Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 27°C

Fransa – Arjantin: Dünya Kupası Finali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fransa – Arjantin: Dünya Kupası Finali Hakkında Bilmeniz Gerekenler
17 Aralık 2022 20:48
232

Savunan şampiyonlar, tüm zamanların en iyi oyuncusu tarafından yönetilen bir takımla karşı karşıya…

2022 FIFA Dünya Kupası’nda perde bu hafta sonu Fransa, Katar’daki Lusail Stadyumu’nda Arjantin ile karşılaşacak.

Oyun, 64 maçlık bir turnuvanın, heyecandan ve şoklardan adil bir şekilde pay aldığı bir turnuvanın sonuncusu.

Ayakta kalan son iki takım, birçok kişinin turnuvaya girerken favorileri olarak seçeceği takımlardır.

Gerçekten de, Fransa’ya karşı Arjantin, anlatımla damlayan bir oyundur: arka arkaya zaferler elde etmeyi amaçlayan savunan şampiyonlar, şanlı bir kariyerde ondan kaçan tek büyük ödülü kapmak için çaresiz bir tılsım tarafından yönetilen Güney Amerikalılara karşı.

Gişe rekorları kıracağını vaat ediyor – işte başlama vuruşundan önce bilmeniz gereken gerçekler.

Dünya Kupası finali ne zaman ve nerede?

2022 FIFA Dünya Kupası finali 18 Aralık Pazar günü Lusail Stadyumu’nda oynanacak.

Konaklama tesisi, Doha merkezinin yaklaşık 20 km kuzeyinde, Lusail City şehrinde yer almaktadır. Kapasite organizatörler tarafından 89.000’in biraz altında olarak listeleniyor, bu da onu 2022 Dünya Kupası’ndaki en büyük stadyum yapıyor.

Lusail Stadyumu Life Haber Ajansı
Muhteşem Lusail Stadyumu finale ev sahipliği yapacak

Stadyum tamamen doluysa seyirci sayısı, Brezilya’nın Pasadena’daki Rose Bowl’da İtalya’yı penaltılarla yendiğini 94.000’den biraz fazla kişinin izlediği ABD ’94 turnuvasından bu yana bir Dünya Kupası finalindeki en yüksek seyirci sayısı olacak.

Pazar günkü maç 22. Dünya Kupası’nın sahibini belirleyecek.

Arjantin’in Dünya Kupası finallerindeki rekoru nedir?

Arjantin, tarihindeki altıncı Dünya Kupası finalini oynayacak. Son finallerinin ikisini kazandılar ve üçünü kaybettiler.

İlki, 1930’daki Dünya Kupası’nın ilk baskısında, Montevideo’da ev sahibi Uruguay’a karşı 4-2 kaybettiklerinde geldi.

La Albiceleste, bir sonraki Dünya Kupası zaferi için 48 yıl daha beklemek zorunda kaldı. Bu vesileyle, Buenos Aires’te kendi topraklarında 1978 gösterisinde uzatmaların ardından Hollanda’yı 3-1 yenerek galip geldiler.

Diego Maradona, 1986’da ikonik Estadio Azteca’da Batı Almanya’yı finalde Batı Almanya’yı 3-2 mağlup ettiklerinde Arjantin’e Meksika’da zafer kazanması için ilham verdiğinden, ulus ikinci Dünya Kupası başarısı için çok uzun süre beklemek zorunda kalmadı.

Maradona Life Haber Ajansı
Maradona, 1986’da Arjantin’i futbol ölümsüzlüğüne kaptırdı

Arjantin, yarışmanın açılış maçını Kamerun’a karşı kaybetmesine rağmen, Italia ’90 turnuvasında art arda Dünya Kupası finallerine çıktı.

Maradona ve Co., Almanlar Roma’daki Stadio Olimpico’da intikam alırken finalde 1-0 mağlup olarak sonuçta başarısız oldu.

Arjantin, Brezilya’da 2014 finaline ulaştıklarında futbolun en büyük maçında yer aldı.

Mario Gotze’nin Maracana’da attığı uzatma golü, Lionel Messi’nin kaptanlığını yaptığı bir takımın hayallerini yerle bir ederek, onları bir kez daha reddeden Almanlardı.

Arjantin 2022 Dünya Kupası finaline nasıl ulaştı?

Arjantin, Suudi Arabistan ile oynadıkları açılış maçında sismik bir şok yaşamasına rağmen Katar’da finale kadar gitti.

Pazar günü kazanırlarsa, Lionel Scaloni’nin takımı, kupayı kaldırmadan önce Dünya Kupası açılış maçını kaybeden tek takım olarak İspanya’ya (2010) katılacak.

