Dolar 32,7682
Euro 35,0901
Altın 2.459,44
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 27°C
Sal 27°C
Çar 28°C
Per 28°C

Erdoğan: “Türkiye-Romanya Ticaret Hedefimiz 15 Milyar Dolar”

Erdoğan: “Türkiye-Romanya Ticaret Hedefimiz 15 Milyar Dolar”
22 Mayıs 2024 11:53

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ekonomik ve Ticari Bağlar İkili Münasebetlerimizin Lokomotifini Oluşturuyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile düzenlediği ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı ve anlaşmaların imza töreninin ardından konuşan Erdoğan, “Ekonomik ve ticari bağlar, ikili münasebetlerimizin lokomotifini oluşturuyor. Karşılıklı ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

“Türkiye-Romanya İlişkilerinde Yeni Bir Dönem”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Romanya ilişkilerinin karşılıklı üst düzey ziyaretlerle her geçen gün geliştiğini belirtti. Erdoğan, 2011 yılında Romanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine taşındığını hatırlatarak, bugün de Romanya Başbakanı Ciolacu ile imzaladıkları ortak bildiriyle Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin tesis edildiğini söyledi. “Mekanizmanın ilk toplantısına başkanlık ettik. Bu sayede ilişkilerimizde yeni bir tarihî dönemeci daha almış olduk” dedi.

“Enerji ve Savunma Alanlarında İş Birliği Artacak”

Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamlı şekilde ele alındığını kaydeden Erdoğan, “Ekonomik ve ticari bağlar, ikili münasebetlerimizin lokomotifini oluşturuyor” diyerek ticaret hacminin hedeflenen seviyelere ulaşması için adımlar attıklarını belirtti. Erdoğan, Romanya’da faaliyet gösteren yaklaşık 19 bin Türk şirketinin bu başarıya ve iki ülke arasındaki dostluğa önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Enerji alanında iş birliğini artırmanın yolları üzerinde durduklarını aktaran Erdoğan, savunma sanayii ve askeri alandaki iş birliğinin de önemine değindi. Erdoğan, “4 adet F-16 savaş uçağımız NATO hava polisliği görevi kapsamında Romanya hava sahasında geçtiğimiz mart ayının sonuna kadar 4 ay boyunca görev yaptı” dedi.

Terörle Mücadele ve Bölgesel Güvenlik

Terörle mücadelenin de gündemde yer aldığını belirten Erdoğan, “PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya’dan beklentilerimizi Sayın Başbakan ile paylaştık” dedi. Erdoğan, Romanya’da yaşayan Türk ve Türk-Tatar toplumlarını iki ülke arasındaki dostluk köprüsü olarak gördüklerini dile getirdi ve Rumen makamlarına teşekkür etti.

Uluslararası Konularda İş Birliği

Romanya Başbakanı Ciolacu ile Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarındaki İsrail zulmü hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, “İsrail mezaliminin durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenliğinin teminat altına alınmasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır” dedi. Ayrıca, Ukrayna’daki savaşın gidişatını da ele aldıklarını belirtti.

Romanya Başbakanı Ciolacu: “Türkiye, AB Dışındaki Ana Ekonomik Ortağımız”

Romanya Başbakanı Ciolacu, Türkiye ile Romanya arasındaki stratejik iş birliğin önemini vurgulayarak, “Bugün Türkiye, AB dışındaki ana ekonomik ortağımız, NATO’daki en önemli müttefiklerimizden biri, stratejik bölgesel ortak, iyi komşu ve dost olduğunu söyleyebiliyoruz” dedi. Ciolacu, iki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl 10 milyar doları aştığını ve hedefin 15 milyar dolar olduğunu belirtti.

Türkiye ve Romanya Arasında İmzalanan Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Romanya Başbakanı Ciolacu huzurunda, iki ülke arasında altı anlaşma imzalandı. Anlaşmalar şunları içeriyor:

Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına Yönelik İdari Anlaşma
Şehircilik Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma
Turizm Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesine Yönelik Mutabakat Zaptı
Kolluk Personelinin Eğitim ve Öğretimi Alanında İşbirliği Protokolü
Diplomatik Temsilcilik ve Konsolosluk Mensuplarının Aile Fertlerinin Gelir Getirici İşlerde Çalışabilmelerine Dair Anlaşma
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konsey toplantısında alınan kararların ve imzalanan anlaşmaların hayırlı olmasını dileyerek, bir sonraki toplantının Bükreş’te gerçekleştirileceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.