Dolar 32,3218
Euro 35,0717
Altın 2.279,78
BİST 9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

FTX Kripto Borç Veren Genesis’i Vurdu; Bankman-Fried Ünlülere Dava Açtı…

FTX Kripto Borç Veren Genesis’i Vurdu; Bankman-Fried Ünlülere Dava Açtı…
17 Kasım 2022 13:21
121

Önde gelen kripto oyuncusu Genesis Global Capital, kripto borsası FTX’in ani başarısızlığını gerekçe göstererek Çarşamba günü borç verme işindeki müşteri itfalarını askıya alırken, mahkeme belgeleri FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in yasal işlemle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

FTX , tacirlerin üç gün içinde platformdan 6 milyar dolar çekmesi ve rakip borsa Binance’in bir kurtarma anlaşmasını terk etmesinden sonra bugüne kadarki en yüksek profilli kripto patlamasıyla Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri’nde iflas koruması başvurusunda bulundu . Bankman-Fried tarafından yapılan bir dizi tweet ve röportajın ardından FTX, şirkette “devam eden bir rolü olmadığını” ve şirket adına konuşmadığını söyledi.

FTX’in patlaması, bir zamanlar dünyanın en büyük kripto borsalarından biri olan şirketlerde likiditeyi engelleyerek ve birkaç ülkedeki düzenleyiciler tarafından soruşturma yapılmasına yol açarak endüstri genelinde dalgalandı.

ABD Kongresi’nden milletvekilleri Çarşamba günü FTX ile ilgili görüşmeleri yıl sonundan önce planladıklarını söylerken, New York Mali Hizmetler Departmanı Genesis’teki durumu izlediğini söyledi.

FTX’i doğrudan isimlendirmemekle birlikte, Hazine Bakanı Janet Yellen Çarşamba günü yaptığı açıklamada , “geçen hafta gözlemlenen kripto piyasası streslerinin merkezinde yer alan” daha önce tespit edilen riskleri ele almak için kripto piyasaları üzerinde daha etkili bir denetime ihtiyaç olduğunu söyledi ve Kongre’yi şu çağrıda bulundu: hızlı davran

Genesis’in ve kripto varlık yöneticisi Grayscale’in nihai ana şirketi olan girişim sermayesi şirketi Digital Currency Group, Twitter’da Genesis’in itfaları askıya alma kararının “aşırı piyasa bozulmasına ve endüstri güveninin neden olduğu endüstri güven kaybına yanıt olarak alındığını” söyledi. FTX patlaması.”

Şirketin web sitesine göre, etkilenmeyen bir bağlı kuruluş aracılığıyla kripto ticareti ve saklama hizmetleri de sunan Genesis’in üçüncü çeyreğin sonunda toplam aktif kredileri 2,8 milyar doları buldu . Geçen yıl 130,6 milyar dolarlık kripto kredisi verdi ve 116,5 milyar dolarlık varlık ticareti yaptı.

Şirket, Genesis’teki askıya almanın “DCG’nin ve tamamına sahip olduğumuz diğer iştiraklerimizin ticari operasyonları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını” söyledi.

Yine de, dünyanın en büyük bitcoin fonu olan Grayscale Bitcoin Trust ( GBTC.PK ) Çarşamba günü neredeyse %7 düşerken, bitcoin fiyatı %2,6 düşerek 16.400 $’a geriledi ve bu ay yaklaşık %20 düştü.

Winklevoss ikizleri tarafından kurulan kripto borsası Gemini, borç verme ortağı olarak Genesis’i kullanan getiri sağlayan “Kazan” programının müşteri geri ödemelerini karşılayamayacağını söyledi.

Crypto.com ve stablecoin Tether dahil olmak üzere diğer bazı kripto firmaları Çarşamba günü Genesis’e maruz kalmadıklarını söyledi.

Genesis, FTX’in çöküşünün sonuçlarıyla yüzleşen tek kişi değil .

Wall Street Journal’ın Salı günü bildirdiğine göre, daha önce FTX’e önemli ölçüde maruz kaldığını kabul eden kripto kredi kuruluşu BlockFi, iflas başvurusunda bulunmaya hazırlanırken işçileri işten çıkarmayı planlıyor.

Sektörde bazı yöneticiler olası dalgalanma etkilerini değerlendirdi.

Hong Kong merkezli kurumsal satış başkanı Jeff Howard, “Kriptoda başka bir arınma olacağını düşünüyorum, ancak varlıklarını çeşitlendiremedikleri için yanan daha az sermayeli kripto oyuncuları olacak” dedi.

Prime aracılık şirketi Clear Street’te elektronik ticaret genel müdürü Joe Urban, “Kripto ekosistemi, yakın vadede daha fazla bulaşmaya yol açacak şekilde iç içe geçmiş durumda. Kripto bulaşma riski artmaya devam ediyor” diye ekledi.

YASAL İŞLEM

Bu arada ABD mahkemesi dosyaları , Bankman -Fried’in Amerika Birleşik Devletleri’nde şirketin getiri sağlayan kripto hesaplarının Florida yasalarını ihlal ettiğini iddia eden yatırımcılar tarafından yasal işlemle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Miami’de Salı günü geç saatlerde açılan önerilen toplu dava, FTX getiri getiren hesapların Amerika Birleşik Devletleri’nde yasa dışı bir şekilde satılan kayıtsız menkul kıymetler olduğunu iddia ediyor.

Dava ayrıca , Ulusal Futbol Ligi oyun kurucusu Tom Brady ve tenis yıldızı Naomi Osaka da dahil olmak üzere FTX’in tanıtımına yardımcı olan birkaç ünlüden tazminat talep ediyor.

Bankman-Fried, Brady ve Osaka’nın temsilcileri yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Bloomberg’in Salı günü bildirdiğine göre, ABD’li ve Bahamalı yetkililer Bankman-Fried’i sorgulanmak üzere ABD’ye getirme olasılığını tartışıyorlardı .

Ancak Bahamalar Polis Komiseri Clayton Fernander Çarşamba günü Nassau’daki bir polis toplantısının oturum aralarında yaptığı açıklamada, polisin Bankman-Fried ile görüşmediğini veya onunla görüşmediğini ve Fernander’ın ABD makamlarıyla temas halinde olmadığını söyledi.

TASFİYE MÜDÜRÜ

FTX grubunun tasfiyesi, borsanın Bahamalar merkezli tasfiye memurlarının Salı günü geç saatlerde New York’taki bir ABD iflas mahkemesinde ABD iflas işlemlerinin geçerliliğini sorgulayan Bölüm 15 dilekçesi vermesinden dolayı bir tartışma konusu haline geliyor.

Bahamalar’daki bir yargıç tarafından 10 Kasım’da atanan tasfiye memurları, başvurularının FTX’in Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iflas başvurusundan önce gelmesi nedeniyle, FTX ve bağlı kuruluşları için iflas işlemlerini başlatma yetkisine sahip tek kişilerin kendileri olduğunu söylediler.

ABD iflas işlemleri, 100.000’den fazla ve muhtemelen 1 milyondan fazla alacaklıya sahip çok sayıda FTX grup şirketini içeriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.