Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 17°C

Emeklilik Başvuruları e-devlet Üzerinden de Yapılabilecek

Emeklilik Başvuruları e-devlet Üzerinden de Yapılabilecek
31 Ocak 2023 22:00
259

Haftaya yasalaşması beklenen EYT teklifine göre, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olanlar, yaş şartı aranmadan emekliliğe hak kazanacak.

Milyonların aylardır beklediği EYT düzenlemesi dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre; Sigortalı olarak 9 Eylül 1999’dan önce işe başlayan tüm çalışanlar; SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’ndan hangisinin mevzuatına tabi ise o yasaya göre yaş sınırı olmaksızın emekli olabilecek.

SSK’dan emekli olacak vatandaşların sisteme giriş yılına bağlı olarak 5 bin ila 5 bin 975 gün; Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olacak vatandaşların ise 9 bin gün prim ödemiş olması gerekecek.

Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Teklifle taşerondan kamuya geçenlerin emeklilik zorunluluğu isteğe bağlı hale getirilecek.

EYT’liler maaşını martta alacak. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, EYT ile ilgili “Sözleşmeliye kadro düzenlemesinin ardından muhtemelen önümüzdeki hafta EYT tasarısını Meclis’e sunacağız. EYT’li kardeşlerimiz mart ayında ilk maaşlarını alacak.” açıklamasında bulundu.

Sigorta süresi ve prim gününü doldurarak emekli olmak için yaşı bekleyenleri ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili sorun, yaş sınırı kaldırılarak çözülmüştü. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT düzenlemesinin önümüzdeki hafta Meclis’e geleceğini söyledi. Akbaşoğlu, 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte EYT’lilere ilk maaşların da martta ödenmeye başlanacağını belirtti. EYT’lilerin kıdem tazminatı konusunda işverenlere Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) destek verilecek. EYT’den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapılacak. EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK’ya yapılacak.

KISMI EMEKLILIK FIRSATI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son yaptığı açıklamada, “EYT’de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. O günkü şartlar neyse ona göre emekli olacaklar. Prim günü ve hizmet süreleri değişmiyor” demişti. 8 Eylül 1999 öncesinde kısmi emeklilik yani halk arasında ‘yaştan emeklilik uygulaması’nda sigortalılık süresi ve yaş şartı da daha düşüktü. Belli bir yaşa geldikten sonra iş bulamayan ve primini 5000 güne tamamlayamayan 100 binlerce vatandaş bulunuyor.

PRIM ŞARTLARI YÜKSELMIŞTI!

EYT düzenlemesiyle bu kapsamdaki kişilere yönelik kolaylık yapılacağı anlaşılıyor. Çünkü 1999 öncesi sigortalı kadın 50, erkek 55 yaş şartı, 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün primi tamamladıklarında yaş haddinden emekli oluyordu. Sonraki düzenlemelerle bu kişiler için de kademe getirildi ve yaş şartları artırıldı. Hatta 1999’dan sonra sigorta başlangıcı olanın prim şartı da yükseltildi. Peki o dönemde emeklilik şartı neydi, ne oldu? Hatırlayalım…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki kanun teklifiyle, sigortalılık tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olanlar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde emekli olabilecek. Düzenleme kapsamında işten ayrılış bildirgesi verilenlerin, işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde işverene Hazine’den destek verilecek. Bu da yaklaşık 500 lira olacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 2 milyon 250 bin kişinin 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edeceğini söyledi. Teklifi, bu hafta komisyonda görüşmeyi planladıklarını aktaran Akbaşoğlu, “İnşallah en geç haftaya salı veya çarşamba günü Genel Kurul’dan da yasalaşmasını öngörüyoruz” ifadesini kullandı. Emeklilik başvuruları e-devlet üzerinden de yapılabilecek. Şubat ayında başvuru yapanlar, mart itibarıyla maaşlarını alabilecek

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.