Dolar 32,5910
Euro 35,0035
Altın 2.452,35
BİST 9.790,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C

Diyarbakır’da Hiçbir Vatandaşımızı Barınma Sorunuyla Karşı Karşıya Bırakmadık

Diyarbakır’da Hiçbir Vatandaşımızı Barınma Sorunuyla Karşı Karşıya Bırakmadık
13 Şubat 2023 21:14
253

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin ardından yalan ve iftiralarla kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, “Büyük bir seferberlik içinde çalışılırken, öte yandan da maalesef yalanlarla algı operasyonu içeren bir takım yayınlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Maalesef bu felaket dönemlerinde yalan daha çok itibar da görebiliyor. O yüzden bu yalancılara, sahtekarlara, insanlar can derdiyken, herkes sevdikleriyle uğraşırken, buradan hesap kitap yapan ahlak ve şeref yoksunu olan bu tiplere karşı herkes ahlaklı duruşunu, hukuktan yana duruşunu lütfen muhafaza etsin. Bunlara itibar etmesinler” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır’da kurulan çadır kenti ziyaret etti. Yaşananların birlik, dirlik ve dayanışma içinde aşılacağını belirten Bakan Bozdağ, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Bozdağ’ın açıklamaları şu şekilde:

DİYARBAKIR’DA HİÇBİR VATANDAŞIMIZI BARINMA SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA BIRAKMADIK

Yaşadığımız büyük deprem felaketi nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak üzere Diyarbakır’ımızda önemli çalışmalar yapıyoruz. Özellikle evleri yıkılan veya acil yıkılacak olan, ağır hasarlı olması nedeniyle evlerinde oturamayacak olan Diyarbakır’da yaşayan vatandaşlarımızın enkaz kaldırma çalışmaları ve diğer çalışmalar çerçevesinde barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere de Diyarbakır’da hummalı bir çalışma yürütmekteyiz. Hem Valilik hem diğer birimlerle birlikte Diyarbakır’daki bütün bakanlıklarımızın birimleri büyük bir eşgüdüm ve koordinasyon içerisinde bu süreci yürütüyoruz. Şu anda Kredi Yurtlar Kurumlarımızın 6 bin 33 kapasitesi var. Bu kapasiteyi tamamen iskana açtık. Depremde barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımızı burada barındıracağız. Ayrıca konteyner kenti geçen konuştuk. Orada da çalışmalar devam ediyor. Bir kısım vatandaşlarımızı da orada barındıracağız. Tabii bunun yanında Diyarbakır’da pek çok sosyal tesis var. Bunlarla ilgili şu anda barındırma faaliyetleri buralarda devam ediyor. Ancak bunların kalıcı bir barındırma yani geçici barındırma merkezine dönüştürülmesi konusunda da çalışmalarımız sürmektedir. Tabii bunun yanında da çadır kentler kuruyoruz Diyarbakır’da. Şu ana kadar 7 çadır kent kurduk. Şu anda toplantı yaptığımız yer 8. çadır kentin kurulduğu yerdir. Burada 2 bin 200 civarında bir çadır kent kurulumu planlandı. Şu ana kadar bin civarında çadır kentin kurulumu tamamlandı. Muhtemeldir ki yarın kalan çadırları bugün ve yarın da kurulumunu tamamlayarak hizmete elverişli hale getirilecektir. Bir yandan çadır kent kurulurken, öte yandan DİSKİ buranın hem su, hem kanal işlerini çözmekte. Öte yandan elektrikle ilgili birimler elektrik işlerini halletmekte. Tabii Kızılayımız, diğer birimlerimiz de buranın iaşesi ve ibatesiyle ilgili de çalışmaları eş zamanlı yürütmektedirler. İnşallah birkaç gün içerisinde burayı faaliyet alacağız. Barınma ihtiyaçlarını önemli ölçüde vatandaşlarımızın bir kısmı burada giderecektir. Diyarbakır’da barınma ihtiyacını karşılamak için daha başkaca planladığımız tedbirlerimiz de vardır. Hiçbir vatandaşımızı barınma sorunuyla karşı karşıya Diyarbakır’da şu ana kadar bırakmadık. Bundan sonra da bırakmayacağımızı ifade etmek isterim.

