Dolar 32,3549
Euro 34,7874
Altın 2.394,14
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Eski Pakistan Başbakanı İmran Khan Hapis Cezasına Çarptırıldı

Eski Pakistan Başbakanı İmran Khan Hapis Cezasına Çarptırıldı
5 Ağustos 2023 17:54
1.398

Eski kriket yıldızı, devlet hediyelerinden yasadışı olarak kar elde etmekten mahkumiyetinin siyasi olarak motive olduğunu iddia ediyor…

Eski Pakistan Başbakanı İmran Khan, yolsuzluk suçlamalarından suçlu bulunduktan sonra Cumartesi günü İslamabad mahkemesi tarafından üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, kovuşturmanın siyasi amaçlı olduğunu iddia eden Han’ın bu yılın ilerleyen dönemlerinde seçimlere katılamayacağı anlamına geliyor.

X’te (eski adıyla Twitter) yayınlanan önceden kaydedilmiş bir açıklamada Khan, destekçilerine şunları söyledi: “Sadece bir çağrım var, evde sessizce oturmayın.”

Yargıç Hümayun Dilawar, mahkemede, 70 yaşındaki Han’ın, 2018-2022 yılları arasında Pakistan devlet başkanı olarak görev yaparken aldığı hediyelerin satışından yasadışı olarak kar elde etmekle suçlandıktan sonra “kasıtlı olarak sahte bilgiler sunduğunu” açıkladı. Üç yıllık gözaltı süresini verdikten sonra, yargıç ayrıca Han’ın beş yıllık bir süre için siyasetten yasaklanmasını emretti.

Kararın ardından mahkemede olmayan Han, Lahor’daki evinde tutuklandı ve polis tarafından gözaltına alındı. Eski başbakana yönelik iddialar, avukatı Intezar Hussain Panjutha’ya göre bir “siyasi mağduriyet” vakası.

Karardan sonra “Han’a kendini savunma ve hikayenin tarafını söyleme fırsatı verilmedi” dedi. “Onun lehine tanıklar sunmak istedik ama ona bu fırsata izin verilmedi. Han’a adil bir yargılama yapılmadı.”

Han’ın avukatı Gohar Khan, The Dawn gazetesine yaptığı açıklamada, mahkemenin kararının bir “adalet cinayeti” olduğunu ekledi.

Bununla birlikte, eski politikacının muhalifleri, mahkemenin kararını binanın dışında, bazıları “İmran Han bir hırsızdır” sloganlarıyla kutladılar.

Popülist siyasi figüre dönüşen eski spor yıldızı Khan’a karşı, güvensizlik oylamasının ardından geçen Nisan ayında görevden alınmasından bu yana 150’den fazla dava açıldı. Bütün haksızlıkları inkâr etmiştir.

Başarılı bir temyiz başvurusu yapılmazsa, Han’ın mahkumiyeti, Ekim veya Kasım ayında gerçekleşmesi beklenen Pakistan’ın genel seçimlerine katılmasının yasaklanacağı anlamına geliyor. Başarısız bir şekilde erken seçimlerin yapılması çağrısında bulunan Han, daha önce Pakistan askeri makamlarının Tehreek-e-Insaf partisinin siyasi iktidarı yeniden kazanmasını engellemeye çalıştığına dair inancını belirtmişti.

Khan, son aylarda ikinci kez tutuklandı. Yaklaşık 100 paramiliter asker, kendisine karşı açılan sayısız davadan biriyle bağlantılı olarak geçen Mayıs ayında gözaltına alındı. Han, Pakistan ordusunun siyasi etkisini bastırma girişimlerinden sorumlu olduğunu iddia etti. Ayrıca ABD’nin Pakistan hükümetiyle siyasi iktidara dönmesini engellemek için komplo kurduğunu iddia etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.