Dolar 32,2588
Euro 34,6197
Altın 2.412,94
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

En Mutsuz AB Ülkesi Belli Oldu

En Mutsuz AB Ülkesi Belli Oldu
10 Aralık 2023 23:58
1.952

Yapılan bir araştırma, yaşam memnuniyetinin gelirden ziyade eğitim seviyesiyle daha yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur…

AB’nin resmi ajansı Eurostat tarafından yayınlanan istatistiklere göre Bulgaristan AB’nin en mutsuz ülkesi. Genel yaşam memnuniyeti puanı 10 üzerinden 5.6 olan Bulgaristan, 27 üye ülke arasında, ortalama olarak, sakinlerinin kendilerini memnun değil memnuniyetsiz olarak değerlendirdiği tek ülke oldu.

Almanya, geçen yılki 7.1’lik skorundan keskin bir düşüşle 6.5’lik bir puanla kıtadaki en mutsuz ikinci ülke oldu.

Ankette katılımcılardan kendi değerlendirmeleri için özel nedenler belirtmeleri istenmemiş olsa da, bu ay yapılan çok sayıda anket, mali kriz ve güven bunalımı ile karşı karşıya olan Alman hükümetine karşı yaygın bir memnuniyetsizlik olduğunu gösterdi.

Yunanistan, ortalama 6,7’lik yaşam memnuniyeti derecesiyle en mutsuz ilk üç ülkeyi tamamladı. Kıtadaki en mutlu ülke, sakinlerinin mutluluklarını 7,9 olarak değerlendirdiği Avusturya oldu. Finlandiya, Polonya ve Romanya 7.7’lik puanlarıyla en mutlu ikinci ülkeler olarak sıralandılar.

İkinci sıradaki Romanya ve Polonya’da 2022 yılında kişi başına düşen ortalama gelirin yüksek olmaması ve Romenlerin Bulgaristan’daki çok daha mutsuz komşularından ortalama olarak daha az kazanması nedeniyle, derecelendirmeler paranın mutluluğu satın alamayacağı klişesini destekliyor gibi görünmektedir.

Genç yetişkinler (16-29 yaş arası) genel olarak 65 yaş üzerindekilerden daha mutludur; bu durum en belirgin şekilde iki grubun yaşam memnuniyeti derecelendirmeleri arasında 1,6 puanlık bir farkın olduğu Hırvatistan’da görülmektedir. Almanya’da iki grup eşit mutluluk bildirirken, Danimarkalı yaşlılar genç yetişkin meslektaşlarından daha fazla yaşam memnuniyetine (0,9 puan daha fazla) sahipti.

Eğitim düzeyi, 27 üye ülkenin tamamında yaşam memnuniyetinin en güvenilir belirleyicisi olarak ortaya çıkmıştır. Üniversite mezunu bireyler, okulu bırakmış akranlarına kıyasla daha yüksek mutluluk seviyeleri bildirmişlerdir – Slovakya’da bu oran 1,6 puan daha yüksektir.

Hanede çocuk sahibi olmak da daha fazla mutlulukla ilişkilendirilmiştir. Çocuklu aileler, tek kişilik hanelere kıyasla 0,6 puan daha yüksek yaşam memnuniyeti derecelendirmesi bildirmiştir, ancak bu derecelendirmeler son dört yılda daha dik bir şekilde düşmüştür.

Mart ayında yayınlanan 2023 Dünya Mutluluk Raporu’nda ilk on sırayı alan ülkelerden beşi AB üyesi ülkeler olurken, sadece bir numarada yer alan Finlandiya her iki listede de yüksek puan alanlar arasında yer aldı.

Bu raporda dünyanın en mutlu ikinci ülkesi olarak değerlendirilen Danimarka, aynı zamanda son on yılda antidepresan tüketimini azaltmayı başaran tek Avrupa ülkesi oldu. Eurostat’ın raporunda yaşam memnuniyeti sıralamasında yedinci sırada yer aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.