Dolar 32,6073
Euro 34,7559
Altın 2.515,60
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Devler Gibi Projeler Üretmek İçin Karıncalar Gibi Çalışmak Lazım

Devler Gibi Projeler Üretmek İçin Karıncalar Gibi Çalışmak Lazım
3 Ekim 2022 20:57
118

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 15 dakikalık erişim mesafesinde araç dışında özellikle yürüme, bisiklet, scooter gibi bireysel hareketliliğin çok önemli olduğunu, bunu teşvik edeceklerini kaydetti. “2023 yılında 5G’nin tüm Türkiye’ye yayılması için önemli bir planımız var” diyen Karaismailoğlu, “Türkiye doğru yolda. Önümüzdeki 100 yıl Türkiye’nin yüzyılı olacaktır. Bunu artık bütün dünya bu gözle görüyor. İnşallah yapacak çok şeyimiz var. Dediğimiz gibi ‘Devler gibi projeler üretmek için karıncalar gibi çalışmak lazım’. İnşallah bunların hepsini başaracağız”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Akademik Yıl Açılış dersi kapsamında öğrencilere hitap etti. Başarının ekip işi olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Bakanlığımızın görevi yük, yolcu ve veri taşımak. Bunu da en kısa sürede, en hızlı ve en güvenli şekilde taşımak. Bu amaçla odakladığımız temel konularda mobilite, lojistik ve dijitalleşmeden geçiyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 50’si kentlerde yaşıyor. 2050 yılına geldiğimiz zaman bu oranın yüzde 70’e çıkacağı ve dünya ekonomisinin yüzde 90’nından fazlası kentsel alanlarda üretilecek. 2020-2050 yılları arasındaki ulaşıma yönelik talep-yolcu sayısında kilometre cinsinden 2 katına çıkacak. Biz de 2 katına çıkacak talebin altyapısını bugünden kuruyoruz” dedi.

whatsapp image 2022 10 03 at 13 45 12 Life Haber Ajansı

İSTANBULLULARIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dünyada yoğunlaşan kentlere değinen ve trafik sıkışıklığının yaşandığı kentlerin arasında İstanbul’un da olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, İstanbul’da dün Sabiha Gökçen Havalimanı’na metro bağlantısını sağladıklarını ifade etti. Önümüzdeki aylarda her ay bir metro hattı açarak İstanbulluların hayatını kolaylaştırmaya devam edeceklerini vurgulayan Karaismailoğlu, İstanbulluların yaşam kalitesini arttırmaya devam edeceklerini söyledi.

Akıllı ulaşım sistemlerine de değinen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Gelecekte ulaşımı yönlendirecek 4 tane ana trend var. Bunlar elektrikli araçlar ana ulaşım aracı olarak hayatımızda yerini alacaklar. Bununla ilgili bütün ülkeler kendi planlarını yapıyorlar. Paylaşımlı seyahat ve yine otonom araçlar önümüzdeki 10 yıl içerisinde varlığını oldukça fazla gösterecek. Bunlar hayatımızın bir parçası olacak. Yine bağlantılı araçlar her yerde hazır olacak” ifadelerini kullandı.

whatsapp image 2022 10 03 at 13 45 13 1 Life Haber Ajansı

MİKRO HAREKETLİLİĞİ TEŞVİK EDECEĞİZ

Emisyonun önemine de dikkati çeken Karaismailoğlu, ulaşım sektörünün diğer sektörler arasında yüzde 16,2 ile en çok hava kirliliğine neden olan ikinci sektör olduğunu aktardı. Karaismailoğlu, 17 ülkenin 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefi koyduğunun altını çizerek, Türkiye’nin de bu hedefler doğrultusunda çalıştığını söyledi. “Mikro hareketlilikte hayatımıza hızlı bir şekilde girdi ve girmeye devam edecek” diyen Karaismailoğlu, 15 dakikalık erişim mesafesinde araç dışında özellikle yürüme, bisiklet, scooter gibi bireysel hareketliliğin çok önemli olduğunu, bunu teşvik edeceklerini kaydetti.

ORTA KORİDOR 100 YILIN KORİDORU OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Dünya ticaretinden alınan payı arttırmak için elimizden gelen bütün faktörleri gösteriyoruz. Özellikle ulaştırma altyapısında çok büyük gelişmeler oldu. Şu anda dünya ticaret hacmi 12 milyar ton. 2030’da 25 milyar tona çıkacak” dedi.

Dünya ticaretinin Kuzey, Orta ve Güney Koridorları üzerinden yapıldığını anlatan Karaismailoğlu, Türkiye üzerinden geçen Orta Koridorun çok daha ekonomik, çok daha tasarruflu olduğunu söyledi. Kuzey Koridorundan 20 günde yapılan seyahatin, Türkiye üzerinden 10 güne kadar düşebildiğini kaydetti. Ukrayna-Rusya Savaşıyla birlikte Orta Koridorun öneminin daha da artacağının altını çizen Karaismailoğlu, “Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret koridoru oluşturduk. Burası dünyaya şekil verecek, önümüzdeki 100 yılın koridoru olacak. Çünkü Türkiye buranın merkezinde. Hem seyahat süresi hem de Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Orta Koridor önemini daha da artıracaktır. Biz 100 yılı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

