Dolar 32,4477
Euro 34,7939
Altın 2.448,89
BİST 9.931,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Ekonomistler Korkunç 2023 Tahmini Yayınladı

Ekonomistler Korkunç 2023 Tahmini Yayınladı
5 Ocak 2023 20:07
268

Bir rapora göre, enflasyon büyük bir tehdit olmaya devam ederken, küresel ekonomi gerilemeye doğru gidiyor

İngiltere merkezli Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR) son raporunda, enflasyonla mücadele için getirilen artan borçlanma maliyetleri nedeniyle bir dizi ekonominin daralması nedeniyle dünyanın gelecek yıl bir durgunluğa gireceğini tahmin etti.

Danışmanlık şirketi yıllık Dünya Ekonomik Ligi Tablosunda, dünya ekonomisinin 2022’de ilk kez 100 trilyon doları aştığını ancak “enflasyonla mücadele henüz kazanılmadığı” için 2023’te duracağını ve düzenleyicilerin faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğini söyledi.

“Ekonomik maliyetlere rağmen merkez bankalarının 2023’te silahlarına sarılmasını bekliyoruz. CEBR direktörü ve tahmin başkanı Kay Daniel Neufeld, enflasyonu daha rahat seviyelere indirmenin maliyeti, önümüzdeki birkaç yıl için daha zayıf bir büyüme görünümüdür” dedi.

Raporun sonuçları, Ekim ayında dünya ekonomisinin üçte birinden fazlasının 2023’te daralacağını öngören Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) en son tahmininden daha karamsar.

Büyüme, enflasyon ve kur tahminlerini IMF’den alınan verilere ve kurum içi bir modele dayandıran CEBR, geçtiğimiz yılın “enflasyon ana ekonomik hikayesi haline geldi” dedi. Analistler, “bazı ekonomilerde fiyat artışının yavaşladığını görmeye başlasak da, küresel enerji piyasalarındaki oynaklık ve yerleşik çekirdek enflasyon, bunun 2023’te de önde ve merkezde kalacağını gösteriyor” uyarısında bulundu.

Danışmanlık ayrıca, Çin’in 2036 yılına kadar ABD’yi geride bırakacağını ve dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceğini tahmin etti – ülkenin sıfır Kovid politikası ve büyümesini yavaşlatan Batı ile artan ticaret gerilimleri nedeniyle, daha önce beklenenden altı yıl sonra.

Araştırmaya göre, Hindistan ekonomisi 2032 yılına kadar genel olarak üçüncü büyük ekonomi olacak ve 2035 yılına kadar 10 trilyon dolara ulaşacak.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.