Suudilere karşı olan yenilginin ardından Arjantin, Meksika ve Polonya’yı arka arkaya 2-0 yenerek C Grubu’nu lider tamamladı ve son 16’da Fransa’yı önemli ölçüde geride bıraktı.

Bunu Avustralya’ya karşı birçok kişinin beklediğinden daha sıkı olan 2-1’lik bir galibiyet izledi.

Arjantin daha sonra, penaltılarda galip gelmeden önce maçın sonlarına doğru iki gollük bir üstünlüğü heba ettiği Hollanda’ya karşı hızlı bir çeyrek finalden çıktı.

Güney Amerika şampiyonları 2018 Dünya Kupası ikincilerini 3-0 yenerek Hırvatistan’a karşı oynanan yarı finalde işler daha kolay oldu.

Fransa’nın Dünya Kupası finallerindeki rekoru nedir?

Fransa daha önce üç kez Dünya Kupası finalinde yer aldı ve iki kez galip ayrıldı.
Fransa, futbolun en ünlü kupasını ilk kez 1998’de turnuvaya ev sahipliği yaptığında kaldırdı; tılsım Zinedine Zidane, Marcel Desailly’nin savunmadaki mükemmelliği üzerine kurulu ve şu anki Fransa baş antrenörü Didier Deschamps’ın yer aldığı bir takımda favori Brezilya’ya karşı 3-0’lık çarpıcı bir galibiyete götürdü. .

Zidane, sekiz yıl sonra, Berlin’deki Olympiastadion’daki finalde İtalyan Marco Materazzi’ye kafa attığı için ihraç edildiğinde, kahramandan kötü adama dönüştü ve hala futbol tarihinin en kötü şöhretli kırmızı kartlarından biri olarak kabul ediliyor.

Zidane tartışmalı uluslararası kariyerinden ayrıldığı için Fransa, İtalyanlara penaltı atışlarını kaybetmeye devam edecekti.

Moskova’nın Luzhniki Stadyumu, 2018’de Fransa’nın üçüncü Dünya Kupası finaline ev sahipliği yaptı ve aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bulunduğu kalabalık, genç Kylian Mbappe’nin Hırvatistan’ı 4-2 geçerek futbolun en büyük sahnesindeki yerini sağlamlaştırdığını gördü.

fransa Life Haber Ajansı
Fransa, 2018’de Rusya’da zafer kazandı

Pazar günü galip gelmeleri halinde Fransa, arka arkaya Dünya Kupaları kazanan üçüncü takım olacak ve Pele’nin Brezilya’sının 1958 ve 1962’de aynısını yapmasından bu yana ilk takım olacak.

Ayrıca toplamda üç Dünya Kupası’na çıkacaklardı – tüm zamanların bahislerinde Arjantin ve Uruguay’ın önünde. Fransa’nın önünde sadece dörtte Almanya ve İtalya ve beşte Brezilya olacaktı. (Gerçi Pazar günü kazanırlarsa aynı şey Arjantin için de geçerli olacak.)

Fransa Katar’da finale nasıl ulaştı?

Pazar günkü rakipleri gibi, Fransa’nın FIFA gösterisine giden yolculuğu olaysız olmadı ve N’Golo Kante, Paul Pogba ve Karim Benzema gibi bir dizi sakat yıldız olmadan geldi, evdekilerin hiçbiri yok.

Açılış maçında Avustralya’yı geçip Danimarka’yı ikinci maçında 2-1’lik yakın bir galibiyetle geçen Fransa, üçüncü D Grubu maçında Tunus’a tek golle yenildiklerinde tökezledi.

Ancak bu kayıp, Fransız kampına bir miktar güvensizlik aşılamakla tehdit ettiyse de, Polonya’yı geçtikleri ilk nakavt maçlarında bu tür korkuların üstesinden gelindi.

Çeyrek finallerde daha sert bir sınav bekleniyordu, ancak kaçırılan bir Harry Kane cezası, İngiltere’nin bir kez daha solmasını ve Fransa’nın 2-1 kazanan olarak ilerlemesini sağladı.

Dünya Kupası, Fas’ın sürpriz paketleri Fransa’yı yarı finalde bekliyordu, ancak Fransa’nın 2-0 galip gelerek son 4’te yer almasıyla turnuvanın son dördüne kalan ilk Afrika takımı için bir peri masalı sonu olmayacaktı. art arda ikinci Dünya Kupası finali.

Bu nihayet Messi’nin zamanı mı?

