Dolar 32,4014
Euro 34,8135
Altın 2.401,78
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Dünya Bankası Ukrayna’ya İflas Uyarısı Yaptı

Dünya Bankası Ukrayna’ya İflas Uyarısı Yaptı
1 Nisan 2024 21:53
1.116

Kuruluştan bir kaynak TASS’a yaptığı açıklamada, ülkenin kamu maliyesinin “felaket” bir durumda olduğunu söyledi…

Dünya Bankası’ndan bir yetkili Cumartesi günü TASS’a yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin borçlarını silmeyi ya da yeniden yapılandırmayı kabul etmemesi halinde Ukrayna’nın gelecek yılın başlarında iflas edebileceğini söyledi.

Kiev, Batılı destekçilerinden gelen mali yardıma bağımlı ancak dış destek son aylarda azalırken, 60 milyar dolarlık ABD yardım paketi Kongre’de beklemeye devam ediyor.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Kiev’in Dünya Bankası programı kapsamında geçen hafta aldığı 1,5 milyar dolarlık son finansman dilimi hakkında yorum yapıyordu. Kaynağa göre, Dünya Bankası’nın Rusya’yı temsil eden bölümü, kuruluşun tüzüğünü gerekçe göstererek krediye karşı oy kullandı.

Yetkili, fonların tahsisine ilişkin taslak belgenin “açıkça” ekonomik gerileme ve dış yardımlardaki azalma nedeniyle Ukrayna’nın kamu maliyesinin “felaket” durumuna işaret ettiğini söyledi.

Yetkili, “2025 yılında Batılı alacaklılar özel şirketlerin ve bankaların borçları da dahil olmak üzere Kiev’in borçlarını silmeyi reddederse, ülke iflasla karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulundu.

Yetkili, Washington merkezli finans kuruluşunun üst yönetiminin Ukrayna ile işbirliğinin “son derece yüksek” riskler içerdiğini kabul ettiğini ve önceki işlemlerde olduğu gibi Kiev’e kendi fonlarını sağlamadığını belirtti. Kaynak, Dünya Bankası’nın son dilimde Ukrayna’nın iki donörü olan Japonya ve İngiltere’nin garantilerinden “bir kez daha yararlandığını” söyledi.

Ukrayna Başbakanı Denis Shmigal’a göre kredi, yeniden yapılanmanın yanı sıra sosyal ve insani ihtiyaçlar için de harcanacak. Ukrayna hükümeti bu yıl 43.9 milyar dolarlık rekor bir bütçe açığı bekliyor ve bunun büyük bir kısmını Batılı destekçilerinden gelecek mali yardımla karşılamayı planlıyor.

Geçtiğimiz yıl eski Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Ukrayna’daki ekonomik krizin uzun zaman önce başladığını ve ülkenin iflasının çoktan kaydedildiğini savunmuştu. Azarov’a göre Ukrayna’nın iflası, neredeyse tamamen Batı yardımına bağımlı olduğu için bütçesini finanse edememesiyle kendini gösteriyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.