Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Yağmurlu
Samsun
16°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Dünya Yapay Zekayı Düzenlemek için birleşmeli

Dünya Yapay Zekayı Düzenlemek için birleşmeli
9 Kasım 2023 21:34
1.496

Çin lideri Çarşamba günü bir internet konferansında yaptığı konuşmada “siber uzayda silahlanma yarışına” karşı olduğunu söyledi…

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bir internet yönetişimi zirvesinde yaptığı konuşmada, yapay zeka (AI) gibi teknolojik yeniliklerin yarattığı potansiyel risklerin yönetilmesine yardımcı olmak için küresel toplumun bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Xi, Zhejiang eyaletinin Wuzhen kentinde düzenlenen 2023 Dünya İnternet Konferansı’nın açılış töreninin bir parçası olarak Çarşamba günü yaptığı ve önceden kaydedilmiş yorumlarında Pekin’in “yapay zekanın güvenli gelişimini teşvik etmeye” hazır olduğunu söyledi. Geçtiğimiz ay Çin hükümeti, yapay zeka teknolojisinin güvenli ve açık bir şekilde geliştirilmesi çağrısında bulunan Küresel Yapay Zeka Yönetişim Girişimi’ni duyurdu.

Xinhua haber ajansına göre Xi, ortak bir siber uzay topluluğu inşa etmek için çatışmanın değil işbirliğinin gerekli olduğunu ve teknolojinin daha fazla ülkeye fayda sağlayacak şekilde geliştirilebileceğini sözlerine ekledi. Ayrıca “siber uzay hegemonyası” olarak adlandırdığı şeye karşı olduğunu da ifade etti.

Çin lideri, “Uluslararası kurallara saygı duymak, hegemonya arayışına, blok çatışmasına ve siber uzayda silahlanma yarışına karşı çıkmak gerekiyor” dedi.

Çin Komünist Partisi’nin tanıtım departmanını yöneten Li Shulei, Çarşamba günü Xi’nin yorumlarının altını çizerek Pekin’in “yapay zekanın güvenliğini, güvenilirliğini, kontrol edilebilirliğini ve adaletini geliştirmek” için diğer ülkelerle birlikte çalışacağını söyledi.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülke, yapay zekanın potansiyel etkilerine ilişkin endişeler nedeniyle yapay zekanın sınırsız gelişimine kurallar getirmeye çalıştı. ABD Başkanı Joe Biden Ekim ayında, YZ inovasyonunun sorumlu bir şekilde geliştirilmesini teşvik etmeyi ve son aylarda gün ışığına çıkan olası endişeleri en aza indirmeyi amaçlayan mevzuatı imzaladı.

Yapay zeka teknolojisini eleştirenler, internette yanlış bilgilerin yayılmasından, teorik olarak yapay zeka tarafından yönetilebilecek istihdam sektörlerindeki büyük iş kayıplarına kadar uzanan potansiyel etkileri konusunda uyarıda bulundular.

South China Morning Post Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Xi’nin bir yıl önceki aynı konferansta, kullanıcıları için daha adil ve hakkaniyetli bir çevrimiçi altyapı geliştirilmesi çağrısında bulunduğunu belirtti.

Çin, bazılarının vatandaşlarının internet kullanımı üzerindeki otoriter kontrolü nedeniyle eleştiriliyor. Associated Press’e göre, birçok denizaşırı haber ve sosyal medya sitesi ülkede kamu tüketimine engellenmiş olsa da, bu kısıtlamalar konferans süresince Wuzhen bölgesinde geçici olarak kaldırıldı.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.