Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Etiyopya Parlamentosu Amhara’da Olağanüstü Hali Onayladı

Etiyopya Parlamentosu Amhara’da Olağanüstü Hali Onayladı
16 Ağustos 2023 00:05

Yetkililer, tedbirin silahlı çatışmaların kamu barışı ve güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdide karşı gerekli bir cevap olduğunu söylüyor…

Etiyopya parlamentosu, devlet birlikleri ile yerel Fano milis savaşçıları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ve çok sayıda sivil kayıpla sonuçlanan Amhara bölgesinde olağanüstü hali onayladı.

Hükümet, bu ayın başlarında Amhara bölgesel başkenti Bahir Dar, Gondar, tarihi Lalibela kasabası ve diğer şehirlerde patlak veren şiddet olaylarına yanıt olarak geçen hafta altı aylık bir olağanüstü hal ilan etti.

Hükümet Şefi Whip Tesfaye Beljige, “İlgili barış ve güvenlik konuları anayasal düzeni sarsmakta, ülkenin egemenliği ve kamu barış ve güvenliği için tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle, durumu durdurmak için olağanüstü hal ilan etmek gerekli hale geldi.” dedi

Pazar günü Finote Selam kasabasında şüpheli bir drone saldırısı en az 30 kişiyi öldürdü ve şu anda tıbbi tedavi gören 55’ten fazla kişiyi yaraladı.

Addis Standard, kasabanın hastanesinin başkanı Manaye Tenaw’ın Salı günü söylediği gibi, “Tüm kurbanlar erkekti, çoğu 20’li yaşlarındaydı” dedi.

Doğu Afrika ülkesinin komşu kuzey Tigray’daki iç savaşın geçen yıl Kasım ayında sona ermesinden bu yana en kötüsü olan huzursuzluğun, hükümetin Nisan ayında bölgesel güvenlik güçlerini dağıtma ve onları federal orduya veya polise entegre etme kararının sonucu olduğu söyleniyor.

İki yıllık Tigray iç savaşı sırasında Etiyopya Ulusal Savunma Gücü (ENDF) ile birlikte savaşan Fano savaşçıları da dahil olmak üzere protestocular, hareketin Amhara’yı komşu bölgelerden gelen saldırılara maruz bırakacağını savunuyor.

Geçen hafta, ülkenin Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi (NISS) genel müdürü Temesgen Tiruneh, Amhara eyaletindeki militanların hem bölgesel hem de federal hükümetleri istikrarsızlaştırmaya çalıştığını söyledi.

Olağanüstü halin uygulanmasından da sorumlu olan Tiruneh, ENDF’ye karşı savaşan silahlı grupların bölgedeki bazı ilçe ve kasabaların kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

Resmi bir kayıp rakamı açıklanmamış olsa da, etkilenen hastanelerdeki doktorlar sivil ölümleri ve yaralanmaları bildirmiştir.

Devlete bağlı bağımsız bir örgüt olan Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC), 3 Ağustos’tan bu yana meydana gelen ve “sivillerin ölümü ve yaralanması” ile sonuçlanan “ağır çatışmalar” hakkında “ciddi endişe” dile getirdi.

EHRC Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Bahir Dar’da, şehrin birçok bölgesinde, siviller sokaklarda veya evlerinin dışında öldürülürken, bazı gençler özellikle aramalar için hedef alındı ve dayak ve öldürmeye maruz kaldı” dedi.

Örgüt, çatışan tarafları düşmanlıkları “derhal” durdurmaya ve krizin barışçıl bir şekilde çözülmesine izin vermeye çağırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.