Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Fransız Senatosu Tartışmalı Emeklilik Reformunu Kabul Etti

Fransız Senatosu Tartışmalı Emeklilik Reformunu Kabul Etti
12 Mart 2023 14:31
121

Mevzuat emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı hedefliyor, ancak kitlesel protestolara neden oldu…

Fransa parlamentosunun üst kanadı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önerdiği emeklilik reformlarına yeşil ışık yaktı. Emeklilik yaşının yükseltilmesini de içeren girişimler, toplumun geniş kesimlerinin sert muhalefetini tetikledi.

Cumartesi günü geç saatlerde 195 senatör planlar lehine oy kullandı ve 112 senatör bu planlara karşı çıktı. Bu sonuç, Başbakan Elisabeth Borne tarafından “önemli bir aşama” olarak nitelendirildi. Senatörler, yasa tasarısında yer alan önemli bir maddeyi Perşembe günü zaten onaylamıştı.

Reform paketinin şimdi alt ve üst meclis milletvekillerinden oluşan ortak bir komite tarafından Çarşamba günü gözden geçirilmesi bekleniyor. Varsa, son bir taslak, hafta içinde her iki mecliste de sonuç oyu için sunulacak.

Fransız medyasının işaret ettiği gibi, 49/3 maddesi olarak bilinen anayasal bir araç, Macron hükümetinin yasayı oylama yapmadan da geçirmesine olanak tanıyor.

Macron’a göre, hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkararak Fransız emeklilik sisteminin mali açıdan sürdürülebilir olmasını sağlayacak. Alternatifin, “emekli maaşlarını azaltmak, vergileri artırmak veya mali yükü çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakmak” olduğunu öne sürüyor.

Reform, emeklilik yaşının 65’e çıkarılması yönündeki ilk planlarla Macron’un geçen yılki başkanlık kampanyasının kilit noktalarından biriydi.

Geçen hafta bazı sendikalar başkana tedbirlere devam etmemesi için söz vermeye çalıştı, ancak bir sonuç alamadı.

Cumartesi günkü oylamadan saatler önce Fransa genelinde yüzbinlerce protestocu hayal kırıklıklarını dile getirmek için sokaklara döküldü.

Yetkililerin tahminen 48.000 kişinin dışarı çıktığı Paris’te, bazı göstericiler memurlara nesneler fırlatırken ve çöp kutularını ateşe verirken polis 32 kişiyi tutukladı.

Buna ek olarak, Fransa’nın enerji, ulaşım ve çöp toplama da dahil olmak üzere bazı kilit sektörlerinde grevler sürüyor.

Çarşamba günü ülke çapında daha fazla protesto bekleniyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.