HERKES ÖZVERİ İÇERİSİNDE 7/24 ESASINA GÖRE ÇALIŞMAKTADIR

Tabi ayrıca ortaöğretim pansiyonlarından da bu anlamda istifade etmeyi planladık o çerçevede de bir çalışma yürütülmektedir. Tabi Diyarbakır’da hem Diyarbakır Valiliği ayrıca Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız AFAD’ımız, emniyetimiz, jandarmamız, Kızılayımız ve ilgili bütün birimlerimiz Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim ne kadar birim varsa hepsi büyük bir eşgüdüm koordinasyon ve özveri içerisinde 7/24 esasına göre çalışmaktadırlar. Bu çalışmalar nedeniyle de Diyarbakır’da işlerimiz çok hızlı bir şekilde neticelendirme, ihtiyaçları karşılama, sorunları çözme konusunda netice aldık. Bundan sonra da aynı uyumla, aynı çalışmayla, aynı tempoyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Diyarbakır’daki vatandaşlarımızın ihtiyacını karşıladığımız gibi Diyarbakır olarak da dışarıdan da Diyarbakır’a özellikle Adıyaman başta olmak üzere Maraş ve Hatay’dan da gelen vatandaşlarımız var. Tabii onlar bir yandan Diyarbakır’daki hastanelerimizde tedavileri yapılırken, öte yandan onların ihtiyaçlarını aynı şekilde karşılama konusunda bir hassasiyet içerisindeyiz.

DEVLETİMİZ VE VATANDAŞLARIMIZ DAYANIŞMA İÇİNDE SEFERBER OLDU

Çalışmalarımız yoğunlaştırılarak bundan sonra da devam edecektir. Bu hususların özellikle altını çizmek istedim. Tabii Türkiye geneli için de şunu söylemekte fayda görüyorum. Bugünlerde herkesin ve her kesimin birlik, dirlik ve dayanışma içerisinde olması son derece önemli. Deprem felaketinin yaşandığı ilk andan itibaren hem devletimiz bütün imkan ve kabiliyetleriyle seferber olduğu gibi vatandaşlarımız da hayırseverlikleriyle, destekleriyle, dualarıyla seferber olmuştur. Ülkemizin dört bir yanından insanlarımız dayanışmasını göstermek için herkes kendi imkanı nispetinde depremzedelere, felaket bölgesinde yaşayan insanlarımıza yardım için seferber oldular ve hala olmaya devam ediyorlar. İnanıyorum ki vatandaşlarımız bu seferberliklerini aralıksız sürdüreceklerdir.

BÖYLE ZAMANLARDA ANCAK BİRLİK, DİRLİK VE DAYANIŞMA İÇERİSİNDE DAHA GÜÇLÜ ÇIKABİLİRİZ

Çünkü böyle zamanlarda ancak birlik, dirlik ve dayanışma içerisinde daha güçlü çıkabiliriz. Onun için bugüne kadar yardımcı olan her tür yardımı yapan vatandaşlarımıza, şirketlerimize, derneklerimize, vakıflarımıza her bir insanımıza ayrı ayrı buradan şükranlarımı sunuyorum. Diyarbakırlı hemşehrilerimize ayrıca teşekkür ediyorum. Diyarbakırlılar da bu kampanyaya büyük destek verdiler. Bu süreçte hem Diyarbakırlıların hem de diğer illerdeki vatandaşların ihtiyaçları için büyük bir yardım seferberliğine Diyarbakırlılar da girdiler. Onun için Diyarbakırlılara da buradan hassaten teşekkürlerimi ifade ediyorum. Bu yardımlar eminim ki bu süreç içerisinde kesintisiz devam edecektir. Onu da göstermektedir vatandaşlarımızın bu sürece katkısı.

YALANLARA, İFTİRALARA, ALGI OPERASYONLARINA, İTİBAR ETMEYİN

Tabii pek çok piyasada yalan yanlış bilgiler dolanmaktadır. Bir yandan AFAD görevlileri ve Bakanlarımız, bütün arazide enkaz kaldırma çalışmalarına katılan arama, kurtarma ve insanlarımızın ihtiyaçlarını giderme faaliyetlerine katılıp, büyük bir seferberlik içinde çalışırken öte yandan da maalesef yalanlarla, algı operasyonu içeren bir takım yayınlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Ben buradan vatandaşlarımıza bir kez daha diğer arkadaşlarım gibi çağrıda bulunuyorum. Yalanlara, iftiralara, algı operasyonlarına, siyasi veya gayri ahlaki hesaplarla ortaya konan haberlere lütfen itibar etmeyin.

YALANLARIN HANGİSİNİ YALANLAYACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK

Piyasada dolanan yalanların hangisini yalanlayacağımızı şaşırdık. O kadar fazla dezenformasyon var. Yalan var. Algı operasyonu var. Bütün vatandaşlarımızın bu yalanlara karşı dikkatli olmasında fayda var. Kaç gündür çıkan yalanları yalan olduğunu ortaya koymak için emek sarf ediyoruz. ‘Doğru çarığını giyene kadar yalan dünyayı gezermiş’ derler. Maalesef bu felaket dönemlerinde yalan daha çok itibar da görebiliyor. O yüzden bu yalancılara, sahtekarlara, insanlar can derdindeyken, herkes sevdikleriyle uğraşırken buradan hesap kitap yapan ahlak ve şeref yoksunu olan bu tiplere karşı herkes ahlaklı duruşunu, hukuktan yana duruşunu lütfen muhafaza etsin. Bunlara itibar etmesinler.