whatsapp image 2022 10 03 at 13 45 13 2 Life Haber Ajansı

İSTANBUL HAVALİMANI’NI DEVLET AKLIYLA PLANLADIK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yatırımlara da dikkat çeken Karaismailoğlu, Türkiye’de hayata geçirdikleri dev projeler arasında yer alan İstanbul Havalimanı’nın gelecek 100 yılda hem Türkiye’nin hem de dünyanın ihtiyacını karşılayacağını, havalimanını devlet aklıyla planlandıklarını belirtti. Bundan sonraki süreçte demir yolu yatırımına daha çok ağırlık vereceklerini dile getiren Karaismailoğlu, hızlı tren bağlantılı şehir sayısını 8 ilden 54 ile çıkaracaklarını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı ve Türkiye için dijitalleşmenin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti. Türkiye’nin salgın sürecinde uzaya 2 uydu fırlatan ender ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Karaismailoğlu, yakın zamanda Türksat 6A’yı uzaya fırlatacaklarını açıkladı. Karaismailoğlu, “Türksat 6A’yı tamamen Türk mühendislerinin ürettiği bir uydu olarak uzaya fırlatacağız. Kendi uydusuyla uzayda temsil edilen 10 ülke arasında yer alacağız” şeklinde konuştu.

DEMİRYOLU YATIRIMLARINA AĞIRLIK VERECEĞİZ

5G’nin lansmanını İstanbul’da yaptıklarını anımsatan Karaismailoğlu, bu tür bölgelerde 5G’yi artırmaya devam edeceklerini, 2023 yılında 5G’nin tüm Türkiye’ye yayılması için önemli bir planın olduğunu aktardı. 2003-2021 yılları arasında ulaştırma ve haberleşme altyapısına 183,6 milyar dolar yatırım yaptıklarının altını çizen Karaismailoğlu, bunun yaklaşık yüzde 65’ini kara yolu yatırımlarına harcadıklarını, bundan sonraki süreçte demiryoluna ağırlık vereceklerini ve demir yolunun yatırım ağırlığının yüzde 50’lere çıktığını dile getirdi.

whatsapp image 2022 10 03 at 13 45 13 3 Life Haber Ajansı

YATIRIMLAR SAYESİNDE 19,4 MİLYAR DOLARLIK ZAMAN TASARRUFU SAĞLADIK

Bugüne kadarki projelerin yüzde 20’sini yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiklerini, bu sayede Anadolu’ya daha çok yatırım yapılabildiğine işaret eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, İstanbul Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Rize-Artvin Havalimanı, Çamlıca Kulesi gibi mega projeleri anlattı. Karaismailoğlu, “Önümüzdeki yıllarda (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) üzerinden geçecek demir yolunu en kısa zamanda bitirmek için olağanüstü çalışma gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir bölgeye yapılan ulaştırma yatırımlarının üretime ve milli gelire de katkı sağladığını belirten Karaismailoğlu, bugüne kadarki yatırımlar sayesinde 19,4 milyar dolarlık zaman, 1,7 milyar dolarlık yakıt tasarrufu, 9 milyon dolarlık kağıt, 36,7 milyon dolarlık karbon emisyon tasarrufu sağlandığını bildirdi. 2053’e kadar yatırımları planladıklarını ifade eden Karaismailoğlu, “2053’e kadar 190 milyar dolarlık ulaştırma projesini planladık ve çalışmaya da başladık. Bundan sonra bunlar artarak devam edecektir. Hepsi büyük, güçlü Türkiye için. Dünyanın gelişmiş en büyük 10 ekonomisi arasına girecek Türkiye’nin altyapısını oluşturuyoruz” diye konuştu.

whatsapp image 2022 10 03 at 13 45 13 4 Life Haber Ajansı

BÜTÜN BELEDİYELERİN VE YEREL YÖNETİMİN GÖZÜ BURADA OLMALI

Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının açıldığını kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Dün çok önemli bir metro yatırımı yapmıştık. İstanbul gibi büyük metropollerde yerel yönetimlerin birinci görevi; kaliteli, güvenli ve ekonomik bir toplu ulaşım sistemi kurmak ve işletmektir. Bütün belediyelerin ve yerel yönetimin gözü burada olmalı. Ama maalesef buradaki eksikliği kapatmak için biz Bakanlık olarak da çok önemli işler yapıyoruz. Dün Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ve oradaki mahalleleri bağlayacak 7,4 kilometrelik bir metro hattını açmıştık. Önümüzdeki ay başka bir metro hattını açacağız. İstanbul Havalimanı’nı bağlayacağız. Ondan sonra da yine Başakşehir Kayaşehir’deki Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ni…. Bu şekilde devam edecek” şeklinde konuştu.

Anadolu’da da çok güzel işler yaptıklarını ifade eden Karaismailoğlu, 11 Ekim’de Çanakkale’de Ayvacık Tüneli’ni, “Asos” ve Troya” tünellerini, sonrasında 26 kilometrelik Diyarbakır çevre yolunu, peşinden Gaziantep’te 22 kilometrelik Gaziray’ı, devamında Malatya Hekimhan tünellerinin açılışını yapacaklarını vurguladı. Karaismailoğlu, “Türkiye doğru yolda. Önümüzdeki 100 yıl Türkiye’nin yüzyılı olacaktır. Bunu artık bütün dünya bu gözle görüyor. İnşallah yapacak çok şeyimiz var. Hep dediğimiz gibi ‘Devler gibi projeler üretmek için karıncalar gibi çalışmak lazım’. İnşallah bunların hepsini başaracağız” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının ardından Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’na İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu tarafından fahri doktora tevdi edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.