Dolar 32,3798
Euro 34,7670
Altın 2.434,94
BİST 9.986,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 17°C

Gazze Saldırısına 5.000 ABD Askeri Katıldı

Gazze Saldırısına 5.000 ABD Askeri Katıldı
28 Ekim 2023 21:07
1.573

İran merkezli Tasnim Haber Ajansı’nın Cumartesi günü bildirdiğine göre, birkaç bin ABD askeri İsrail’in Gazze’deki kara operasyonuna katıldı. Pentagon kısa bir süre önce İsrail-Hamas çatışması ve İran’la yaşanan gerilim nedeniyle Orta Doğu’daki askeri varlığını önemli ölçüde güçlendirmeyi planladığını açıklamıştı.

Ajansın güvenlik kaynaklarına göre İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında üç tümen ve birkaç tugay yer aldı ve 5,000 ABD askeri personeli de destek verdi. Ancak ajans saldırıya hangi birliklerin katıldığı ya da hangi görevleri yerine getirdikleri konusunda bilgi vermedi.

Tasnim, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) “Gazze Şeridi’ni ikiye ya da üçe bölmek ve savaşın bir sonraki aşamasını başlatmadan önce Filistinli direniş güçleri arasındaki bağlantıyı kesmek için” kuzey, batı ve güneybatıdaki çeşitli bölgelerden bölgeye girmeye çalıştığını söyledi. Ajans İsrail ordusunun şu ana kadar ne gibi sonuçlar elde ettiğini belirtmedi.

Ancak Hamas Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in saldırısını engellemeyi başardığını ve ağır kayıplarla püskürttüğünü iddia etti. Bu arada IDF Gazze’de “savaşın aşamalarında ilerlediğini” ve çatışmaların hala devam ettiğini belirtti. “Genişletilmiş” kara operasyonlarında hiçbir askerin yaralanmadığını kaydetti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenlemesinin ardından ABD ordusu bölgedeki varlığını güçlendirmek için harekete geçti. Pentagon bölgeye destek gemileriyle birlikte iki uçak gemisi gönderdi ve THAAD ve Patriot hava savunma sistemlerinin “konuşlandırılmasını etkinleştirdi”.

Geçen hafta da Hamas ile çatışan İsrail’i desteklemek üzere konuşlandırılmak üzere 2,000’den fazla ek asker emri verdiğini açıkladı. Perşembe günü de Orta Doğu’ya 900 asker göndereceğini açıkladı. Ancak ABD’li yetkililer bu askerlerin hiçbirinin İsrail’e gitmeyeceğini, daha ziyade “bölgesel caydırıcılık çabalarını desteklemek ve ABD’nin kuvvet koruma kabiliyetlerini daha da güçlendirmek” amacıyla gönderildiğini ısrarla vurguladılar.

Takviye birlik gönderme kararı, ABD’nin Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve bağlantılı gruplar tarafından kullanıldığı iddia edilen iki tesise hava saldırısı düzenlediği sırada alındı. ABD Başkanı Joe Biden, bunun Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine yönelik tekrarlanan saldırılara bir yanıt olduğunu söyledi. Tahran bu ülkelerdeki militan grupların bağımsız hareket ettiğini savunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.