Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

Ermenistan Lideri Olası Bir Darbe Konusunda Uyardı

Ermenistan Lideri Olası Bir Darbe Konusunda Uyardı
19 Eylül 2023 21:30
1.297

Dağlık Karabağ’daki son gerilim Erivan’da ayaklanmalara yol açtı…
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde tırmanan gerilime tepki olarak geniş çaplı protestoların patlak vermesi üzerine Salı günü Erivan’da olası bir “darbe” konusunda uyarıda bulundu.

Paşinyan yaptığı açıklamada “Beklendiği gibi, farklı yerlerden Ermenistan’da darbe çağrısına varan farklı açıklamalar geliyor” diyerek “kanun ve düzeni” korumaya ve iddia edilen “darbe girişimlerine” uygun şekilde karşılık vermeye söz verdi.

Günün erken saatlerinde Azerbaycan, Ermenistan’ın ayrılıkçı bölgedeki askeri varlığını gizlice arttırdığını iddia ederek Dağlık Karabağ’da ‘yerel nitelikte terörle mücadele önlemleri’ aldığını söyledi. Bakü ise sadece bölgedeki askeri tesislerin hedef alındığını savunuyor. Ermenistan ise gerilimi “Dağlık Karabağ halkına karşı yeni bir geniş çaplı saldırı” olarak tanımladı ancak tartışmalı bölgeye herhangi bir birlik gönderdiğini reddetti.

Gerginliğin tırmanması Ermenistan’da ayaklanmalara yol açarken yüzlerce protestocu Erivan sokaklarını doldurdu. Ermenistan başkentinin merkezinde toplanan göstericiler trafiği aksatmaya çalıştı. Göstericiler Ermenistan’ın Dağlık Karabağ krizine askeri müdahalede bulunması çağrısında bulundu ve Başbakan Paşinyan’ı uluslarına karşı ‘hain’ olmakla suçladı.

Çoğunlukla etnik Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği’nin dağılması sırasında Azerbaycan’dan koptu. Ayrılıkçı cumhuriyet 1990’larda Bakü’ye karşı geniş çaplı bir bağımsızlık savaşı vererek özerkliğini etkin bir şekilde tesis etti ve yıllar boyunca Erivan ile yakın bağlarını sürdürdü. Bu bağlara rağmen Ermenistan bu bölgeyi hiçbir zaman resmi olarak bağımsız bir devlet olarak tanımadı ve ayrılıkçı bölgeyi kendi topraklarına entegre etmek için hiçbir çaba sarf etmedi.
Bununla birlikte tartışmalı bölge, Bakü ve Erivan arasında süregelen gerilimde, periyodik askeri çatışmalarla sürekli bir parlama noktası olarak kalmıştır. Son yıllardaki en önemli çatışma 2020 yılında yaşandı ve Bakü’nün Dağlık Karabağ’ın büyük bir bölümünde kontrolü yeniden ele geçirmesiyle sonuçlandı. Çatışmalar, Rus barış güçlerinin tartışmalı bölgeye konuşlandırılmasını kolaylaştıran Rus arabuluculuğundaki bir ateşkesle sona erdi.

O zamandan bu yana Erivan Moskova’yı defalarca Azerbaycan’a karşı askeri yardım sağlamamakla ve taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı. Öte yandan Bakü, barış gücü misyonu konusunda Erivan ve Moskova arasında varılan üçlü anlaşmanın şartlarını yerine getirme taahhüdünü yineledi. Sözde terörle mücadele operasyonunu başlatma niyetini Rus güçlerine bildirdiğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Azerbaycan’ın uyarısının ‘askeri harekatın başlamasından sadece dakikalar önce’ iletildiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.