Dolar 32,3713
Euro 35,0024
Altın 2.325,92
BİST 9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Fransa Eski Sömürgesinden Çekilmeyi Kabul Etti

Fransa Eski Sömürgesinden Çekilmeyi Kabul Etti
26 Ocak 2023 19:56
137

Fransız birlikleri, Ouagadougou’nun ısrarı üzerine Burkina Faso’yu terk edecek

Fransız hükümeti Çarşamba günü, Burkinabe hükümetinin 2018 tarihli bir kuvvetler statüsü anlaşmasını resmen reddetmesinin ardından birliklerinin bir ay içinde Burkina Faso’dan ayrılacağını duyurdu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Salı günü Ouagadougou’dan sınır işaretini resmen aldı ve Fransa’ya geri çekilmesi için 30 günlük bir bildirimde bulundu.

Quai d’Orsay yaptığı açıklamada, “Bu talebi yerine getirerek anlaşmanın şartlarına saygı duyacağız” dedi. AFP’ye göre, birlikler Şubat ayı sonunda Burkina Faso’dan ayrılacak ve teçhizatı da Nisan ayı sonunda gelecek.

Tahminen 400 Fransız askeri, eski Afrika kolonilerindeki cihatçıları hedef alan bir kontrgerilla operasyonu olan Sabre Operasyonu’nun bir parçası olarak yıllardır Burkina Faso’da bulunuyor. Sonuçsuz kalan kampanyadan bıkan Burkinabe ordusu, geçen Ocak ayında bir darbeyle sivil cumhurbaşkanını devirdi. Darbe lideri, Fransız eğitimli Yarbay Paul-Henri Damiba, Eylül ayında Yüzbaşı İbrahim Traore tarafından devrildi.

Geçen Cuma günü Ouagadougou’da yüzlerce gösterici, Fransa’nın ayrılmasını talep etmek için toplandı. Bazıları Fransız karşıtı sloganlar atarken, diğerleri Rus bayrakları salladı. Agence d’Information du Burkina’ya göre, Traore hükümeti eski sömürge gücünü iki gün önce sınır dışı etme kararı almıştı. Fransa, eski koloniden açıklama isteyerek yanıt verdi.

Burkina Faso’nun hamlesi, komşusu Mali’nin de Fransız birliklerini toplamaya göndermesinden altı aydan kısa bir süre sonra geldi. Paris, dokuz yıl boyunca İslam Devleti (İD, eski adıyla IŞİD) ve El Kaide bağlantılı gruplarla savaşmıştı. Fransa, Mali’nin fikrini değiştirmesinden Rusya’yı sorumlu tuttu.

Bamako’daki askeri hükümet, o zamandan beri Orta Afrika Cumhuriyeti örneğini izleyerek Rus özel askeri şirketi Wagner Group’a ulaştı. Burkinabe hükümeti henüz Wagner ile herhangi bir anlaşma yapmadı.

Burkina Faso yaklaşık 20 milyonluk bir nüfusa sahiptir ve kuzeyde Mali ve Nijer ile güneyde Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili arasında karayla çevrilidir. İngilizler tarafından yönetilen Gana dışında hepsi bir noktada Fransız kolonileriydi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.