Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Erdoğan Sakarya Mitinginde

Erdoğan Sakarya Mitinginde
25 Şubat 2024 01:40
2.699

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya mitinginde yaptığı konuşmada, “Savunma sanayinde sürekli yükselttiğimiz hedeflerimiz doğrultusunda azim ve kararlılıkla çalışmayı sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen Sakarya mitingine katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında alanda toplanan vatandaşların Berat Kandili’ni tebrik etti.

“Rabb’im bizleri sağlık, huzur ve afiyet içerisinde, sevdiklerimizle birlikte Ramazan-ı Şerife kavuştursun” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Gazze’de yaşayanlar olmak üzere gönül coğrafyasının dört bir köşesindeki mazlumlar için dua ettiğini söyledi.

Sakarya’ya teşekkür borcu bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen sene mayıs ayında tarihimizin en kritik seçimlerinden birini yaşadık. 14-28 Mayıs seçimleri Türkiye’nin demokrasi ve kalkınma mücadelesinde daima örnek gösterilecektir” ifadesini kullandı.

Sadece katılım oranlarının yüksekliği itibarıyla değil, sonuçları açısından da mayıs seçimlerinin bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Millet olarak bugün geriye doğru baktığımızda nasıl bir badire atlattığımızı çok daha iyi anlıyoruz. Karşımızdaki ittifakın bugünkü durumunu gördükçe ‘Türkiye’nin ve Türk milletinin verilmiş sadakası varmış’ diyoruz. İşte bu kritik cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde Sakarya’mız iradesine sahip çıkarak yine destan yazdı. Yüzde 65’er oy oranıyla bize destek olan Sakaryalı kardeşlerimin her birine şükranlarımı özellikle sunuyorum. Cumhur İttifakı’nın örnek dayanışmasını sergileyen Sakarya inşallah 31 Mart’ta çok daha güçlü şekilde inanıyorum ki yanımızda yer alacaktır.”

“SAKARYA, GELECEĞİMİZE GÜVENLE BAKMAMIZIN DA TEMİNATIDIR”
Mitinge katılanların sayısını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda meydana bakıyorum, resmî rakamı istedim, resmî rakam ne biliyor musunuz? Şu anda meydanda elhamdülillah 60 bin kişi var. Zaten Sakarya’ya da bu yakışır. Bizim Sakarya’yla aramızdaki muhabbeti ancak gönül gözüyle bakanlar görebilir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu muhabbeti dizelere dökecek olursak herhalde şu şekilde akıp gelirdi” diyerek, “Hep haktan yanasın, yiğitsin, mertsin/Kimseye eğilmez başın Sakarya/Yeryüzüne indirilmiş cennetsin/Dünyada bulunmaz eşin Sakarya/Gönül ikliminin rüzgârı sende/Bahtımın bitmeyen baharı sende/Tarihimin şanı, zaferi sende/Sırtımı dayadığım dağsın sen Sakarya” dizelerini seslendirdi.

Gönül coğrafyasının her rengini, her güzelliğini bağrında yaşatan, Kafkaslar’ın, Balkanlar’ın, Anadolu’nun her köşesinin kokusunu taşıyan Sakarya’ya hasret gidermeye geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu coğrafyanın vatan olmasında kanıyla canıyla teriyle bedel ödeyen, şehitler veren Sakarya, geleceğimize güvenle bakmamızın da teminatıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Mücadele’de olduğu gibi 15 Temmuz’da da dimdik ayakta durarak hainlere geçit vermeyen bu şehrin Türkiye Yüzyılı’nın da yükselen yıldızı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin demokrasi, adalet ve kalkınma mücadelesinin her safhasında Sakaryalıların yanlarında olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir dönem bizimle birlikte olup da sonra yolunu ayıranların veya yolunu kaybedenlerin aksine Sakarya istikametini hiç bozmadı. Aynı şekilde Sakarya, ülkeye eser kazandırmak, millete hizmet etmek için çalışması gereken muhalefetin oyunlarına da hiç gelmedi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin ikinci büyük partisinin işi gücü bıraktığını ve kendi içinde saç saça, baş başa kavga ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Dün, Türkiye’yi yönetecek cumhurbaşkanı adayı diye karşımıza çıkardıkları genel başkanlarını çiğneyip geçtiler. Onun yanında cumhurbaşkanı yardımcısı diye şehir şehir dolaştırdıkları isimlerin ise yarın ne olacakları belli değil. Yaptıkları kongrenin üzerindeki şaibeleri, aday belirleme sürecindeki kirli pazarlıklar ve vahim iddiaları izledik. Öyle bir hâldeler ki, dünya yansa, ülke batsa, kıyamet kopsa, millet feveran etse umurlarında değil. Kendi çıkarlarından, kendi şahsi kariyerlerinden başka hiçbir şeyi gözleri görmüyor. Aslında bunlar tek parti devrinden beri hep böyleydiler. Bunun için milletimiz rahmetli Menderes’ten merhum Özal’a, kendi hayallerini paylaşan, kendi derdiyle dertlenen herkese sahip çıkmıştır.”