Turnuvanın önceki dört baskısında oynadığı hayal kırıklığından sonra, sahne Messi’nin Dünya Kupası’ndan yüksek bir şekilde çekilmesi için hazırlandı.
35 yaşındaki Messi, uzun süredir Pele ve Maradona gibi futbolun en büyük oyuncularıyla aynı kefede konuşuluyor. Bununla birlikte, bu iki efsanenin ikisi de kendi ülkelerinin Dünya Kupası zaferine ulaşmalarına yardımcı oldu – Messi, sayısız kişisel övgü ve kulüp düzeyinde bir çok şampiyonlukla dolu bir kariyere rağmen henüz başaramadığı bir başarı.

Arjantinli kaptan, takımının geçen yıl 1993’ten bu yana ilk Copa America tacını kazanmasına yardım ederek büyük bir uluslararası kupa açlığına nihayet son verdi – ancak kişisel koleksiyonuna bir Dünya Kupası ekleyebilirse, sporun belki de gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu statüsüne sahip olabilir. güvenceye bir adım daha yaklaştırıyor.

Katar, Messi için şimdiden bir dönüm noktası oldu. Arjantin’in Avustralya’ya karşı kazandığı galibiyet sırasında 1.000’inci kariyer maçına çıktı ve ülkesinin Dünya Kupalarında 11 golle en çok gol atan oyuncusu olarak Gabriel Batistuta’yı geride bıraktı.

Pazar günü 26. Dünya Kupası maçında oynayarak bir rekor daha elde edecek – tüm zamanların listesinin başındaki Alman efsane Lothar Matthaus’tan bir rekor daha.

Messi, Fransız rakibi ve Paris Saint-Germain takım arkadaşı Kylian Mbappe ile Katar’daki Altın Çizme listelerinde beşer golle zirvede yer alıyor, ancak Messi, Mbappe’nin iki asistine üç asistle daha fazla katkıda bulundu.

Mbappe’den farklı olarak Messi, Arjantin 2014’te Almanya’ya yenilince daha önce de Dünya Kupası finali acısını çekmişti – o turnuvadan en iyi oyuncusuna verilen Altın Top ile ayrılmasına rağmen.

İki menajerin sicili ne?

54 yaşındaki Didier Deschamps, Dünya Kupası’nı hem oyuncu hem de teknik direktör olarak kazanan üç kişiden biri (Brezilyalı Mario Zagallo ve Almanya’dan Franz Beckenbauer diğerleri), ancak bu üçlü içinde kazanan ilk kişi olacak. Pazar günü Fransa Arjantin’i yenerse iki kez teknik direktör olarak.

Deschamps aynı zamanda İtalyan Vittorio Pozzo (1934 ve 1938) ile birlikte arka arkaya Dünya Kupalarını kazanan tek teknik direktör olmanın eşiğinde, bu rekor, Deschamps’ın 1998’de Fransa’yı kupaya kaptırmasıyla daha da dikkat çekici hale geldi.

Bir zamanlar Eric Cantona tarafından ‘su taşıyıcısı’ olarak karalanan bir oyuncu için fena değil.

Deschamps Life Haber Ajansı
Deschamps daha fazla Dünya Kupası zaferi peşinde

Karşı numara 44 yaşındaki Lionel Scaloni de eski bir oyuncu ve sahada geçirdiği günlerde ülkesi için yedi kez forma giydi.

Menajer yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, 2018 Dünya Kupası başarısızlığının ardından Arjantin futbolunun en önemli görevine atandı ve 2021 Copa America galibiyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra Pazar günkü Dünya Kupası finalinde onları tarihin uçurumuna yerleştirdi.

639d85b385f540464470563b Life Haber Ajansı
Scaloni, Arjantin’i 1986’dan bu yana ilk Dünya Kupası’na götürmeyi umuyor

Her ikisinin de gerçeklerine ve rakamlarına bir bakış, onları ayırmanın zor olduğunu gösteriyor. Deschamps, Fransa’nın patronu olarak maçlarının %64.5’ini kazanırken, Scaloni Arjantin’in başında %66’sını kazandı.

Takımların kafa kafaya rekoru nedir?

Tarihsel olarak konuşursak, Arjantin iki ülke arasındaki kafa kafaya rekorda üstünlüğü elinde tutuyor – ancak Pazar günü iki takımın sadece 13. karşılaşması ve son 35 yılda sadece dördüncü maçları olacak.

Fransa, 2018 Dünya Kupası’ndaki son maçında Kylian Mbappe’nin iki golüyle takımının Kazan Arena’daki son 16 karşılaşmasında Messi ve Arjantin’i 4-3 yenmesine yardımcı oldu.

