Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 17°C

Enerji Krizinden Avrupa Liderleri Sorumlu

Enerji Krizinden Avrupa Liderleri Sorumlu
27 Kasım 2022 16:39
132

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, kıtanın şimdi bir “demokrasi sınavı” ile karşı karşıya olduğunu söyledi...

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Cumartesi günü yaptığı açıklamada, kıtadaki enerji krizinden Avrupalı ​​politikacıların sorumlu olduğunu söyledi. Ancak, ekonomik sıkıntılarının gerekli olduğu fikrini seçmenlerine henüz satmadılar, dedi.

Rus haber kanalı TV Center’a konuşan Zakharova, Avrupalı ​​liderlerin “Avrupa’yı, özellikle de Avrupa Birliği’ni küresel bir enerji çöküşüne doğru ittiğini” iddia etti. Ona göre, yine de vatandaşlarını krizin “sadece iyi ve doğru değil, aynı zamanda kendi çıkarlarına” olduğuna ikna etmeleri gerekiyor.

“Bu bir demokrasi testi,” diye ekledi.

Zakharova, Avrupa ülkelerinin enerji alanında – özellikle Eylül ayı sonlarında Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında patlamalarla ilgili olarak – “iyi bir iş çıkardığını” söylemeye devam etti. “NATO ülkeleri tarafından kontrol edilen bir alan olan Baltık Denizi’nden bahsediyoruz… bu onların sorumluluk alanıdır” dedi.

Batılı ülkeler patlamaları sabotaj eylemi ilan etti. Ancak Zakharova , “Rusya’yı suçlama emri” varsa hemen sonuca varmaktan veya parmakla göstermekten kaçındıklarını söyledi.

Boru hatları, Rus doğal gazını doğrudan Almanya’ya ulaştırmak için inşa edildi, ancak 26 Eylül’de Danimarka ve İsveç’in ekonomik bölgeleri içinde yer alan Bornholm Adası açıklarında meydana gelen bir dizi su altı patlamasının ardından basınçlarını aniden kaybetti. Moskova, olayla hiçbir ilgisi olmadığını defalarca dile getirdi.

Geçen ay, Rusya Savunma Bakanlığı, İngiliz Donanmasını boru hatlarını tahrip eden “terörist bir saldırıda” yer almakla suçladı . İngiltere suçlamayı reddetti.

Moskova ayrıca, AB’nin Rusya’dan doğal gaz tedarik etme kabiliyetini baltaladığı için aksamadan en çok ABD’nin yararlandığını iddia etti.

Kuzey Akım olayı, Avrupa’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu nedeniyle Batılı ülkelerin Moskova’ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulamalarının ardından şekillenmeye başlayan enerji sıkıntılarına yalnızca eklendi. Kısıtlamalar, enerji dağıtımlarında büyük aksamalara yol açarak, son aylarda hızla yükselen enerji fiyatlarına ve artan yaşam maliyetlerine karşı bazı AB ülkelerinde protestoları tetikledi.

Zakharova geçen hafta AB’nin Rusya’yı tecrit etme fikrini tamamen benimsediğini, bunun “sadece AB ülkelerine ve liderlerinin hatalarını kendi ceplerinden ödemek zorunda kalan vatandaşlarına” mal olacağını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.