Dolar 32,5216
Euro 34,7912
Altın 2.421,59
BİST 9.708,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C

Dünyanın ‘En Çok Aranan’ İnsan Kaçakçısı Yakalandı

Dünyanın ‘En Çok Aranan’ İnsan Kaçakçısı Yakalandı
8 Ocak 2023 20:12
148

Kidane Zekarias Habtemariam daha önce Afrikalı göçmenlerden zorla para almaktan gıyaben ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Avrupa’daki göçmen krizi sırasında binlerce insanı kaçakçılık yapmaktan suçlu bulunan kötü şöhretli bir insan kaçakçısı, BAE’nin Interpol ile koordineli olarak yürüttüğü uluslararası bir operasyonda tutuklandı.

2019’dan beri Interpol’ün radarında olan Eritre uyruklu Kidane Zekarias Habtemariam, 1 Ocak’ta Sudan’da tutuklandı. BAE İçişleri Bakanlığı’na göre, “Doğu Afrikalı göçmenleri Avrupa’ya kaçırmak için kaçıran, kötü muamelede bulunan ve şantaj yapan” bir örgüte liderlik ediyor.

Habtemariam ilk olarak 2020’de Etiyopya’da tutuklandı, ancak ertesi yıl Addis Ababa’daki bir mahkeme binasından kaçtı. Bir Etiyopya mahkemesi onu 2021’de insan kaçakçılığından gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Habtemariam, Libya’daki depolarda mülteci ve göçmenleri tutmak ve onlardan ve ailelerinden zorla binlerce dolar almakla suçlandı.

Hollanda hükümeti onu “dünyanın en kötü şöhretli ve en acımasız insan kaçakçılarından biri” olarak tanımlayarak, Hollanda’da da aranıyordu. Hollandalı yetkililere göre Habtemariam, Libya’da yaşayanların zorla tutulduğu, dövüldüğü ve tecavüze uğradığı bir göçmen kampını yönetiyordu.

Yetkililer, Habtemariam’ın 2014’ten beri büyük bir göçmen akını gören Avrupa’ya çaresizce kaçmaya çalışan insanların içinde bulunduğu kötü durumu istismar ettiğini söyledi.

“2014’ten beri Kidane’nin yüzlerce kurbanın ticaretinden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. BAE İçişleri Bakanlığı Perşembe günü web sitesinde yaptığı açıklamada, tutuklanmasının Avrupa’ya giden büyük bir insan kaçakçılığı rotasını etkisiz hale getireceğini ve sömürü riskiyle karşı karşıya kalacak binlerce kişiyi koruyacağını söyledi.

BAE’li üst düzey bir narkotikle mücadele yetkilisi olan Tuğgeneral Saeed Abdullah al Suwaidi, şüphelinin tutuklanmasının göçmenlerin Sudan, Eritre, Etiyopya ve Somali’den Libya’ya taşındığı rotanın kapatılmasına izin verdiğini söyledi. Oradan Akdeniz’i geçmeye ve Avrupa kıyılarına inmeye çalışmışlardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.