Kendilerinin 21 yıldır, ülkenin kalkınması ve gelişmesi için verdikleri mücadeleyle farklarını gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi de ülkeyi Türkiye Yüzyılı belediyeciliğiyle mahalli idarelerde de dünyanın en üst ligine çıkarmak istediklerini aktardı.

“BU CENNET VATANI İŞGALCİLERE, HAİNLERE, EMPERYALİSTLERİN TETİKÇİLİĞİNİ YAPAN TERÖRİSTLERE TESLİM ETMEDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya’nın Türkiye’nin, Türkiye’nin de bulunduğu coğrafyanın kalbi olduğunu belirterek, “Tarih boyunca tüm hükümdarların, tüm imparatorlukların gözü hep bu coğrafyada oldu. Boğazları, İstanbul’u, Anadolu’yu almak için çok kanlı savaşlar yapıldı. Bu bakımdan Anadolu sadece medeniyetler beşiği değildir. Aynı zamanda bir medeniyetler mezarlığıdır. Bu topraklarda nice devlet kuruldu, hüküm sürdü ve yıkılıp gitti. Nice kral, nice kumandan en son nefesini bu topraklarda verdi” diye konuştu.

Türk milleti olarak, Malazgirt’ten beri vatan olan bu toprakları müdafaa için mücadele ettiklerini, can verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir asır önce Çanakkale’de ve Millî Mücadele’de yüz binlerce vatan evladını feda ederek, Anadolu’yu milletimizin mezarı hâline getirmek isteyenlerin elinden kurtardık. Bayrağımız inmesin, ezanlarımız susmasın, mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değmesin diye can verdik, ter döktük” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 40 yıldır da birliğe, beraberliğe, kardeşliğe kasteden bölücü terör örgütüne karşı mücadele yürüttüklerine işaret ederek, “Terör örgütü, askeriyle polisiyle kamu görevlisiyle korucusuyla kadını, yaşlısı, genci ve hatta bebeğiyle on binlerce insanımızı katlederek bizden kopardı. Çektiğimiz acıların, maruz kaldığımız ihanetlerin, ödediğimiz bedellerin haddi hesabı yok. Ama hamdolsun her karışı şehit kanlarıyla sulanmış bu cennet vatanı işgalcilere, hainlere, emperyalistlerin tetikçiliğini yapan teröristlere teslim etmedik” diye konuştu.

“SON TERÖRİSTİ ETKİSİZ HÂLE GETİRENE KADAR BU MÜCADELEYİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”
Katılımcılara, “Bunları Cudi’de, Tendürek’te, Gabar’da gömdük mü?” diye seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi artık içeride terör örgütleri kalmadı. Hepsi de terk ettiler. Son olarak güney sınırımız boyunca bir teröristan kurmaya teşebbüs ettiler. Gerçekleştirdiğimiz sınır ötesi harekâtlarla bu senaryoyu da yırtıp attık. İnsansız hava araçlarımızla İHA’larımızla SİHA’larımızla Akıncı’larımızla değerleri evlatlarım, değerli kardeşlerim, gençler, bunları yok ettik ve bunları o mağaralarda yok ettik. Şimdi en son olarak ortaya hangi uçağımızı çıkardık? Şimdi de KAAN’ımızı çıkardık. KAAN’la beraber yine gökyüzüyle buluştuk.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nerede bir terörist varsa buluyoruz, başını eziyoruz. Arkalarında kimlerin olduğuna bakmadan, son teröristi etkisiz hâle getirene kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Tüm bu sürecin bize öğrettiği en önemli hakikat nedir biliyor musunuz; Hazır ol cenge, eğer ister isen sulh-ü salah. Yani barış ve huzur istiyorsan savaşa hazır olmalısın” diye konuştu.

“BİZİ DÜŞMANLARIMIZA KARŞI KORUYACAK OLAN TEK ŞEY KENDİ İMKÂN VE KABİLİYETLERİMİZDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ve Türk milleti olarak şayet bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşamak istiyorsak yapacağımız iş bellidir. Güçlü bir orduya, güçlü bir savunma sanayine sahip olacağız. Denizde sahip olacağız, havada sahip olacağız, karada sahip olacağız. Olduk mu? Olduk” ifadelerini kullandı.

