Dolar 32,2645
Euro 34,6728
Altın 2.405,44
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 18°C

EGM’den Kurusıkı Silahlara İlişkin Açıklama

EGM’den Kurusıkı Silahlara İlişkin Açıklama
23 Eylül 2023 21:41
1.679

Emniyet Genel Müdürlüğü, bazı medya organlarında yer alan kurusıkı silahların kolaylıkla silaha dönüştürülebildiği ve yasadışı silah kullanımının arttığı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı kurusıkı silahların 5729 sayılı Kanun ve uygulama yönetmeliğine göre işlem gördüğünü belirtmiştir.

Ayrıca, ses ve gaz fişeği atan yasa dışı silah veya silah kullanımında artış olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını açıkladılar. Silahların kolaylıkla ateşli silahlara dönüştürülebildiği iddiaları gerçek dışıdır.

Açıklamada, silah üretimine ilişkin ayrıntıların kalıcı olarak kaydedildiği ve üretimden son kullanıcıya aktarıma kadar tüm adımların izlendiği ve yönetildiği teyit edilmektedir.

“2 Mayıs 2008 tarihli Silahlarda Kullanılan Ses ve Gaz Fişekleri Hakkında Yönetmelik, aynı konudaki yeni Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.” 2019 yılında yapılan bir kanun değişikliği ile gaz ve ses fişeklerini tek bir ünitede atabilen, tabanca şarjör yuvası kullanamayan sabit namlulu silahların yapımı durdurulmuştu. Bu silahlar gövde ile aynı malzemeden yapılıyordu ve çok kolay bir şekilde gerçek silaha dönüştürülebiliyordu.

Açıklamada, bu silahlara mükerrerliği önlemek için merkezi kayıt sistemi aracılığıyla bir seri numarası verildiği ve detaylarının üretim sırasında kalıcı olarak kaydedildiği vurgulandı.

Güncelliğini yitirmiş ses ve gaz fişeği kullanabilen silahlar ise imha ediliyor.

Polis sorumluluk bölgesinde ses ve gaz fişeği atabilen silah üretebilen 12 fabrika bulunduğu belirtildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi.

Yönetmelik değişikliğinden önce üretilen ve izin verilen son tarih olan 21 Ağustos 2022’ye kadar satılamayan tüm eski tip ses ve gaz fişeği atabilen silahların imhasına yönelik çalışmalarımız kapsamında 210.911 adet eski tip ses ve gaz fişeği atabilen silahı MKE’ye teslim ettik. Hâlihazırda 14.938 adet eski tip ses ve gaz fişeği silahının imha sürecini takip ediyoruz. Ruhsatsız silah ve mermi bulunduranlar ile ses ve gaz fişeği atabilen silahları dönüştürenlere verilecek cezaların belirlenmesi için mevzuat çalışmaları devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.