Dolar 32,4584
Euro 34,6503
Altın 2.392,51
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Fransız Protestocular Borsayı Bastı

Fransız Protestocular Borsayı Bastı
21 Nisan 2023 08:19
296

Göstericiler, Başkan Macron’un emeklilik reformlarından vazgeçmesini ve şirketleri sosyal güvenlik sistemini finanse etmeye zorlamasını istiyor.

Perşembe günü yüzlerce protestocu, meşaleler yakarak ve hükümet karşıtı sloganlar atarak Paris’teki Euronext borsasına girdi. Binanın kısa süreli işgali, Cumhurbaşkanı Emamnuel Macron’un emeklilik yaşını yükseltmesinden bu yana aralıksız devam eden bir dizi gösterinin sonuncusu.

Ellerinde sendika bayrakları olan yaklaşık 200-300 protestocu borsanın lobisine baskın düzenledi, işaret fişekleri binayı kırmızı dumanla doldurdu ve alarmları çalıştırdı. Dışarıda bekleyen küçük bir çevik kuvvet polisi grubu, “Buradayız, buradayız, Macron istemese de buradayız” sloganları attılar.

Taşıdıkları bayrak ve pankartlara göre protestocuların çoğu, sendikaları daha önce Perşembe günü tren istasyonlarının önünde “öfke ifadeleri” çağrısı yapan demiryolu işçileriydi.

Euronext’teki aksama, Macron’un Fransız işçilerinin çoğu için emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran bir yasa tasarısını imzalamasından bir haftadan kısa bir süre sonra geldi. Tasarı son derece popüler değildi ve Macron’un geçen ay parlamento oylaması olmadan geçmek için özel anayasal yetkilere başvurma kararı ülke çapında şiddetli protestolara yol açtı.

Başkan, emeklilik yaşının yükseltilmesinin Fransa’nın sosyal güvenlik sistemini ayakta tutmak için “gerekli” olduğunu savunarak tasarıyı yeniden gözden geçirmeyi reddetti.

Sendikalar, sistemin kurumlar vergisi zamlarıyla desteklenebileceğini savunarak aynı fikirde değiller. Perşembe günü Sky News’e konuşan bir sendikacı, “Bize emekli maaşlarını finanse edecek para olmadığı söylendi” ve “parayı işçilerin cebinden almaya gerek olmadığını, milyarderlerin cebinde biraz para olduğunu” ekledi.

Fransa’nın sendikaları, solcu yürüyüşlerin ve mitinglerin geleneksel bir günü olan 1 Mayıs’ta kitlesel katılım çağrısında bulunarak grev ve gösteriler düzenlemeye devam etme sözü verdiler. Macron’un hem soldaki hem de sağdaki siyasi muhalifleri de muhalefetlerini sürdürme sözü verdiler; sağcı Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen yasa tasarısını “Macron ile Fransız halkı arasındaki son kırılma” olarak nitelendirdi ve usta solcu Jean- Luc Melenchon, Macron’u Fransa’ya “cumhurbaşkanlığı monarşisi” dayatmakla suçluyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.