Dolar 32,5580
Euro 34,9582
Altın 2.440,16
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

En Zengin %1 Dünya Servetinin Üçte İkisini Alıyor

En Zengin %1 Dünya Servetinin Üçte İkisini Alıyor
16 Ocak 2023 21:26
95

Yeni bir araştırma, süper zenginlerin toplu servetinin günde 2,7 milyar dolar arttığını gösteriyor.

Yoksullukla mücadele derneği Oxfam’ın Pazartesi günü açıkladığı yeni bir rapora göre, son iki yılda en zengin yüzde 1’lik kesim dünyada yaratılan tüm yeni servetin yaklaşık üçte ikisini biriktirdi.

Rapora göre, 2020’den bu yana toplam 42 trilyon dolarlık yeni servet yaratıldı ve 26 trilyon dolar veya bunun %63’ü süper zenginlerin ilk %1’i tarafından toplandı. Kalan 16 trilyon dolar dünyanın geri kalanı arasında paylaştırıldı.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun açılış gününde yayınlanan raporda, “Bir milyarder, en alt yüzde 90’da yer alan bir kişinin kazandığı her 1 dolarlık yeni küresel servet için yaklaşık 1,7 milyon dolar kazandı” denildi.

Milyarderlerin servetinin son iki yılda günde 2,7 milyar dolar arttığı bildiriliyor. Bunu, son on yılda milyarderlerin sayısı ve servetinin iki katına çıkmasıyla on yıllık tarihi kazanımlar takip etti.

Oxfam’ın araştırması, hızla artan gıda ve enerji kârlarıyla birlikte milyarder servetinin 2022’de hızla arttığını vurguladı. 95 gıda ve enerji şirketinin geçen yıl kârlarını iki kattan fazla artırdığını söyledi. Aynı zamanda, en az 1,7 milyar işçi şu anda enflasyonun ücretleri geride bıraktığı ülkelerde yaşıyor ve 820 milyondan fazla insan kabaca Dünya’daki her on kişiden biri aç kalıyor..

“Sıradan insanlar yemek gibi temel ihtiyaçlar için günlük fedakarlıklar yaparken, süper zenginler en çılgın hayallerini bile aştılar. Oxfam International’ın yönetici direktörü Gabriela Bucher, sadece iki yıl içinde, bu on yıl milyarderler için şimdiye kadarki en iyisi olacak şekilde şekilleniyor, dünyanın en zenginleri için 20’lerin kükreyen patlaması. “Süper zenginleri ve büyük şirketleri vergilendirmek, günümüzün üst üste binen krizlerinden çıkış kapısıdır” diye ekledi.

“En zenginler için vergi indirimlerinin, zenginliklerinin bir şekilde diğer herkese ‘damlama’ ile sonuçlandığı şeklindeki uygun efsaneyi yıkmamızın zamanı geldi. Süper zenginler için kırk yıllık vergi indirimleri, yükselen bir dalganın tüm gemileri kaldırmadığını, sadece süperyatları kaldırdığını gösterdi” diye sözlerini bitirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.