Dolar 32,2828
Euro 34,6228
Altın 2.409,35
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

Dünya Pirinç Fiyatları 15 Yılın En Yüksek Seviyesine Yakın

Dünya Pirinç Fiyatları 15 Yılın En Yüksek Seviyesine Yakın
13 Ağustos 2023 12:58
3.333

Hindistan’ın ihracat kısıtlamaları ve Tayland’daki kurak hava, küresel gıda pazarını bozdu…

Pirinç fiyatları, en büyük ihracatçı Hindistan’ın sevkiyatları kısıtlamasının ardından küresel arz konusundaki endişelerin artmasıyla neredeyse 15 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Güneydoğu Asya’daki olumsuz hava koşulları mahsul üretimini daha da etkileyebilir.

Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, bir Asya kriteri olan Tayland beyazının% 5 kırık pirincinin fiyatı, Ekim 648’den bu yana en yüksek seviyesi olan ton başına 2008 dolara yükseldi.

Artış, dünyanın önde gelen pirinç ihracatçısı Hindistan’ın Temmuz ayı sonlarında basmati olmayan beyaz pirinç sevkiyatlarına kısıtlamalar getirdiğini duyurmasının ardından geldi. Hindistan hükümeti, hareketi Ekim 30’den bu yana% 2022’dan fazla artan yerli pirinç fiyatlarını sakinleştirme girişimi olarak açıkladı. Bununla birlikte, yasak, pirincin Asya ve Afrika’daki milyarlarca insanın diyetleri için hayati önem taşıdığı için küresel gıda piyasalarında daha fazla enflasyon endişelerini tetikledi.

Pirinç tedarikine yönelik en son tehdit, yetkililerin El Nino’nun başlamasıyla daha kuru koşullara hazırlanırken çiftçileri daha az suya ihtiyaç duyan ürünlere geçmeye teşvik ettiği dünyanın en büyük ikinci nakliyecisi olan Tayland’dan geliyor. Döngüsel iklim modeli, Güneydoğu Asya’ya ve diğer bölgelere azalan yağış getirme eğilimindedir ve bu da mahsuller üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır.

Veriler, 2015/16 mahsul yılı boyunca önceki bir El Nino’nun Tayland’ın pirinç alanını azalttığını ve yıldan yıla pirinç üretimini% 16 oranında azalttığını gösteriyor. Gro veritabanına göre, ülkenin pirinç yetiştirme bölgelerinde bu yıl toplam yağış, geçen yılki seviyelerin% 23 altında olmasına rağmen, hala 10 yıllık ortalamaya yakın.

Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği Başkanı Charoen Laothamatas’a göre, bu yılın ilk yedi ayında Tayland, aylık 4.8 ila 700.000 ton ihracatla 800.000 milyon metrik ton mahsul sevk etti. Geçen yılki pirinç ihracatının 7,71 milyon ton olduğunu bildirdi.

“Dünya pazarı, spekülasyonlar nedeniyle çok çalkantılı ve elinde hisse senedi bulunmayan ülkeleri etkiliyor”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.