Dolar 32,3812
Euro 35,0207
Altın 2.325,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C

“Geçmişe Sahip Çıkmayanın, Geleceği de Olmaz”

“Geçmişe Sahip Çıkmayanın, Geleceği de Olmaz”
27 Ekim 2022 17:52
130

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapılışının üzerinden 800 sene geçen Tarihi Akköprü’nün restorasyonunun tamamlandığını belirtti ve yılda 5 milyondan fazla turisti ağırlayan Başkentin tarihi ve kültürel mirasına tekrar kazandırdıklarını söyledi. 13’ü bu yıl olmak üzere, 419 tarihi köprünün restorasyonunu tamamladıklarını da vurgulayan Karaismailoğlu, “Geçmişe sahip çıkmayanın, geleceği de olmaz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, restorasyonu tamamlanan Tarihi Ankara Ak Köprü’nün hizmete açılış törenine katıldı. AK Parti hükümetinin çizdiği vizyon doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı yaptırımlarına dur durak bilmeden devam ettiklerini anlatan Karaismailoğlu, “Bu yatırımlarımızla, ülkemizin dört bir köşesini entegre bir altyapıyla birbirine bağlıyor, bölgesine ve dünyaya hizmet eden bir yapıya büründürüyoruz. Sahip olduğumuz coğrafi avantajları kullanarak Türkiye’mizi dünya ticaret yollarının hakimi konumuna yükseltiyoruz. Projelerimiz, ülkemizi dünyanın sayılı ekonomileri arasına sokarak, ‘Türkiye Yüzyılının’ da en önemli kilometre taşlarından olacak. Bu uğurda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mız çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

11 Ekim’de Çanakkale’de Assos ve Troya Tünellerini de içerisinde barındıran Ayvacık-Küçükkuyu Yolu ile 50 dakikalık Yolu 5 dakikaya düşürerek Kaz Dağları’na nefes aldırdıklarını kaydeden Karaismailoğlu, Cumartesi günü de toplam 104 kilometrelik uzunluğa sahip, içerisinde 14 köprü ve 8 tünel bulunan, Malatya’yı Sivas’a bağlayan, yolculuk süresini 35 dakika kısaltan Hekimhan Yolu’nu hizmete aldıklarını söyledi. Pazar günü ise toplam 29,3 kilometrelik uzunluğa sahip, Diyarbakır’ı bölgenin en önemli ulaşım akslarına bağlayan, seyahat süresini 40 dakikadan 15 dakikaya indiren Diyarbakır Güneybatı Çevre Yolu’nu milletin hizmetine sunduklarını aktaran Karaismailoğlu, “Salı günü yüzde 100 yerli ve milli, kendi sınıfında dünyada ilk, bir mühendislik harikası olan Bitlis Çayı Viyadüğü’nün son kaynağını yaptık. Bitlis Çevre yolunu hizmete açtık” dedi.

ATALARIMIZLA AYNI DUYGULARLA HAREKET EDİYORUZ

Bununla birlikte, geleneğine, tarihine sahip çıkmanın ne denli önemli olduğunu da bildiklerini belirten Karaismailoğlu, “Geçmişe sahip çıkmayanın, geleceği de olmaz anlayışına sahip bir milletiz. Bu nedenle yeni projelerle Türkiye’yi küresel lojistik bir süper güce dönüştürmek için çalışırken, ata yadigarı eserlerimizin, yarınlara ulaşmasını en değerli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Bunun için de bütün ekip olarak çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, medeniyet anlayışlarında yol, han, hamam ve köprülerin ayrı bir yeri olduğuna işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizler; han, hamam, çeşme ve köprüler yapmanın, ‘halka hizmeti Hakk’a hizmettir’ anlayışına sahip ecdadımızın ilk eserleri olduğunu bilmekteyiz. ‘Milletimize hizmetkar olmaya geldik’ derken atalarımızla aynı duygularla hareket ediyoruz. Milletimize sunduğumuz hizmetlerin temeli, kökü, geleneği işte bu anlayıştır. Bunun önemli örneklerinden biri de Ak Köprü’dür. Bu yapılar kimi zaman ihtiyaç, kimi zaman da hayır için inşa edildiler. Bugünlere de kadar da edilen hayır dualarını, dayanışmanın güzelliğini, maneviyatını taşıdılar. Bu eserler, kültür ve değerlerimizin de birer nişanesidir. Bizlere, millete hizmet etmenin ne demek olduğunu tekrar tekrar hatırlatırlar. Ne mutlu ki; bu eserlerimizin daha nice yıllar yaşamasını, bu manevi ilkimi kuşaktan kuşağa aktarmasını sağlıyoruz. Bugün hep birlikte; yüz yıllarca kullanılmış Akköprü’müzün yeniden dimdik durmasının, tekrar kültürümüze kavuşturulmasının gururunu, onurunu paylaşıyoruz. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat döneminde, zamanın Ankara Valisi Kızıl Bey tarafından 1222 yılında yaptırılan köprümüz, bu topraklardaki medeniyetimizin tapu senedi niteliğindedir. Yapılışının üzerinden tam 800 sene geçen bu güzel köprü, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine kadar, askere ve hacca gidenlerin uğurlandığı, hak ve özgürlük ya da fetih yolunda ilk adımın atıldığı, bugünümüze ulaşan nadide bir yapıdır. Akköprü, eski Bağdat ticaret güzergâhının Ankara-İstanbul kesiminin başlangıç noktası görevini üstlenmişti. Sadece kültürel açıdan değil, ticari açıdan da önemli bir misyona sahip olan, yoğun kullanımı nedeniyle zamanla yıpranan Akköprü’nün restorasyon sürecini tamamladık. Son derece hassas bir çalışma yürüttük. Müze ve sanat tarihi alanında uzman akademisyenler ve mimarları görevlendirdik.”

