Dolar 32,5519
Euro 34,9369
Altın 2.443,57
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Gelmiş Geçmiş En Kötü Ekonomik Çöküş

Gelmiş Geçmiş En Kötü Ekonomik Çöküş
3 Mart 2023 22:49
127

Ünlü ekonomist, büyük stagflasyon borç krizinin bu yıl piyasaları vuracağı konusunda uyardı…

Ünlü ekonomist ve New York Üniversitesi profesörü Nouriel Roubini Avustralya’da ABC’ye verdiği demeçte, dünyanın yüksek enflasyon, yükselen faiz oranları ve 2023’te bir durgunluktan oluşan “mükemmel bir fırtına” ile karşı karşıya olduğunu ve krizden en çok şu anda çalışan kişilerin etkileneceğini söyledi.

2008-09 mali krizini tahmin eden ilk ekonomistlerden biri olan Roubini, aylardır, 1970’lerin stagflasyonu ile 2008 borç krizinin en kötü unsurlarını birleştirecek olan stagflasyonist bir borç krizi konusunda uyarıda bulunuyor.

“Bu yıl stagflasyonist bir krizin çıkacağına inanıyorum” dedi ve gelişmiş ekonomilerdeki borç oranının 1970’lerde GSYİH’nın yalnızca yüzde 100’ü iken şu anda özel sektör ve kamuda GSYİH’nın yüzde 420’si olduğuna dikkat çekti.

“Yani, bu durumda, örneğin petrol fiyatlarına yönelik şoklara sahip olursak, yalnızca enflasyon elde etmekle kalmaz, yalnızca durgunluk ve stagflasyon elde etmekle kalmaz, aynı zamanda benim büyük stagflasyonist borç krizi dediğim şeyi elde edersiniz, çünkü faizle birlikte oranlar o kadar yüksek ki, o borç oranı sürdürülemez hale geldi” diye açıkladı.

Korkunç ekonomik tahminleri nedeniyle Wall Street tarafından ‘Doktor Kıyamet’ olarak adlandırılan Roubini, tüm bunların ABD Merkez Bankası’nı ve diğer merkez bankalarını ekonomileri resesyona girene kadar faiz oranlarını artırmaya zorlayacağını öne sürdü.

“Yüzde 2’lik bir enflasyon hedefine ulaşmak için Fed fon oranının kesinlikle yüzde 6’nın üzerinde olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. “Fakat faiz oranlarını %6’ya yükseltirseniz, o zaman gerçekten sert bir iniş yapacaksınız.”

Ekonomiste göre bu, hisse senedi piyasalarında sert bir düzeltmeye, tahvil getirilerinin yükselmesine, özel sektör borcu için kredi marjlarının genişlemesine ve sonunda ciddi mali sıkıntıya yol açacak.

“Bu finansal sıkıntı, resesyonu daha şiddetli hale getirecek ve gelir ve çıktıda bir daralmaya sahip olarak daha şiddetli bir resesyon, hane halklarının, işletmelerin, şirketlerin ve hatta bazı finansal kurumların ve bazı hükümetlerin temerrüde düşenlerin sayısını artıracak. ciddi borç sorunları olan yoksul ülkeler” uyarısında bulundu.

Ayrıca, şu anda çalışan kişilerin, işlerini sürdürenler de dahil olmak üzere, yaklaşan krizden muhtemelen en çok etkileneceğini söyledi. “Stagflasyon, işçiler için tüm dünyaların en kötüsü” diye vurguladı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.