Başka ülkeler için bunların bir tercih olabileceğini ama Türkiye için her alanda güçlü olmanın bir mecburiyet olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aksi takdirde bizi düşmanlarımıza karşı ne uluslararası hukuk koruyabilir ne mensubu olduğumuz ittifaklar koruyabilir ne de acizliği artık herkesin kabullendiği Birleşmiş Milletler (BM) koruyabilir. Bizi düşmanlarımıza karşı koruyacak olan tek şey bileğimizdir, kendi gücümüzdür, kendi imkân ve kabiliyetlerimizdir. Diğer türlü bize bu coğrafyada nefes bile aldırmazlar” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gerçeği yakın çevredeki örneklerle acı bir şekilde gördüklerini kaydederek, şunları kaydetti: “Bosna’da 30 yıl önce yaşanan katliamları hepimiz hatırlıyoruz. Avrupa’nın ortasında Boşnak kardeşlerimiz açıkça soykırıma uğradı. Batılı devletlerin ve kurumların kılı dahi kıpırdamadı. Irak’ta 2 milyon kişi resmen katledildi. Kimse dönüp bakmadı. Azerbaycan toprakları ve onun bir parçası olan Karabağ yıllarca işgal altında kaldı. Hocalı başta olmak üzere pek çok katliam yapıldı, kimse harekete geçmedi. Suriye’de 1 milyon insan vahşice öldürüldü, 12 milyon insan göçe zorlandı. Zulmü durdurmak için kimse adım atmadı.”

“KAMERALAR ÖNÜNDE İSRAİL’İ ELEŞTİREN BATILI GÜÇLER, İŞGALCİ İSRAİL ORDUSUNA SİLAH DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de 7 Ekim’den bu yana çoğu çocuk, kadın ve sivil 30 bin masum Filistinlinin şehit edildiğini, 70 binden fazla sivilin yaralandığını aktararak, şunları söyledi: “Ne Batılı güçler ne de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail vahşetini engelleyecek işe yarar bir çaba göstermedi. Tam 140 gündür İsrail’in işlediği insanlık suçlarını sadece seyrediyorlar. Öyle ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail’e acil ateşkes çağrısı bile yapmıyor, yapamıyor. Kameralar önünde yasak savma kabilinden İsrail’i eleştiren Batılı güçler, işgalci İsrail ordusuna her türlü silah desteğini vermeyi sürdürüyor. Allah korusun, yarın bizim başımıza da bir felaket gelse karşılaşacağımız manzara bundan farklı olmayacaktır.”

Aslında bunun yaşandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye topraklarından ülkemize yönelik DEAŞ ve PKK tehditleri yoğunlaştığında, müttefik dediğimiz ülkeler topraklarımızda konuşlu hava savunma sistemlerini söküp götürdüler. Terörle mücadelede ihtiyacımız olan silahları, araç gereci, mühimmatı vermediler. Hatta bugün dünyanın en büyük üretici ve ihracatçıları arasında olduğumuz tabanca almamıza dahi engel oldular. Sonra ne oldu? Biz tabancamızı yapmaya başladık ve onlar bizden şimdi tabanca istiyorlar. Dolayısıyla KAAN savaş uçağına, Anadolu gemisine, Akıncı’ya, Kızılelma’ya, ANKA’ya, Atak’a, fırtına obüslerine, Altay tankına -burada Sakarya’da- çeşit çeşit füze sistemlerine sahip olmak bizim için bir beka meselesidir. Biz bunları yaptık mı? Şimdi onlar bizden istiyor.”

“KENDİMİZLE BERABER, DOST ÜLKELERİN İHTİYAÇLARINI DA KARŞILAYAN BİR ÜLKE HÂLİNE GELDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyada 5. nesil savaş uçağı yapabilen 4 ülke arasına girmemizin gururunu yaşayamayanlar, dönüp kalplerindeki ülke ve millet sevgisini bir sorgulasın. Şayet, bu savunma sanayi projelerini hayata geçirmemiş olsaydık, Allah göstermesin bugün nasıl bir durumda olurduk düşünmek bile istemiyorum” değerlendirmesini yaptı.

Son 21 yılda savunma sektörüne yaptıkları yatırımların karşılığını hem güvenlikte hem ihracatta almaya başladıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendileriyle beraber dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayan bir ülke hâline geldiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ederek 5,5 milyar dolarlık rekor ihraç tutarı yakaladıklarına işaret ederek, Sakarya’nın diğer alanlarda olduğu gibi bu mücadelede de ülkenin önde gelen şehirleri arasındaki yerini aldığını belirtti.

“TÜRKİYE YÜZYILI’NIN DOĞUŞUNUN ÖNÜNÜ KİMSE KESEMEYECEKTİR”
Savunma sanayinde sürekli yükselttikleri hedefler doğrultusunda azim ve kararlılıkla çalışmayı sürdürdüklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeter ki şu dört ilkeye sıkı sıkıya sahip çıkmaya devam edelim” diyerek alandaki vatandaşlarla birlikte, “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep beraber Türkiye olacağız” sözlerini tekrarladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu irade 85 milyonuyla milletimizde yaşadıkça, Allah’ın izniyle Türkiye Yüzyılı’nın doğuşunun önünü kimse kesemeyecektir” dedi.

