Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 18°C

Fransa 3 Afrika Ülkesine Kültür Yasağı Getirdi

Fransa 3 Afrika Ülkesine Kültür Yasağı Getirdi
16 Eylül 2023 22:37
1.169

Hükümet bakanı Rima Abdul Malak’a göre bu önlem bir “güvenlik ve vize sorununun” sonucu…

Fransız hükümeti, ülkenin sahne sanatları endüstrisine, eski sömürgeler Mali, Nijer ve Burkina Faso ile tüm işbirliğini durdurma emri verdi, Le Monde Perşembe günü Kültür İşleri Genel Müdürlükleri’nden (DRAC) gelen bir mektuba atıfta bulundu. Her üç ülke de şu anda askeri yönetim altında.

DRAC, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen direktifin, Fransa’dan üç Batı Afrika ülkesindeki kültürel kurumlara ve bireysel sanatçılara mali yardımın askıya alınması talimatını verdiğini söyledi.

Mektupta, “Kuruluşlarınız veya hizmetleriniz tarafından bu üç ülkenin kurumları veya vatandaşları ile yürütülen tüm işbirliği projeleri, gecikmeksizin ve istisnasız olarak askıya alınmalıdır” denildi.

“Aynı şekilde, bu ülkelerin hiçbir vatandaşından davet edilmemelidir… bir sonraki duyuruya kadar” diye ekledi.

Paris merkezli Ulusal Sanat ve Kültür İşletmeleri Birliği (Syndeac) Perşembe günü yaptığı açıklamada, üyelerinden bir sonraki duyuruya kadar Afrika ülkeleriyle tüm işbirliğini durdurmalarını isteyen “tehdit edici bir tonda” bir mektup aldığını doğruladı.

Birlik, “Mali, Nijer ve Burkina Faso ile tüm sanatsal işbirliğini askıya alma kararı, uluslararası kültür politikasıyla ilgili önemli soruları gündeme getiren benzeri görülmemiş bir önlem olarak görülüyor” dedi.

Kültür Bakanı Rima Abdul Malak Cuma günü RTL yayıncısına verdiği demeçte, Fransa’nın Afrikalı sanatçıları yasaklamadığını, ancak söz konusu üç ülkedeki “son derece kötüleşmiş” güvenlik durumlarının eylemi gerektirdiğini iddia etti.

“Fransa, büyükelçilik ve konsolosluklardaki personelini en aza indirmek ve vize hizmetlerini kapatmak zorunda kaldı. Bu yüzden fiziksel olarak, sanatçılara ve bu ülkelerden Fransa’ya gelen herhangi bir kişiye vize vermek mümkün değil.” dedi.

Temmuz ayında yapılan darbenin ardından iktidara gelen Nijer’in yeni askeri yöneticileri, geçtiğimiz ay, Fransız Büyükelçisi Sylvain Itte’nin diplomatik dokunulmazlığını iptal ettiklerini ve polise, ayrılmak için önceki bir süre dolduktan sonra onu sınır dışı etmelerini emrettiklerini açıkladı.

Niamey’in Fransız hükümetiyle ilişkileri, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u deviren darbeden bu yana gergin. Benzer şekilde, Fransız karşıtı duygular, ordunun sırasıyla 2022 ve 2020’de iktidara geldiği Burkina Faso ve Mali’de büyüdü.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.