Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Efsanevi Şarkıcı Tony Bennett 96 Yaşında Öldü

Efsanevi Şarkıcı Tony Bennett 96 Yaşında Öldü
22 Temmuz 2023 23:40
1.790

Dünyaca ünlü crooner, seksen yıllık kariyerinde 20 Grammy ödülü kazandı…

Geniş kariyeri Frank Sinatra’dan Lady Gaga’ya kadar çeşitli yıldızlarla işbirliği yaptığını gören ödüllü pop ve caz şarkıcısı Tony Bennett, yayıncısı Sylvia Weiner’in Cuma günü yaptığı açıklamada, 96 yaşında öldü.

Bennett, memleketi New York’ta vefat etti, Weiner Associated Press’e verdiği demeçte. Ölüm nedenini belirtmedi, ancak Bennett’e 2016 yılında Alzheimer hastalığı teşhisi konmuştu.

Genellikle Amerika’nın en büyük crooner’larının sonuncusu olarak kabul edilen Bennett, 70’ten fazla albüm yayınladı ve 1950’ler ile 2020’ler arasında her on yılda bir ABD listelerine yeni materyaller ulaşan tek sanatçı olarak kabul ediliyor. 2014 yılında, Billboard 200 albüm listelerinde bir numaraya ulaşan en yaşlı yaşayan sanatçı oldu ve bu süreçte kendi rekorunu kırdı.

1962’deki hiti ‘(I Left My Heart) In San Francisco’, Bennett’e kariyeri boyunca ömür boyu başarı ödülü de dahil olmak üzere 20 Grammy ödülünün ilk ikisini kazandırdı. Ayrıca, her ikisi de 20. yüzyıl pop standartları haline gelen ‘The Way You Look Tonight’ ve ‘Body and Soul’ da dahil olmak üzere bir dizi başka hit ile hatırlanacak.

Bennett’in çocukluk idolü olan Frank Sinatra, 1965’te Life dergisine verdiği röportajda onu “sektördeki en iyi şarkıcı” olarak nitelendirdi. Sinatra, “Onu izlediğimde beni heyecanlandırıyor. Beni duygulandırıyor. Bestecinin aklında ne olduğunu ve muhtemelen biraz daha fazlasını anlayan şarkıcı o.”

Bennett’in kariyerinin son dönemindeki yaşı, yaratıcılığının önünde bir engel değildi. Amerikalı pop yıldızı Lady Gaga ile bir düet albümü kaydettiğinde 80’li yaşlarının sonlarındaydı ve ayrıca Aretha Franklin, Paul McCartney, Willie Nelson ve U2’nun solisti Bono gibi isimlerle işbirliği yaptı. Merhum İngiliz şarkıcı Amy Winehouse ile 2011 yılında yaptığı düet, ölümünden önce kaydettiği son şarkıydı.

Ömür boyu Demokrat olan deneyimli şarkıcı, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sivil haklar hareketinin güçlü bir destekçisiydi ve apartheid sırasında Güney Afrika’da sahne alma davetlerini reddetti. Kasım 1944’te II. Dünya Savaşı’nın son aşamalarında ABD Ordusu’na alındı ve Mart 1945’te ABD kuvvetleri Fransa’dan Almanya’ya geçerken ön cephede savaştı.

90. doğum gününden kısa bir süre sonra Bennett, New York Times’a şunları söyledi: “16 yıl önce emekli olabilirdim, ama yaptığım işi seviyorum.” Son konserini 5 Ağustos 2021’de Alzheimer teşhisinden altı yıl sonra New York Radio City Music Hall’da Lady Gaga ile birlikte gerçekleştirdi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.