639d865285f5403b8e6ec2e4 Life Haber Ajansı
Dört yıl önce Rusya’da düzenlenen takımlar toplantısında Fransa birinci olmuştu

Bir Dünya Kupası’nda karşılaştıkları diğer zamanlar, La Albiceleste’nin grup aşamasında 1-0 kazandığı 1930’da ve Güney Amerikalılar için yine grup aşamasında 2-1 galibiyetle sonuçlanan 1978’deydi.

Genel olarak, Arjantin, Fransa’ya karşı üç mağlubiyet ve üç beraberlikle birlikte altı maç kazandı. Son beşte Arjantin, Fransa’nın ikiye karşı üç galibiyetini aldı.

Büyük maçın hakemi kim?

41 yaşındaki Polonyalı yetkili Szymon Marciniak, hakem olarak henüz ikinci Dünya Kupası’nda finalin sorumluluğunu üstlenecek – ve her iki takım da turnuvada onları yönettiği için tanıdık olacak.

Marciniak, Fransa’nın Danimarka’ya karşı grup aşaması galibiyetini denetledi ve burada toplam üç sarı kart dağıttı (ve Fransa için Jules Kounde’ye sadece bir tane).

Ayrıca Arjantin’in Avustralya’ya karşı kazandığı galibiyette hakemlik yaptı ve burada her ikisi de Socceroos’a sadece iki sarı kart verdi.

Marciniak Life Haber Ajansı
Marciniak, futbolun en büyük maçına nezaret edecek

Marciniak, en azından şimdiye kadar, kırmızı kartını turnuva boyunca cebinde tuttu.

Marciniak’a yan hakem olarak yurttaşları Pawel Sokolnicki ve Tomasz Listkiewicz ve ABD’li dördüncü hakem Ismail Elfath yardımcı olacak.

Belirlenen VAR yetkilileri, Polonya’dan Tomasz Kwiatkowski, Venezuela’dan Juan Soto, Amerikalı Kyle Atkins ve Meksika’dan Fernando Guerrero.

Finali kim kazanır?

Bu, kesin olarak cevaplayamayacağımız bir soru.

Arjantin, resmi FIFA dünya sıralamasında biraz önde, üçüncüden Fransa’ya dördüncü sırada yer alıyor – ancak turnuva son maçına yaklaşırken çeşitli bahisçiler biraz Fransa’ya yöneldi.

Bunun gibi herhangi bir yüksek bahisli oyunda olduğu gibi, spor bahis siteleri her iki tarafın şansını değerlendirirken sözde ‘seç’ bölgesinde ilerliyor.

Bahisçiler arasında Arjantin’in Les Bleus gibi ateş gücüne sahip bir tarafla henüz karşılaşmadığına dair genel bir izlenim var.

Ancak Fransa, İngiltere’ye karşı en zorlu sınavında zaman zaman mücadele etti ve Harry Kane’in geç penaltı kaçırmasının ardından uzatmalardan kaçındığı için şanslıydı.

Deschamps’ın ekibi de kendilerini Fas’a karşı uzun süreli baskı altında buldu, ancak yine de işi bitirdi.

Özellikle, coşkulu Antoine Griezmann, Fransız orta sahasında ve şüphesiz turnuvanın oyuncuları arasında önemli bir varlık olmuştur.

Olivier Giroud, 36 yaşında bile Bay Güvenilir olmaya devam ediyor ve ülkesinin tüm zamanların en çok gol atan futbolcusu rekorunu kırdığı Katar’da şu ana kadar dört golü var.
Ve sonra, tabii ki, önde elektrikli bir oyuncu olan ve yoktan bir şeyler yaratabilen bir oyuncu olan Mbappe var.

Arjantin için Messi’nin 22 yaşındaki forvet partneri Julian Alvarez bir sansasyon yarattı. Manchester City oyuncusu, Hırvatistan’ı batırmak için bir çift gol attı ve onu turnuva için dört gole çıkardı.

Bununla birlikte, oyunda çeşitli soyut varlıklar vardır. Messi, kariyerinin en büyük maçlarından birinde elinden gelenin en iyisini yapmak için kıkırdayan bir hamstring sorununun üstesinden gelebilecek mi?

Takımın en son hastalanan üyeleri olan savunma çifti Raphael Varane ve Ibrahima Konate ile Fransız kampındaki hazırlıkları etkileyen bir virüse dair raporlar potansiyel olarak ne kadar ciddi ?

Bir ay süren festivalin perdesi kapanırken, tüm bunlar Lusail Stadyumu’nda 90 dakikalık futbolda nasıl birleşecek?

Farkı yaratan usta Messi mi yoksa PSG’deki çırağı Mbappe mi olacak?

Bu sorular Pazar günü Katar’da yanıtlanmaya biraz daha yaklaşıyor….

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.