Dolar 32,3669
Euro 34,7961
Altın 2.396,89
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Dünya’nın ‘Yaşamsal Belirtileri’ Hiç Olmadığı Kadar Kötü

Dünya’nın ‘Yaşamsal Belirtileri’ Hiç Olmadığı Kadar Kötü
25 Ekim 2023 19:53
1.389

Bilim insanları gezegendeki yaşamın “kuşatma altında” olduğunu söylüyor…

Bir grup bilim insanı Salı günü Bioscience dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesinde, gezegenimizin sağlığını gösteren “yaşamsal işaretlerin” şu anda insanlık tarihindeki herhangi bir zamandan daha kötü olduğu uyarısında bulundu.

Çalışma, dünya genelinde 15.000 bilim insanının desteklediği ve insan kaynaklı iklim değişikliğini izlemek için kullanılan 35 önemli göstergeden 20’sinin rekor seviyelerde olduğunu belirten 2019 analizinin bir güncellemesidir.

Raporun başyazarı Oregon Eyalet Üniversitesi’nden (OSU) Dr. Christopher Wolf, “İnsanlığın Dünya’dan güvenli bir şekilde verebileceğinden daha fazlasını almasının temel sorununu ele alan eylemler olmadan, doğal ve sosyoekonomik sistemlerin potansiyel çöküşüne ve dayanılmaz sıcaklık ve gıda kıtlığı olan bir dünyaya doğru gidiyoruz” dedi.

Çalışma, artan sera gazı emisyonlarına ek olarak, yükselen küresel sıcaklıkların ve deniz seviyelerinin Dünya’nın kötü sağlığının temel göstergeleri olduğunu ortaya koymuştur. Diğer faktörler arasında yüksek insan ve hayvan nüfusu seviyeleri de yer alıyor. Araştırmacıların bulguları, geçtiğimiz ay yayınlanan ve Dünya’nın “insanlık için güvenli çalışma alanının oldukça dışında” olduğu sonucuna varan ayrı bir raporu da yansıtıyor.

Araştırmacılar, son çalışmanın küresel hava sıcaklıkları, okyanus sıcaklıkları ve Güney Okyanusu’ndaki buz seviyeleri de dahil olmak üzere birçok iklim rekorunun kırıldığı bir yılda yapıldığını söyledi. Temmuz ayında, bilim insanları şimdiye kadar kaydedilen en yüksek aylık hava yüzeyi sıcaklığını kaydetti – muhtemelen gezegenin 100.000 yıldır yaşadığı en sıcak sıcaklık.

“2100 yılına kadar, 3 ila 6 milyar kadar insan kendini Dünya’nın yaşanabilir bölgelerinin dışında bulabilir” diyen Dr. Wolf, giderek daha fazla sayıda insanın “şiddetli sıcaklık, sınırlı gıda bulunabilirliği ve yüksek ölüm oranlarıyla karşılaşacağını” da sözlerine ekledi.

Raporda ayrıca, bilim camiasının “birkaç on yıldır” insanlığın kötüleşen iklim koşulları üzerindeki etkisi konusunda alarm verdiği belirtiliyor. “Ne yazık ki zaman doldu” deniyor.

Bilim insanları ayrıca Çin ve Hindistan’daki şiddetli sel felaketlerinin yanı sıra Libya’da binlerce insanın ölümüne yol açan güçlü bir Akdeniz fırtınasını da kötüleşen iklim koşullarının diğer örnekleri olarak vurguladılar.

İklim değişikliğinin kötüleşen etkilerini hafifletmeye yönelik potansiyel eylemler konusunda ise, fosil yakıt sübvansiyonlarının kaldırılması, ormanların korunmasının arttırılması ve varlıklı bireylerin daha bitkisel ağırlıklı beslenmeye yönelmesi çağrısında bulunuluyor. Ayrıca petrol ve doğal gazın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması ve aile planlaması yoluyla insan nüfusunun kademeli olarak azaltılması çağrısında bulunuyor.

Yine OSU’dan Profesör William Ripple, “Gezegenimizdeki yaşam açıkça kuşatma altında” dedi. “İnsanlığı potansiyel varoluşsal tehditlere karşı uyarmak ve liderliğin harekete geçtiğini göstermek bilim insanlarının ve kurumlarımızın ahlaki bir görevidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.