AZİZ MİLLETİMİZİN BASİRETİ VE SAĞDUYUSU ALGI OLUŞMASINA İZİN VERMEYECEKTİR

Devletimizin resmi makamlarımızın açıklamalarına itibar etsinler. Zira bu yalanlar bizim birbirimizin arasındaki sevgiyi, saygıyı da yok edecek noktaya maalesef birileri tarafından çekilebiliyor. Buna ben inanıyorum ki aziz milletimizin basireti ve sağduyusu izin vermeyecektir.

İLK GÜNDEN İTİBAREN CUMHURİYET SAVCILIKLARI ADLİ TAHKİKATLARI BAŞLATTI

Sadece Diyarbakırımızda değil bütün deprem yaşanan yerlerde Cumhuriyet Savcılıkları adli tahkikatları başlattılar. Re’sen ilk günden itibaren konu adli yönden soruşturulmaktadır. Delillerin toplanması, cenazelerin kimliklendirilmesi, defin işlemleri ve diğer bütün hukuk açısından lazım gelen ne tür delil varsa bunların değerlendirilmesi, değerlenmesi yapılmaktadır. Ayrıca da tabii bu binalarla ilgili sorumluluğu olan kişilerin isimlerinin tespit edilmesi. Binalar takdir edersiniz ki bir kısmı 30 yıllık, bir kısmı daha eski, bir kısmı 20, bir kısmı yakın tarihte hepsine dair de belediyelerimizde, diğer Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerimizde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bilgiler var. Bu bilgilerin derlenmesi, tabii denetimler, başka konular bu işlerde dahli olan kim varsa bunların sorumluluklarının olup olmadığının tespiti ve değerlendirilmesi için Cumhuriyet Savcılıklarımızda yetkileri çerçevesinde soruşturmalarını yürütmektedir.

DİYARBAKIR’DA 32 KİŞİYLE İLGİLİ ADLİ SÜREÇ BAŞLATILMIŞTIR

Diyarbakır’da da bu kapsamda 32 kişiyle ilgili adli süreç başlatılmıştır. Bu süreç işlemektedir. Şu anda bunlarla ilgili diğer tutuklama ve benzeri bir karar henüz çıkmamıştır ama adli süreçte henüz tamamlanmadığı için adli süreç tamamlandığında gözaltı işlemleri, ifadeler, diğer hususlar tamamlandığında elbette savcılıklar gereğini takdir edeceklerdir, biz de süreçleri yakından takip ediyoruz.

DİYARBAKIR’DAKİ BÜTÜN KONUTLAR İÇİN HASAR TESPİTLERİNİ BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Hasar tespit çalışmaları şu anda devam ediyor. Diyarbakır’daki hasar tespit çalışmalarını dün itibariyle 152 ekip çalışıyordu bugün bunun üzerine 148 ekip daha ilave edilecek, 300 ekip çalışacak. Dolayısıyla hasar tespit çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için hem ekip sayısını hem de teknik personel sayısını arttırdık. Şu ana kadar diğer Diyarbakır’da yaklaşık 200 bine yakın dairede hasar tespitleri yapılmış durumda, ortalama daireleri. Tabii bina sayısı daha az ve bunlardan 25 tanesi acil yıkılacak bina durumunda tespit var. 376 tane en son ağır hasarlı bina var ve orta hasarlı binalar da var. Bunlara ilişkin tespitler hızla devam ediyor. Zaten vatandaşlarımızı tespit edilen yerlerle ilgili evlerinden oturup oturamayacaklarını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın açıkladığı web adresinden girip öğrenebilmektedirler. Diyarbakır’daki vatandaşlarımız da hasar tespiti yapılan dairelerinde oturup oturamayacaklarını buradan öğrenme imkanlarına sahiptirler. Biz en kısa sürede hasar tespitlerini Diyarbakır’daki bütün konutlar için bitirmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar epey bir mesafe aldık. Zannedersem 10 gün içerisinde de veya en geç 15 gün içerisinde de kalan tamamını bitirmiş olacağız. Şu anda Diyarbakır’da 344 vefat edenimiz var. Allah hepsine ayrı ayrı rahmet eylesin ve bütün deprem bölgelerinde vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.