Dolar 32,3492
Euro 34,8471
Altın 2.390,80
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Gana Ölüm Cezasını Kaldırdı

Gana Ölüm Cezasını Kaldırdı
13 Ağustos 2023 12:39
1.934

Ölüm cezası olasılığını ortadan kaldıran 29. Afrika ülkesi…

Gana, Cumhurbaşkanı Nana Addo Dankwa Akufo-Addo’nun Temmuz ayında Accra parlamentosu tarafından onaylanan ve tüm ölüm cezalarını ömür boyu hapse çeviren iki tasarıyı lastik damgalı hale getirmesinin ardından ölüm cezasını kaldıran en son Afrika ülkesi oldu.

Tasarıların sponsoru Gana Ulusal Demokratik Kongresi (NDC) partisinden Francis-Xavier Sosu’ya göre, yasa değişikliği 32 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede daha özgür ve daha “açık, müreffeh, kapsayıcı ve güvenli bir topluma” yol açacak.

Geçen ay şunları ekledi: “Ölüm cezasında, mahkumlar bunun dünyadaki son günleri olabileceğini düşünerek uyandılar. Yaşayan ölüler gibiydiler: psikolojik olarak insan olmaktan çıkmışlardı.”

Daha önce, ülkedeki cinayet mahkumiyetleri için idam zorunluydu. Gana’da şu anda idam edilmeyi bekleyen 170 erkek ve altı kadın var. Cezaları şimdi otomatik olarak ömür boyu hapis cezasına çevrilecek.

Yerel basında çıkan haberlere göre, tasarılar başlangıçta 25 Temmuz’da Gana parlamentosu tarafından onaylandı ve daha sonra 2 Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı ofisi tarafından onaylandı. Gana anayasasının değiştirilmesini gerektiren değişiklikten önce, öneri kilit siyasi figürlerden yaygın destek almıştı.

Anketler ayrıca, Gana halkı arasında, idam olasılığını ortadan kaldıran en son Afrika ülkesi olmak için bir destek yelpazesine işaret etmişti.

Sosu , “İdam cezasının kaldırılması, toplum olarak insanlık dışı, gayri medeni, kapalı, gerici ve karanlık olmamaya kararlı olduğumuzu göstermektedir” dedi. “Ortak inancımız, yaşamın kutsallığının dokunulmaz olduğudur.”

Gana şimdi ölüm cezasını kaldıran 29. Afrika ülkesi ve küresel olarak 124. ülke oldu. Zambiya, Ekvator Ginesi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Çad da dahil olmak üzere son yıllarda bunu yapan kıtadaki diğer ülkelere katılıyor – bunların hepsi 2020’den itibaren ölüm cezasına son verdi.

Geçen yıl, Gana’da yedi kişi ölüm cezasına çarptırıldı – bu da ihanet örnekleri için cezayı saklı tuttu. Ancak Afrika ülkesindeki yetkililer 1993’ten beri bir infaz gerçekleştirmedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.