Dolar 32,5553
Euro 34,9632
Altın 2.457,65
BİST 9.881,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Evrendeki Galaksilerin Çoğundan Daha Büyük ​​Kara Delik Keşfedildi

Evrendeki Galaksilerin Çoğundan Daha Büyük ​​Kara Delik Keşfedildi
30 Mart 2023 20:31
179

Göksel fenomenin kütlesinin Güneş’inkinden 30 milyar kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor…

Royal Astronomical Society tarafından çarşamba günü yayınlanan bir araştırmaya göre, İngiliz bilim adamları tarafından kozmik cisimlerin teorik olarak ne kadar büyük olabileceğinin üst sınırında olduğu açıklanan ultra kütleli bir kara delik keşfedildi.

Durham Üniversitesi’nden bir ekip, kara deliği, geçen ışıkla nasıl etkileşime girdiklerini tespit ederek uzak evrendeki olayların gözlemlenmesini sağlayan yerçekimsel mercekleme adı verilen bir teknik kullanarak keşfetti.

Araştırma lideri Dr. James Nightingale, “güneşimizin kütlesinin kabaca 30 milyar katı ” olduğu göz önüne alındığında, bu kara deliği keşfetmenin “son derece heyecan verici” olduğunu söyledi.

Nightingale çarşamba günü BBC Radyosuna “Bir astronom olarak bile bu şeyin ne kadar büyük olduğunu anlamakta zorlanıyorum” dedi. “Bu kara delik, evrendeki galaksilerin çoğundan daha büyük.”

Nightingale, katıksız boyutun bilimin karadelik anlayışını sınırlarını zorladığını da sözlerine ekledi. Ayrıca, “evrenin varoluşundan sadece 13 milyar yıl sonra” böylesine inanılmaz bir kütleye sahip bir kara deliğin nasıl oluşabileceğini de sorguladı.

Bir kara delik, uzayda çok yoğun bir nesnedir ve yerçekimi o kadar güçlüdür ki hiçbir şey, ışık bile ondan kaçamaz. Ultra kütleli kara deliklerin evrendeki en büyük nesneler olduğu ve Samanyolu gibi büyük gökadaların merkezinde olduklarına inanılıyor.

Bununla birlikte, insanlığın ultra kütleli kara delikler anlayışıyla ilgili olarak hala birkaç kör nokta var. Kesin kökenleri belirsizdir, ancak yaygın bir teori, evrenin emekleme döneminde milyarlarca yıl önce büyük gökadaların çarpışmasıyla oluştukları yönündedir.

Çarşamba günkü rapordaki bulguların kökeni, 2004 yılında, Durham Üniversitesi Profesörü Alastair Edge’in bir derin uzay gökada araştırmasının görüntülerini gözden geçirirken ilk kez belirgin bir ışık yayı fark etmesiyle ortaya çıktı.

Nesnenin incelenmesi, Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’nün yardımıyla, NASA’nın Hubble teleskobundan alınan yüksek çözünürlüklü görüntüler ve kara deliğin varlığını doğrulayan Durham Üniversitesi’ndeki süper bilgisayar tesislerinin yardımıyla ilerledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.