Dolar 32,4751
Euro 34,9428
Altın 2.437,44
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Elon Musk’ın Starship’i Test Uçuşunda Patladı

Elon Musk’ın Starship’i Test Uçuşunda Patladı
21 Nisan 2023 08:54
680

SpaceX roketi fırlatıldıktan birkaç dakika sonra parçalandı…

SpaceX’in Starship’i Perşembe günü yörüngeye ulaşamadı ve itici roketten ayrılamadığı için kalkıştan sadece birkaç dakika sonra patladı. Elon Musk’ın uzay keşif şirketi olayı “hızlı, planlanmamış bir sökme” olarak nitelendirdi, ancak testin değerli içgörülerle sonuçlandığını söyledi.

Yörünge testi başlangıçta Pazartesi günü için planlanmıştı, ancak valflerden birinde bir sorun tespit edildikten sonra ertelenmek zorunda kaldı. Fırlatma, şirketin Teksas, Boca Chica’daki test sahasından Perşembe sabahı için yeniden planlandı.

Perşembe günkü test de neredeyse iptal edildi ve geri sayım kalkıştan sadece 16 saniye önce durdu. Ancak kısa bir aradan sonra fırlatma devam etti.

Plan, Yıldız Gemisini Meksika Körfezi’ne atılacak olan SpaceX Süper Ağır güçlendiriciyi kullanarak yörüngeye çıkarmaktı. Geminin kendisinin dünya etrafında tam bir yörüngeyi tamamlaması ve yeniden giriş yaptıktan sonra Pasifik Okyanusu’na inmesi gerekiyordu.

SpaceX’e göre, güçlendirici, uçuşa yaklaşık dört dakika kala Yıldız Gemisinden ayrılamadı ve bu da patlamaya neden oldu.

Şirket daha sonra yaptığı açıklamada, “Böyle bir testte başarı, öğrendiklerimizden gelir ve SpaceX yaşamı çok gezegenli hale getirmeye çalışırken, bugünkü test Starship’in güvenilirliğini artırmamıza yardımcı olacak” dedi ve ekibi “heyecan verici bir ilk” için tebrik etti.

Musk, Pazartesi günkü planlanan lansmandan önce, bunun “temelde zor bir şey” olduğunu ve “beklenmesi gereken başarının olmadığını” söyleyerek dikkatli olmaya çağırdı. Patlamadan sonra, SpaceX’i “heyecan verici bir test lansmanı” için de tebrik etti ve şirketin “birkaç ay içinde” yapılacak bir sonraki test için “çok şey öğrendiğini” söyledi.

33 roket motoruna sahip olan Super Heavy, Şubat ayında yapılan sabit testi başarıyla geçerek yörüngeye ulaşmak için yeterli gücü üretebileceğini gösterdi. AP, onu “şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en güçlü roket” olarak tanımladı. En üste monte edilmiş Yıldız Gemisi ile tüm düzenek yaklaşık 120 metre yüksekliğindedir ve NASA’nın 1960’larda ay programı için kullandığı Apollo-Satürn kompleksinden daha uzundur. ABD uzay ajansı, önümüzdeki yıllarda Artemis ay programı için Starship’i kullanmayı umuyor.

“Hızlı plansız sökme” terimi, SpaceX’in 2015 yılında drone ile çalışan bir mavnaya iniş girişimi sırasında bir Falcon 9 güçlendiricisinin patlamasını tanımlamak için kullanmasının ardından fırlatma sözlüğüne girdi. İlk başarılı iniş Nisan 2016’da gerçekleşti ve ertesi yıl rutin hale geldi. Çarşamba günü bir Falcon 9, bir dizi Starlink uydusunu fırlattı ve A Shortfall of Gravitas adlı insansız gemiye herhangi bir zorlukla karşılaşmadan indi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.