Dolar 32,3862
Euro 35,0429
Altın 2.326,30
BİST 9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Dünya Ağır Çekim Bir Tren Enkazında

Dünya Ağır Çekim Bir Tren Enkazında
20 Aralık 2022 23:09
141

Ünlü ekonomist, insanlığın küresel boyutlarda bir krize doğru gittiği konusunda uyarıyor…

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini Financial Times’a verdiği demeçte, küresel toplum onu ​​savaşlar, salgın hastalıklar ve kıtlık zamanlarına geri götürebilecek bir dizi yeni tehditle karşı karşıya.

Wall Street’in ‘Doctor Doom’ olarak adlandırdığı adama göre, son 75 yıldır süren iyimserlik ve büyüme dönemi insanlık için bir kural değil, bir istisnadır.

“Bence dünya gerçekten ağır çekim bir tren kazasının üzerinde. Daha önce var olmayan büyük yeni tehditler var ve bunlar birikiyor ve biz bu konuda çok az şey yapıyoruz” dedi.

1958’de doğan Roubini, daha önce büyük güçler arasındaki savaşlar, iklim değişikliği, küresel salgınlar, küreselleşmeden uzaklaşma veya ticaret savaşları hakkında hiç endişelenmediğini söylüyor.

“Büyük ciddi durgunluk veya büyük depresyon için endişelendim mi? Tabii ki değil. Mali kriz konusunda endişelendim mi? Mali krizi hiç duymadım… Bu sefer farklı ama son 75 yıllık göreli barış, ilerleme ve refaha göre farklı, çünkü ondan önce insanlık tarihi kıtlık, savaş, hastalık ve soykırımların tarihiydi” diye uyardı.

Roubini’ye göre politikacılar ve ekonomistler, kötüleşen ekonomik krizde hüküm sürme çabalarıyla sistematik olarak hatalar yapıyorlar. Örneğin, enflasyonla mücadele için harcanacak çabayı ve zamanı ciddi şekilde hafife aldıklarını söyledi. Roubini, genel konsensüsün altı aylık durgunluk, önemli olduğunu söyledi, ancak bu fikre katılmadığını dile getirdi.

“Hayır, bu kısa ve sığ bir durgunluk olmayacak, derin ve uzun sürecek.”

Ekonomist , İngiltere’nin “zaten bir stagflasyonda” olması ve ileride negatif ekonomik büyüme beklentisi olması nedeniyle Avrupa’daki durumun “çok daha kötü” olduğuna inanıyor.

Roubini, hem kamu hem de özel küresel borcun, 1999’da %220’den 2019’da küresel GSYİH’nın %350’sinde mevcut seviyede olması nedeniyle, dünya çapındaki merkez bankalarının ekonomik krizle mücadele edecek kadar faiz oranlarını artırmasının pek olası olmadığını da sözlerine ekledi.

Roubini’ye göre tüm küresel tehditlerle başa çıkmaya yardımcı olabilecek tek şey, nükleer füzyondaki atılımlar gibi teknolojik gelişmelerdir.

“15-20 yıl sürecek. Ancak 15 ve 20 yıl içinde çoktan mahkum olacağız” diye bitirdi ekonomist.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.