Dolar 32,5235
Euro 34,7509
Altın 2.488,15
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Dünya Gıda Fiyatları Yeniden Yükseliyor

Dünya Gıda Fiyatları Yeniden Yükseliyor
9 Mayıs 2023 20:45
511

Küresel gıda maliyetleri endeksi bir yıl içinde ilk kez Nisan ayında yükseldi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Cuma günü küresel gıda fiyatlarının bir yıl içinde ilk kez Nisan ayında arttığını bildirdi.

Küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda ürünlerini takip eden fiyat endeksi, Mart ayındaki 126,5 puana kıyasla geçen ay ortalama 127,2 puan oldu.

“Nisan ayında FFPI’de (FAO Gıda Fiyat Endeksi) hafif bir toparlanma, şeker fiyat endeksindeki hızlı artışın yanı sıra et fiyat endeksindeki yükselişten kaynaklanırken, tahıl, süt ve bitkisel yağ fiyat endeksleri düşmeye devam etti.

Rapora göre, şeker fiyat endeksi Mart ayına göre %17,6 artarak Ekim 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Mart ayına göre et fiyat endeksi %1,3 artarken, süt ürünleri fiyatları %1,7 düştü. Bitkisel yağ fiyatları da %1,3 düşerek art arda beşinci aylık düşüşünü kaydetti.

Tahıl fiyat endeksi %1,7 düştü ve tüm önemli tahılların dünya fiyatlarındaki düşüş, pirinç fiyatlarındaki artıştan daha ağır bastı.

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, “Pirinç fiyatlarındaki artış son derece endişe verici ve buğday ve mısırda başka herhangi bir artışı önlemek için Karadeniz girişiminin yenilenmesi çok önemli” dedi.

FAO raporu, uluslararası buğday fiyatlarının, esas olarak Rusya ve Avustralya’daki yüksek ihraç edilebilirlik nedeniyle Nisan ayında %2,3 düşerek Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilediğini belirtti.

BM organına göre, Avrupa’daki elverişli mahsul koşulları ve Nisan sonunda Ukrayna tahıllarının ayın başlarında ithalat kısıtlamaları uygulayan Avrupa Birliği ülkelerinden geçmesine izin veren bir anlaşma da “piyasalarda genel olarak daha yumuşak bir havaya” katkıda bulundu. ”

Bu arada Torero, küresel ekonomiler “önemli yavaşlamalardan kurtulurken talebin artacağını ve gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacağını” öngördü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.