Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

Eski Alman Lider Rusya-Ukrayna Müzakerelerinin Neden Başarısız Olduğunu Açıkladı

Eski Alman Lider Rusya-Ukrayna Müzakerelerinin Neden Başarısız Olduğunu Açıkladı
22 Ekim 2023 13:24
2.478

Gerhard Schröder, Washington’un Kiev’in Mart 2022’de akan kanı durdurabilecek bir anlaşmaya varmasını engellediğini iddia etti…

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder bir gazeteye verdiği röportajda, Moskova’nın Şubat 2022’de başlattığı askeri saldırıdan sadece haftalar sonra ABD hükümetinin Rusya-Ukrayna çatışmasına son verebilecek herhangi bir uzlaşmaya “izin vermediğini” savundu.

Alman Berliner Zeitung gazetesi tarafından Cuma günü yayınlanan bir mülakatta konuşan Schröder, kendisinden Mart 2022’de İstanbul’da Ukraynalı ve Rus yetkililer arasında yapılacak barış görüşmelerine aracılık etmesinin istendiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin temsilcilerinin NATO’ya katılma çabalarından vazgeçmek gibi kilit konularda taviz vermeye açık olmalarına rağmen, “Ukraynalılar barışı kabul etmediler çünkü buna izin verilmedi. Görüştükleri her şeyi önce Amerikalılara sormak zorunda kaldılar.”

Rus yetkililer defalarca ABD ve Ukrayna’nın diğer Batılı destekçilerinin Zelenskiy hükümetini barış anlaşmasını kabul etmekten caydırdığını iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile süregelen dostluğunu savunan Schröder, Berliner Zeitung’a verdiği mülakatta bu iddiayı doğruladı. “Benim izlenimim: Hiçbir şey olamazdı çünkü her şey Washington’da kararlaştırılmıştı,” dedi.

Eski Şansölye, Washington’un stratejisini “ölümcül” olarak nitelendirdi ve bunun Rusya ile Çin arasında daha yakın ilişkilere yol açtığını söyledi. Schröder, “Amerikalılar Rusları bastırabileceklerine inanıyorlar” dedi. “Şimdi ise ABD tarafından sınırlandırılan iki aktör, Çin ve Rusya, güçlerini birleştiriyor. Amerikalılar her iki tarafı da kontrol altında tutabilecek kadar güçlü olduklarına inanıyor. Benim naçizane görüşüme göre bu bir hata. Amerikan tarafının şu anda ne kadar parçalanmış olduğuna bir bakın. Kongre’deki kaosa bakın.”

Schröder, Washington’un Batı Avrupa’daki müttefiklerinin Mart 2022’de barış için bastırma fırsatını değerlendirmede “başarısız” olduklarını söyledi. O dönemde Zelenskiy’nin Kırım ve Donbass bölgesindeki ayrılıkçı bölgeler konusunda uzlaşmaya açık olduğunu da sözlerine ekledi. O zamandan bu yana yüz binlerce Ukrayna askeri öldürüldü ve Batı’nın askeri yardımı çatışmayı uzattı. Putin bu ayın başlarında Kiev’in Haziran ayında başlayan başarısız karşı saldırıda 90,000’den fazla askerini kaybettiğini tahmin ediyordu.

Schröder “Silah sevkiyatı sonsuza kadar çözüm değil ama kimse konuşmak istemiyor” dedi. “Herkes siperlerde oturuyor. Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? Bu biraz Orta Doğu’ya benziyor. Bir tarafta ve diğer tarafta kurbanlar kimler? Çocuklarını kaybeden zavallı insanlar.”

Schröder Doğu Avrupa’daki barış görüşmelerini sadece Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un canlandırabileceğini savundu. “Scholz ve Macron Ukrayna’da bir barış sürecini gerçekten desteklemelidir çünkü bu sadece bir Amerikan meselesi değil, her şeyden önce bir Avrupa meselesidir.” “Scholz ve Macron neden silah teslimatını bir konuşma teklifiyle birleştirmediler? Putin’le konuşabilecek tek kişiler Macron ve Scholz’dur.”

Schröder, Rus liderlerin ABD’nin Ukrayna’yı Batı askeri ittifakına katarak NATO’yu Moskova’nın batı sınırına getirme çabasından dolayı tehdit altında olduklarını söyledi. Ancak Ukrayna’nın silahlandırılması için öne sürülen gerekçelerden biri olan Rus yayılmacılığı iddiasının gerçekte hiçbir dayanağı olmadığını iddia etti.

Schröder, “Rusların geleceği korkusu çok saçma,” dedi. “Bırakın Batı Avrupa’yı işgal etmeyi, NATO’yu nasıl yenebilirler ki?” “Bu nedenle Polonya’da, Baltık ülkelerinde ve kesinlikle Almanya’da – bu arada tüm NATO üyeleri – hiç kimse tehlikede olduklarına inanmak zorunda değil” diye ekledi.

Öte yandan Schröder, Batılı liderlerin Moskova’da iktidarda kim olursa olsun Rusya’nın Ukrayna ya da Gürcistan’ın NATO tarafından yutulmasına izin vermeyeceğini anlamaları gerektiğini vurguladı. “Bu tehdit analizi duygusal olabilir ama Rusya’da gerçektir” dedi. “Batı bunu anlamalı ve buna göre taviz vermeyi kabul etmelidir. Aksi takdirde barışa ulaşmak zor olacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.