Türkiye’nin bugün bölgesel ve küresel bir güç hedefine sahip olmasının gerisinde son 21 yılda ülkeye kazandırdıkları eser ve hizmet altyapısının bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin her şehrinin, her karış toprağının bu yatırımlardan istifade ettiğini dile getirdi.

SAKARYA’YA YAPILAN YATIRIMLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya’da son 21 yılda 183 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti.

Eğitimde şehre 3 bin 642 yeni derslik kazandırdıklarını, ikinci devlet üniversitesi Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesini kurduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlik ve sporda 14 bin 500 kişi kapasiteli yükseköğrenim yurt binaları açtıklarını, 28 bin kişi kapasiteli şehir stadyumu başta olmak üzere 88 spor tesisi inşa ettiklerini kaydetti.

Sakaryalı ihtiyaç sahibi vatandaşlara 4,5 milyar lira tutarında kaynak aktardıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 bin metrekare açık ve 103 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir adliye sarayı yaptıklarını bildirdi.

“SAKARYA ŞEHİR HASTANEMİZİ EN KISA SÜREDE TAMAMLAYIP HİZMETE AÇACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık hizmetlerine ilişkin, “Sağlıkta bin 300 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi başta olmak üzere toplamda bin 946 yataklı 23 hastanenin de aralarında olduğu 59 sağlık tesisi hizmete açtık. Yapımı süren bin yataklı Sakarya Şehir Hastanemizi inşallah en kısa sürede tamamlayıp hizmete açacağız” bilgisini paylaştı.

TOKİ vasıtasıyla 8 bin 501 konutu tamamlayıp hak sahiplerine teslim ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşümde şehirde riskli yapı olarak belirledikleri bin 740 bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şehirdeki 7 atık su arıtma tesisiyle nüfusun yüzde 98’ine hizmet verdiklerini, Sakarya’da iki millet bahçesi yaptıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştırmada 133 kilometreden devraldıkları bölünmüş yol uzunluğunu toplamda 401 kilometreye çıkardıklarını, Kuzey Marmara Otoyolu’yla İstanbul’a ulaşımı kolaylaştırdıklarını ifade etti.

“SAKARYA’NIN BÜTÜN İLÇELERİNE DOĞAL GAZ ARZI SAĞLADIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehre kazandırdıkları diğer hizmetleri şöyle sıraladı: “Sakarya Üniversitesi Demokrasi Meydanı Tramvay Hattı için çalışmalarımız sürüyor. Sakarya’yı hızlı trenle buluşturduk. Şehir sınırlarımızdaki hızlı tren hattı üzerinde çalışmaların hâlen sürdüğü yerler bittiğinde Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresi 25 dakika daha azalacaktır. Sakarya’ya hızlı tren fabrikasını kurarak ülkemizin ihtiyacı olan tren setlerinin hızlı tren noktasında, hafif raylı sistem araçlarının millî imkânlarla üretilmesini sağladık. Tarım ve ormanda Sakarya’ya iki baraj, dört gölet, 61 taşkın koruma tesisi, 12 sulama tesisi ve dokuz hidroelektrik santral tesisi inşa ettik. İnşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 57 bin dekar araziyi sulamaya açtık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapımı devam eden dört sulama tesisiyle 25 bin dekar araziyi daha sulamaya açacağız. Şehrin içme suyu ihtiyacının karşılanmasında önemli bir alternatif olacak Ballıkaya Barajı’nın inşasında yüzde 85 seviyesine geldik. Sakaryalı çiftçilerimize 10 milyar lira tutarında tarımsal hibe desteği verdik. Sanayi ve teknolojide iki endüstri bölgesi, altı yeni organize sanayi bölgesi, iki teknopark, 24 araştırma geliştirme merkezi ve beş tasarım merkezi kurduk. İstihdamı desteklemek için Sakarya’daki işverenlere toplam 6,5 milyar lira tutarında prim teşviki verdik. Enerjide, Sakarya’nın bütün ilçelerine doğal gaz arzı sağladık” diye ekledi.

Şehre kazandırılan yatırımlarla ilgili hazırlanan videonun izletilmesinin ardından konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki dönemde bu yatırımları katlayarak arttıracağız. Nasıl olmasın? Kardeşlerim, şu anda cumhurbaşkanı bu kardeşiniz mi? Hükûmet biz miyiz? Dolayısıyla biz hükûmet olduktan sonra Sakarya’da yerel yönetimi bizlere verdiğiniz zaman hem yerel yönetim hem hükûmet olarak bütün imkânlarımızla -bu ne demektir- Sakarya her türlü hizmeti görecek demektir. Ben bu duygularla hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Rabb’im yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.