Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

FTX Kurucusu 250 Milyon Dolarlık Kefaletle Serbest Bırakıldı

FTX Kurucusu 250 Milyon Dolarlık Kefaletle Serbest Bırakıldı
23 Aralık 2022 23:30

Sam Bankman-Fried’in rekor düzeyde bir kefalet ödedikten sonra ailesinin evinde yargılanmayı beklemesine izin verildi.

Kripto para yatırımcılarını yaklaşık 2 milyar doları dolandırmakla suçlanan Sam Bankman-Fried, Manhattan’daki bir yargıcın FTX kurucusunu serbest bırakmaya karar vermesinin ardından New York’taki bir hapishane hücresi yerine ailesinin Kaliforniya’daki evinde yargılanmayı bekliyor olacak. 250 milyon dolarlık kefalet karşılığında.

2022’de Demokrat Parti’nin siyasi kampanyalarına en büyük ikinci bağışçı olarak yer alan dağınık saçlı Bankman-Fried, Perşembe günü öğleden sonra ABD’li mareşaller, avukatlar ve ebeveynleri tarafından kuşatılmış olarak Manhattan’daki ABD Bölge Adliyesi’nden ayrıldı. Federal mahkeme tarihinin en yükseğine denk gelen kefalet, 30 yaşındaki girişimcinin evlerinde özsermaye rehin veren ebeveynleri ve iki varlıklı kişi tarafından güvence altına alındığı bildirildi.

Bankman-Fried, savcılar tarafından Amerikan tarihinin en büyük mali dolandırıcılıklarından birini işlemekle suçlanıyor. Çarşamba gecesi Bahamalar’dan iade edildi ve Perşembe günü ilk mahkemeye çıktı. Tel dolandırıcılığı, menkul kıymet dolandırıcılığı, kara para aklama ve kampanya finansmanı ihlalleri de dahil olmak üzere sekiz ağır suçlamayla karşı karşıya. Tüm suçlardan hüküm giyerse, 115 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

ABD Başsavcı Yardımcısı Nick Roos, Bankman-Fried’in “destansı boyutlarda” bir dolandırıcılık işlediğini, ancak iadeye gönüllü olarak rıza gösterdiği ve mal varlığının çoğunu kaybettiği göz önüne alındığında, onu kefaletle serbest bırakma riskinin “marjinal bir düşünce” olduğunu savundu.

Kefalet, 2008’de ABD tarihindeki belki de en rezil saadet zincirinin yazarı Bernie Madoff’a teklif edilenden 25 kat daha fazlaydı. Hisse senedi manipülasyonundan suçunu kabul eden “önemsiz kefalet kralı” Michael Milken’e teklif edilen 250 milyon dolarla eş değerdeydi.

Bankman-Fried’in kefalet şartları uyarınca pasaportunu teslim etmesi ve her ikisi de Stanford Üniversitesi hukuk profesörü olan ailesinin evinde hapsolması gerekiyordu. Ayrıca ruh sağlığı tedavisi ve değerlendirmesinden geçmesi gerekir. Bildirildiğine göre, ev hapsinden yalnızca egzersiz ve akıl sağlığı ve madde bağımlılığı tedavisi için çıkmasına izin verildi.

Bankman-Fried’in suçlamalara karşı savunmasını sunacağı bir ön duruşma için 3 Ocak’ta New York’a dönmesi planlanıyor. En iyi FTX ortaklarından ikisi, Caroline Ellison ve Gary Wang, suçlamaları kabul ettiler ve şirketin iflasına ilişkin federal soruşturmada işbirliği yapmayı kabul ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.