Dolar 34,0440
Euro 37,8806
Altın 2.799,42
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C

‘Efsanevi Ölçekte Bir Felaket’: Avrupa’da Şiddetli Seller Nedeniyle Sekiz Kişi Boğuldu

‘Efsanevi Ölçekte Bir Felaket’: Avrupa’da Şiddetli Seller Nedeniyle Sekiz Kişi Boğuldu
16 Eylül 2024 10:52

Fırtına Boris, Orta ve Doğu Avrupa’yı etkisi altına alarak, Avusturya, Polonya ve Romanya’da sekiz kişinin boğulmasına, Çek Cumhuriyeti’nde ise dört kişinin kaybolmasına yol açtı. Şiddetli yağışlar ve seller, binlerce kişiyi evlerinden tahliye etmek zorunda bıraktı.

Perşembe gününden bu yana, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya ve Slovakya’nın geniş bölgeleri yüksek rüzgarlar ve alışılmadık şekilde şiddetli yağışlardan etkilendi.

Avusturya Başbakan Yardımcısı Werner Kogler, pazar günü yaptığı açıklamada, bir itfaiyecinin Aşağı Avusturya’daki selle mücadelede hayatını kaybettiğini ve yetkililerin, başkent Viyana’yı çevreleyen bu bölgeyi afet bölgesi ilan ettiklerini belirtti. Tirol’ün bazı bölgelerinde, geçen hafta sıcaklıkların 30°C’ye (86°F) kadar çıktığı bir dönemde, olağanüstü bir durum olarak nitelendirilen bir metre (3 fit) kadar kar birikmiş durumda.

Ülkenin doğusunda demiryolu hizmetleri pazar sabahı erken saatlerde askıya alındı ve Viyana’daki birkaç metro hattı kapatıldı. Wien Nehri’nin taşma tehlikesi oluşturduğuna dair haberler vardı.

Acil servisler, Aşağı Avusturya’da gece boyunca yaklaşık 5,000 müdahale gerçekleştirdi. Sel nedeniyle birçok sakin evlerinde mahsur kaldı. Yerel medyaya göre, itfaiyeciler, Cuma gününden bu yana Viyana’da yaklaşık 150 kez yollarda biriken fırtına enkazlarını temizlemek ve bodrumlardan su pompalamak için müdahalede bulundular.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Kłodzko bölgesinde bir kişinin boğulduğunu duyurdu. Tusk, ülkenin güney-batısında, selden en fazla etkilenen bölgedeydi. Kłodzko’da yaklaşık 1,600 kişi tahliye edildi ve Polonya yetkilileri, olay yerindeki itfaiyecilere destek için orduyu çağırdı.

Tusk, “Durum çok dramatik” dedi. Kłodzko’daki yerel nehrin pazar sabahı 6.7 metreye kadar yükseldiğini ve bu seviyenin 2.4 metrelik alarm seviyesinin çok üzerinde olduğunu söyledi. Bu durum, 1997’deki ağır seller sırasında yaşanan rekoru aştı ve bu olayda 56 kişi hayatını kaybetmişti.

Cumartesi günü, Polonya yetkilileri, bir nehrin bankalarını taşması nedeniyle Çek Cumhuriyeti ile Gołkowice sınır kapısını kapattı ve birkaç yolu kapatarak Prudnik ve Nysa şehirlerini birbirine bağlayan trenleri durdurdu.

Yakındaki Głuchołazy köyünde, Zofia Owsiaka, Biała nehrinin hızlı akan sularının korkuyla geçtiğini izledi. Owsiaka, “Su, doğanın en güçlü gücüdür. Herkes korkuyor” dedi.

Budapeşte’de, yetkililer, Tuna Nehri’nin bu hafta sonlarına doğru 8.5 metreyi aşmasını ve 2013 yılında görülen rekor 8.91 metreye yaklaşmasını bekliyorlar. Macaristan, Slovakya ve Avusturya’da yağışlar devam ediyor.

Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karácsony, “Tahminlere göre, son yılların en büyük sellerinden biri Budapeşte’yi yaklaşıyor, ancak bununla başa çıkmak için hazırlıklıyız” dedi.

Çek Cumhuriyeti’nde ise, polis pazar günü dört kişinin kaybolduğunu bildirdi. Üç kişi, kuzeydoğudaki Lipová-lázne kasabasında bir nehre kapılan araçta bulunuyordu, diğer bir kişi ise güneydoğuda sel tarafından sürüklenmişti.

Ülkenin güneyindeki bir barajın taşmasıyla, aşağıdaki kasabalar ve köyler su altında kaldı. Lipová-lázne sakini Pavel Bily, “Buradaki durum, 1997’dekinden daha kötü ve ne olacağını bilmiyorum çünkü evim su altında ve geri dönüp dönemeyeceğimi bilmiyorum” dedi.

Çek polisi, X platformunda yaptığı paylaşımda, insanları tahliye uyarılarına uymaya çağırarak, “Polis ve itfaiyeciler ne yaptıklarını ve neden yaptıklarını biliyorlar. Durum hızla değişiyor ve her yerde hemen olamayabiliriz. Birkaç dakika içinde tek çıkış yolu helikopter olabilir” dedi.

Son iki günde, güneydoğuda Romanya’da altı kişi selde hayatını kaybetti. En fazla etkilenen bölge olan Galati’de, 5,000 ev zarar gördü.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, “Yine Avrupa kıtasında giderek daha fazla hissedilen iklim değişikliğinin etkileriyle karşı karşıyayız ve bu dramatik sonuçlar doğuruyor” dedi.

Acil servisler, ülkenin 19 bölgesinde yüzlerce kişiyi kurtardı ve Tuna Nehri kıyısındaki bir köydeki su baskınlarını gösteren bir video paylaştı.

Slobozia Conachi köyünün belediye başkanı Emil Dragomir, “Bu, efsanevi ölçekte bir felaket” dedi ve köyde 700 evin su altında olduğunu belirtti.

Slovakya, başkent Bratislava’da olağanüstü hal ilan etti. Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da, ağır yağışların en azından pazartesiye kadar devam etmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.