Dolar 32,3764
Euro 35,0246
Altın 2.326,54
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Enflasyonu Dengelemek İçin Petrole Karşılık Altın

Enflasyonu Dengelemek İçin Petrole Karşılık Altın
27 Kasım 2022 16:22
124

Gana, ABD para birimi yerine altınla ham petrol alacak

Gana’nın başkan yardımcısı Mahamudu Bawumia bu hafta hükümetin petrol ithalatını ABD doları yerine altınla ödemek istediğini açıkladı. Planı, ülkenin azalan döviz rezervlerini koruma girişimi olarak açıkladı.

Resmi veriler, Gana’nın brüt uluslararası rezervlerinin 2021’in sonundaki 9,7 milyar dolardan Eylül 2022’nin sonunda yaklaşık 6,6 milyar dolara düştüğünü gösteriyor.

Rezervlerin, hükümetin 2022 hedefinin yarım ay gerisinde, ülkenin mal ve hizmet ithalatının yalnızca üç ayını karşılayabileceği bildiriliyor.

Ulusal para birimindeki değer kaybının neden olduğu enflasyonu dengelemek için petrole karşılık altın politikasının 2023’ün ilk çeyreğinde uygulanması bekleniyor. Bawumia, petrol ithalatçılarının dolara olan güçlü talebi nedeniyle Ganalı Sedinin bu yıl şimdiye kadar dolar karşısında değerinin yarısından fazlasını kaybettiğini açıkladı.

Petrol üreten bir ülke olan Gana, 2017’deki patlamadan bu yana tek petrol rafinerisi devre dışı kaldığı için hâlâ gaz ve dizel gibi ürünleri ithal etmek zorunda.

Maliye bakanlığı , cedi’nin değer kaybının kamu borcunu yönetme kabiliyetini “ciddi şekilde etkilediği” için Afrika ülkesinin “yüksek borç sıkıntısı riski altında” olduğunu söyledi. Gana şu anda Uluslararası Para Fonu ile bir yardım paketi müzakere ediyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.