Dolar 32,4621
Euro 34,7707
Altın 2.440,78
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Elon Musk Yapay Zeka Girişimini Başlatıyor

Elon Musk Yapay Zeka Girişimini Başlatıyor
16 Nisan 2023 20:32
281

Milyarder girişimci daha önce yapay zekanın insanlık için oluşturabileceği “derin riskler” konusunda uyarıda bulunmuştu.

Devlet iş kayıtlarına göre Tesla ve SpaceX başkanı Elon Musk, X.AI Corp adlı yeni bir yapay zeka şirketi kurdu. Hareket, Musk’ın Twitter’ın resmi adını X Corp. olarak değiştirmesinden ve kısaca “X” olarak adlandırılan bir “her şey uygulaması” oluşturma planlarını ima etmesinden sonra geldi.

AI girişimi, eyalet kayıtlarına göre 9 Mart’ta Nevada’da kuruldu ve Musk, şirketin direktörü olarak listelendi. Musk’ın Neuralink girişiminin CEO’su olarak da görev yapan eski Morgan Stanley yöneticisi Jared Birchall sekreter olarak atandı.

Cuma günü Wall Street Journal ve Financial Times tarafından aktarılan kaynaklara göre , X.AI Corp. giderek daha popüler hale gelen yapay zeka tabanlı sohbet programı ChatGPT’nin üreticisi OpenAI ile rekabet etmeyi amaçlayacak. Musk, 2015’te OpenAI’nin kurulmasına yardım ederken, üç yıl sonra yönetim kurulundan ayrıldı ve o zamandan beri “Microsoft tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen kapalı kaynaklı, maksimum kârlı bir şirket” haline geldiğini söyleyerek firmayı eleştirmeye başladı.

Musk, AI işine yönelik planlarını henüz açıklamamış olsa da, girişim için bir araştırmacı ve yazılım mühendisleri ekibi kurduğu ve “binlerce yüksek güçlü GPU işlemcisini güvence altına aldığı” bildirildi. Kaynak, Musk’ın diğer iki şirketi SpaceX ve Tesla’daki yatırımcılarla projeye para yatırma konusunda da görüşmelerde bulunduğunu kaydetti.

Yeni şirketin adı, Musk’ın birçok işletmesinde görülen ‘X’ temasıyla uyumlu, milyarder Twitter Inc.’i “X Corp” olarak yeniden adlandırdı. bu haftanın başlarında. Daha önce “X” adlı bir “her şey uygulaması ” planları hakkında şifreli ipuçları vermişti , ancak yapay zeka projesinin ilgili olup olmadığı net değil.

Musk’ın yapay zeka dünyasına yeniden girişi, yapay zekanın “toplum ve insanlık için derin riskler” oluşturabileceği uyarısında bulunan 1000’den fazla araştırmacı ve teknoloji yöneticisiyle birlikte açık bir mektup imzalamasından sadece haftalar sonra geldi. Mektup, hızla gelişen teknolojiye “topluma uyum sağlama şansı vermek” için yapay zeka gelişimine “en az altı ay” küresel bir “duraklama” çağrısında bulundu.

Geçen ay bir Tesla etkinliği sırasında Musk, “Yapay zeka beni strese sokuyor” diyerek onu “oldukça tehlikeli bir teknoloji” olarak nitelendirirken, “Onu hızlandırmak için bazı şeyler yapmış olabilirim” demişti. Bu endişeler göz önüne alındığında, Musk tarafından kurulan veya yönetilen uzun bir teknoloji firmaları dizisinin en sonuncusu olan X.AI Corp. ile ne yapmaya çalışacağı belli değil.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.