Dolar 32,4428
Euro 34,7579
Altın 2.439,71
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Gazprom, Ukrayna Hırsızlığı Nedeniyle Gazı Kesmekle Tehdit Etti

Gazprom, Ukrayna Hırsızlığı Nedeniyle Gazı Kesmekle Tehdit Etti
22 Kasım 2022 23:24
127

Şirket, Kiev’i Moldova’ya giden transit malzemeleri hortumlamakla suçladı…

Rus enerji devi Gazprom Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Moldova’ya aktarılan doğal gaz arzının yönünü değiştirdiğini ve şirketin buna yanıt olarak önemli bir boru hattı üzerinden yapılan teslimatları kısmakla tehdit ettiğini söyledi.

Gazprom’dan yapılan açıklamada , “Gazprom’un Ukrayna üzerinden Moldova’ya transit olarak ‘Sudzha’ gaz ölçüm istasyonuna (GMS) sağladığı gazın hacmi, Ukrayna’nın Moldova sınırında iletilen fiziksel hacmi aşıyor .”

Gazprom’a göre, Kiev’in Moldova’ya yönelik 52.52 milyon metreküp gazı kendi topraklarında tuttuğunu söyleyen Gazprom’a göre, Moldova Pazartesi günü Kasım ayı gaz tedarikinin bir kısmını ödedi.

Rus enerji şirketi ayrıca, transit dengesizlik devam ederse, 28 Kasım saat 10.00’dan (GMT 07.00) itibaren Ukrayna üzerinden transit geçiş için Sudzha GMS’ye gaz tedarikini “günlük alt nakliye miktarı kadar” kesmeye başlayacağı konusunda uyardı.

Ukrayna’dan geçen Sudzha transit hattı, Kuzey Akım şebekesinin Eylül ayında şüpheli bir patlamayla hasar görmesinin ardından, Rus gazını batı ve orta Avrupa ülkelerine ulaştırmanın tek yolu olmaya devam ediyor.

Salı günü ilerleyen saatlerde Kiev, Gazprom’u gerçekleri manipüle etmekle suçladı. Ülkenin gaz iletim sistemi işletmecisi, Ukrayna’nın Rusya sınırında kabul ettiği gaz hacminin tamamının Moldova’ya aktarıldığını bildirdi. Ancak operatör , bu gazın bir kısmının “sanal geri dönüş” şeklinde Ukrayna’ya iade edildiğini iddia etti.

Bu arada, son zamanlarda büyük elektrik kesintilerinden muzdarip olan karayla çevrili Moldova, yükselen enerji maliyetleri ve hızla yükselen enflasyon, Avrupa’nın en fakir ülkelerinden birindeki tüketiciler üzerinde büyük bir baskı oluşturacağı için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’na göre, Moldova kış yaklaşırken benzeri görülmemiş bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğundan, destek çok daha önemli.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.