Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Erdoğan’dan Tarıma 480 Milyar TL Destek Müjdesi

Erdoğan’dan Tarıma 480 Milyar TL Destek Müjdesi
17 Mayıs 2024 23:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen “Sürdürülebilir Tarım ve Tarımda Markalaşma” temasıyla gerçekleştirilen “Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması” programına katıldı. Programda, genç ve kadın çiftçilerle kooperatif ürünlerinin sergilendiği stantları ziyaret eden Erdoğan, Türkiye’nin tarımsal çeşitliliğine ve zenginliğine bir kez daha şahit olduğunu belirtti.

Erdoğan, tarım sektörünün paydaşlarının iş birliği içinde hareket etmesinin önemine değinerek, tarımın Türkiye’nin kalkınmasındaki rolünü vurguladı. “Türkiye’nin tarım ekosistemini geliştirmek için herkesin fikrine, katkısına, eleştirisine, önerilerine sonuna kadar açığız,” diyen Erdoğan, tarım sektörünün gelişimini engelleyen ön yargıların ve ezberlerin aşılması gerektiğini ifade etti.

Erdoğan, Türkiye’nin tarımda son 21 yılda büyük ilerlemeler kaydettiğini belirterek, “Ülkemizde muhalefetin ezberi olan ‘Tarım bitti’ tezlerinin ne kadar içi boş, temelsiz ve gerçek dışı olduğunu rakamlarla ispat ettik,” dedi. Saman ithalatı söyleminin tarım sektörüne haksızlık olduğunu vurgulayan Erdoğan, tarım sektöründe daha yapıcı bir eleştiri anlayışının benimsenmesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, tarımın ve hayvancılığın Türkiye’nin başarı hikayelerinden biri olduğunu belirterek, tarımsal girdi fiyatlarındaki artış ve diğer sorunların farkında olduklarını söyledi. “Başarılarımızla birlikte halen problem üreten alanların farkındayız. Problemlerimize ortak akılla çözüm yolları geliştirmeye çalışıyoruz,” dedi.

Tarım sektörünün 21 yılda elde ettiği başarıların değersizleştirilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, tarımda herkesin fikrine ve katkısına açık olduklarını yineledi. Erdoğan, “Toplam 33 milyon ton tahılın Boğazlarımızdan güvenli geçişini sağladık,” diyerek, Karadeniz Girişimi’nin önemine dikkat çekti.

Erdoğan, Ziraat Bankası’nın çiftçilere sağladığı tarım kredilerinin tutarının 480 milyar lirayı aştığını ve bu kredilerden yararlanan çiftçi sayısının 1,2 milyonu geçtiğini belirtti. “Tarımın anavatanı olan Anadolu’da yeşil kalkınma ve yerelden kalkınma ilkesiyle yeni bir tarım ve kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz,” dedi.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin yeni tarımsal kredi uygulamalarını hayata geçirdiğini belirten Erdoğan, çeşitli kredi limitlerinin artırıldığını müjdeledi. Küçük ekipman kredisi limitinin 150 bin liradan 250 bin liraya, küçükbaş hayvan kredisi limitinin 400 bin liradan 600 bin liraya, büyükbaş süt hayvancılığı kredisi limitinin 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya çıkarıldığını açıkladı.

Genç çiftçi kredisinin limitinin 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya, kadın çiftçi kredisinin limitinin ise 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltildiğini duyuran Erdoğan, “Bu kredilerin katkısıyla tarım sektörümüz geliştikçe Türkiye daha müreffeh, milletimiz daha huzurlu, geleceğimiz daha aydınlık, daha güvenli olacaktır,” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal üretimde önemli başarılar elde ettiğini belirterek, tarımsal kredilerin sektörün gelişmesi için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Yumaklı, geçen yıl 137 milyon ton bitkisel üretimle rekor kırıldığını ve Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Yumaklı, son 22 yılda tarımsal üretime kazandırılan güçlü altyapıyı daha da dayanıklı hale getirmek için çalıştıklarını belirterek, “Ülkemizin rekabet gücünü artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.