Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 19°C

Dünya İnternet Kesintilerinden Etkilendi

Dünya İnternet Kesintilerinden Etkilendi
6 Mart 2024 21:59
6.571

Bazı medya kuruluşları, Yemen merkezli Husi militanlarının Kızıldeniz’deki su altı kablolarını kesmiş olabileceğini iddia etti…

Meta’nın sahibi olduğu Facebook, Instagram ve Threads gibi popüler internet platformlarında Salı günü iki saatten fazla süren küresel kesintiler yaşandı. Google hizmetleri daha az etkilendi ve raporlar kesintilerin Husi militanlarının Kızıldeniz kablolarını koparmasından kaynaklanmış olabileceğini iddia etti.

Asya merkezli bazı telekom operatörleri geçen hafta Kızıldeniz’de dört su altı internet kablosunun koptuğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Bölgede son aylarda, saldırıları İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü askeri operasyona misilleme olarak nitelendiren Yemenli Husi militanları tarafından sivil kargo gemilerine yönelik saldırılar tekrarlandı. Ancak Husiler bölgedeki internet kablolarını kestiklerini reddetti.

Meta sözcüsü Andy Stone Salı günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı bir paylaşımda şirketin “insanların hizmetlerimize erişimde sorun yaşadığının farkında olduğunu” söyledi. Daha sonraki bir mesajında ise kesintileri “teknik bir soruna” bağladı ve daha fazla ayrıntı vermedi.

Aynı saatlerde, daha geniş Google grubunun bir parçası olan TeamYouTube, platformla ilgili “yükleme sorunları raporları” aldığını ve sorunu çözmek için çalıştığını söyledi.

Pazartesi günü, Hong Kong merkezli bir telekom operatörü olan HGC Communications, SEACOM, TGN, Africa Asia Europe-One ve Europe India Gateway olmak üzere dört denizaltı internet kablosunun “kesildiğini” bildirdi.

Şirketin tahminlerine göre bu olay internet trafiğinin %25’ini etkiledi. HGC Communications müşterilerine, trafiğin Çin anakarası ve ABD üzerinden yeniden yönlendirildiği bir acil durum planının yürürlükte olduğu konusunda güvence verdi.

Telekom operatörü olayla ilgili ilk açıklamasını geçtiğimiz Perşembe günü yaptı ve olayı “Orta Doğu’daki iletişim ağları üzerinde önemli bir etkiye” neden olan “son derece nadir bir olay” olarak tanımladı.

Seacom-TGN-Gulf hattının arkasındaki Hintli holdingin bir parçası olan Tata Communications da AP’ye hattın koptuğunu ve “acil ve uygun düzeltici eylemlerin” devam ettiğini doğruladı.

Yemen’de Husilerin kontrolündeki Telekom Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak “Siyonist bağlantılı medya kuruluşlarının” kablolara verilen zarardan silahlı grubun sorumlu olduğu yönündeki haberlerini yalanladı. Açıklamada Husilerin “tüm denizaltı telekom kablolarını… olası risklerden uzak tutmak istedikleri” belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.