Dolar 32,3785
Euro 34,7265
Altın 2.431,24
BİST 10.037,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

FBI: İran ABD Yetkililerine Suikast Planladı

FBI: İran ABD Yetkililerine Suikast Planladı
1 Kasım 2023 22:16
1.514

Direktör Christopher Wray, Hamas’ın Amerikan topraklarında da saldırı düzenlemeye çalışabileceğini iddia etti…

FBI Direktörü Christopher Wray Salı günü Senato’daki bir oturumda artan terör tehdidi konusunda uyarıda bulunurken İran’ın mevcut ve eski ABD yetkililerine suikast planladığını iddia etti.

Wray, İç Güvenlik Komitesi’nde yaptığı açılış konuşmasında, ABD’deki terör tehdidinin 2023 yılı boyunca yükseldiğini ancak İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki çatışma nedeniyle “bambaşka bir seviyeye” yükseldiğini söyledi.

FBI’ın, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve 1,400 kadar İsraillinin öldüğü sürpriz saldırının, diğer “şiddet yanlısı aşırılık yanlılarına” “günlük yaşamlarını sürdüren” Amerikalılara karşı saldırılar düzenleme konusunda ilham verebileceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Wray ayrıca “dünyanın en büyük terör destekçisi” olarak tanımladığı İran’ın daha önce doğrudan ya da dolaylı olarak “muhaliflere ve üst düzey mevcut ve eski ABD hükümet yetkililerine karşı, burada Amerikan topraklarında da dahil olmak üzere, suikast girişimlerinde bulunduğunu” iddia etti.

FBI Başkanı ayrıca “İran’ın birincil stratejik ortağı” olarak tanımladığı Lübnanlı militan grup Hizbullah’ın “para ve silah temin etmek ve casusluk yapmak” da dahil olmak üzere “yıllar öncesine dayanan” ABD topraklarında faaliyet gösterme geçmişi olduğunu söyledi.

Wray, FBI’ın bu grupları ve ABD’deki niyetlerini aktif olarak izlediğini belirtirken, Amerikan çıkarlarının ve kritik altyapısının halihazırda İran’ın yanı sıra devlet dışı aktörlerden gelen siber saldırıların hedefi olduğu uyarısında bulundu. FBI Başkanı, Orta Doğu’daki çatışmaların genişlemesi halinde bu durumun “kinetik saldırılara” dönüşebileceğini iddia etti.

Wray aynı zamanda FBI’ın şu anda Hamas’ın ABD içinde operasyon yapma niyeti ya da kabiliyetine sahip olduğuna dair bir bulguya sahip olmadığını belirtti. Bununla birlikte teşkilat, Hamas’ın ya da “başka bir yabancı terör örgütünün” Amerikan topraklarında bir saldırı girişiminde bulunma ihtimalini de göz ardı etmedi.

Wray’in yorumları, İsrail güçlerinin 7 Ekim saldırılarına karşılık olarak Gazze’ye yönelik saldırılarını arttırdığı bir dönemde geldi. Bölgedeki sağlık yetkilileri İsrail’in misillemesi sırasında şu ana kadar 8,500’den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdi.

Tahran ise ABD’yi defalarca Orta Doğu’daki gerilimi körüklemekle suçladı. Bu ayın başlarında İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian Washington’a Hamas’la olan çatışmasında İsrail’e verdiği desteği sonlandırması çağrısında bulundu. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Washington’u İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını “yönlendirmekle” suçladı ve Amerika’yı “suçluların kesin suç ortağı” olarak nitelendirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.