığı açıklamada Kızıldeniz üzerinden tüm konteyner gemisi trafiğini Pazartesi gününe kadar durdurduğunu ve bundan sonraki dönem için karar vereceğini söyledi.

“Bu çok endişe verici çünkü Süveyş’e giden gemiler boğazdan geçmek zorunda. Wall Street Journal’ın aktardığına göre şirket sözcüsü Nils Haupt, “Bazı gemileri durduruyoruz, ancak henüz genel bir kural yok, ancak bu değişebilir” dedi.

Bab el-Mandeb Boğazı Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne, oradan da bir taraftan Hint Okyanusu’na, diğer taraftan da Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e bağlamaktadır. Su yolu Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan önemli bir güzergâh olup, tüm küresel konteyner sevkiyatlarının %30’u dâhil olmak üzere küresel ticaretin yaklaşık %12’sini kolaylaştırmaktadır.

Yemen merkezli Husi isyancılar, Hamas’a destek gösterisi olarak, İsrail ve Hamas arasında Gazze’de çatışmaların tırmanmasının ardından kanaldan geçen gemilere saldırılar düzenledi. Saldırıların sadece İsrail bağlantılı gemileri hedef aldığı iddia edilirken, nakliye şirketleri durumun tüm gemiler için tehlikeli olduğunu düşünüyor. Basında yer alan ve gemi sahipleri ile brokerlere dayandırılan haberlere göre, şu ana kadar en az sekiz gemi saldırıya uğradı.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Cuma günü yaptığı açıklamada “Husilerin eylemlerinden üzüntü duyduğunu” belirtti ve saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu. Ayrıca “bölgede nüfuz sahibi devletleri” de “Husiler tarafından deniz taşımacılığına yönelik tehdidi azaltmak” ve “şu anda uluslararası ticarete yönelik son derece ciddi bir tehdit olan gerilimi düşürmek” için kullanmaya çağırdı. Ticaret örgütü, bazı şirketlerin sevkiyatlarını şimdiden alternatif rotalara yönlendirdiğini ve bunun da “küresel ticarete maliyet ve gecikme eklediğini” kaydetti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.