Dolar 32,5842
Euro 35,0317
Altın 2.460,71
BİST 9.890,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Dünyanın En Büyük Ülkesi Hangisidir?

Dünyanın En Büyük Ülkesi Hangisidir?
17 Ocak 2023 20:03
144

O Kadar Büyük Ki Dokuz Farklı Zaman Dilimi Var

Dünya Nüfus İncelemesi, boyut karşılaştırmaları söz konusu olduğunda haritaların çok az yardımcı olduğunu söylüyor. Üç boyutlu bir dünyanın iki boyutlu temsilleri oldukları için yanıltıcı olabilirler. Ülkeleri karşılaştırmanın daha doğru bir yolu, genellikle mil kare veya kilometre kare olarak ölçülen her birinin alanıdır.

Ülkenin alanlarını karşılaştırmaya gelince, kara alanı ile göller, rezervuarlar ve nehirler gibi su kütlelerinin kapsadığı alanı dikkate almada bir ayrım vardır. Ülkelerin toplam yüzölçümü her ikisini de oluştururken, Amerika Birleşik Devletleri gibi daha yüksek karasal alana sahip ülkeler arasında, çok sayıda iç su kaynağına sahip olan Kanada ile karşılaştırıldığında önemli bir fark vardır.

Dünyanın en büyük ülkesi hangisidir?
Dünya Atlası’na göre dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya’yı toplam yüzölçümü bakımından Kanada ve ABD takip ediyor.

Asya ve Avrupa’yı kapsayan kıtalararası ülke, toplam 17.1 milyon kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip Rusya’nın büyük bir kısmı kara alanından oluşuyor, toplam alanın sadece yaklaşık %4’ü karasularından oluşuyor. Buna karşılık, Kanada yüzeyinin yaklaşık %9’u su ile kaplıdır.

Aslında Rusya o kadar büyük ki dokuz saat dilimi var ve 16 başka ülkeyle sınırı var.

Dünyanın en büyük üç ülkesi hangileridir?
Dünya Atlası’na göre dünyanın en büyük üç ülkesi Rusya , Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.

ABD ve Çin, dünyanın en büyük üçüncü ülkesi pozisyonu için kafa kafaya gitti. Dünya Atlası’na göre, her iki ülkenin kara ve su dahil toplam yüzölçümü dikkate alındığında, Amerika Birleşik Devletleri 9,8 milyon kilometrekare, Çin ise 9,6 milyon kilometrekare kaplıyor. Bununla birlikte, ABD ile karşılaştırıldığında kara alanı söz konusu olduğunda Çin başı çekiyor Dünya Atlası, Çin’in kara alanı açısından ABD’den yaklaşık %2 daha büyük olduğunu söylüyor.

Dünyanın en küçük ülkesi hangisidir?
history.com‘a göre Vatikan en küçüğü. İtalya’nın Roma kentinde bulunan Papa’nın evi yarım kilometrekareden daha az bir alana yayılıyor.

Dünya Atlası’na göre Vatikan’ın ardından Monako Prensliği ve Nauru dünyanın en küçük ikinci ve üçüncü ülkeleri arasında yer alıyor.

ABD ile karşılaştırıldığında Rusya ne kadar büyük?
ABD, kara kütleleriyle karşılaştırıldığında Rusya’nın yaklaşık yarısı kadardır. NationMaster.com‘a göre Rusya, Amerika’dan 1,8 kat daha büyük.

ABD Sayım bürosuna göre, geniş arazi alanına rağmen Rusya dünya nüfusunun yalnızca %2’sine ev sahipliği yaparken, ABD dünya nüfusunda üçüncü sırada yer alıyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.