Toplam uzunluğunun 79 metre olan köprünün, 8 ayak ve 7 sivri kemere, 5,7 metre döşeme genişliğine sahip olduğunu aktaran Karaismailoğlu, Tarihi Akköprü’yü, yılda 5 milyondan fazla turisti ağırlayan Başkentin tarihi ve kültürel mirasına tekrar kazandırdıklarını belirtti.

419 TARİHİ KÖPRÜNÜN RESTORASYONUNU TAMAMLADIK

“Bizler, ülke genelinde tüm ulaşım ve haberleşme sektöründe geleceği inşa ederken, tarihi değerlerimize de sahip çıkıyoruz” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, tarihi köprülerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“2003 yılından bugüne kadar, Karayolları Genel Müdürlüğü’müz envanterinde 2 bin 421 tane taş, ahşap, demir ve betonarme tescilli tarihi köprü bulunuyor. Ayrıca yurt dışında da Osmanlı Dönemi’ne ait 316 adet tarihi köprü var. Bakanlık olarak, 2003 yılından bu yana 13’ü bu yıl olmak üzere, 419 tarihi köprünün restorasyonunu tamamladık. Tarihi Malabadi Köprüsü, Kızılin (Göksu) Köprüsü, Kastamonu Taşköprü, Büyükçekmece’de Kanuni Sultan Süleyman ve Ani (Ocaklı) Köprüsü, Edirne Uzun Köprü, Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü, Tokat’ta Tarihi Hıdırlık Köprüsü, Kayseri Kocasinan’da Tekgöz ve Höbektaş köprüleri ile birlikte, Yahyalı Kapuzbaşı Tarihi Köprüsü bunlardan sadece birkaçı…Ayrıca; halen 64 tarihi köprüde restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Ankara’daki Çubuk Tarihi Develioğlu Köprüsü de bunlardan biri. Tarihi eserlerimizle, dev projelerimizle, ulaşım ve altyapı yatırımlarımızla, ülkemiz gibi başkentimizin de dünyada hak ettiği yeri alması konusunda çalışmaya devam ediyoruz.”

ANKARA’YA YAPILAN KARAYOLLARI YATIRIMLARINI YÜZDE 400’DEN FAZLA ARTTIRDIK

AK Parti hükümetleri döneminde Ankara’nın ulaştırma ve haberleşme yatırımları için 2022 rakamlarına göre 128 milyar 775 milyon liraya yakın harcama yaptıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “Başkentimizin bölünmüş yol uzunluğu sadece 466 kilometreydi. Çalışmalarımızda bunu 2 buçuk katına çıkararak, 1187 kilometreye ulaştırdık. Ankara’nın karayollarımızın yüzde 60’a yakını bölünmüş yol standardına kavuştu. Hükümetlerimiz döneminde Ankara’ya, 1 tek tüp ve 1 de çift tüp olmak üzere toplam uzunlukları 4 bin 600 kilometreye yakın tüneller inşa ettik. İl genelinde toplam uzunlukları 13 bin 900 kilometreyi aşan 182 köprü inşa ettik. Ankara’nın karayolları yapımına ayrılan harcamayı yüzde 400’den fazla artırarak, 19 milyar 400 milyon liraya çıkardık. Ankara da 23 ayrı karayolu projemize de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunlarında toplam proje bedelleri 7 milyar 430 milyon liraya yakındır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşmesinin üstün standartlarda imarı için canla başla çalışırken, tarihi, kültürel, coğrafi, çevre hassasiyetini en üst düzeyde tutmaya devam edeceklerini belirten Karaismailoğlu, “Ankara-İstanbul devlet yolumuzun alternatifi konumundaki, Ankara-Beypazarı-Nallıhan-İstanbul güzergâhının en önemli bölümü Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme sahası ve kuş cenneti geçişinde, yaban hayatı ve kuşların etkilenmemesi için onaylı projeyi değiştirdik. Bu hattı, köprü ve tünellerle geçerek, doğaya olan saygımızı bir kez daha gösterdik” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.