Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

Gerilimin Ateşi Pakistan’a Sıçradı! İran Füze Fırlattı…

Gerilimin Ateşi Pakistan’a Sıçradı! İran Füze Fırlattı…
17 Ocak 2024 21:32
1.118

Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki saldırıların ardından İran bu sefer Pakistan’ın güneybatısında yer alan sınır bölgesine füze fırlattı.

Tahran, Ceyş el Adl örgütüyle bağlantılı iki üssü hedef aldığını açıkladı.
Pakistan ise saldırıda iki çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.
İran’dan ateşlenen balistik füzeler dün Irak’ın kuzeyindeki Erbil ve Suriye’nin kuzeyindeki Halep’te bazı hedefleri vurdu.
Füze yağmurunun hedefinde, ABD’nin Erbil konsolosluğu ve askeri üssü de vardı. Devrim Muhafızları, 1300 kilometre menzili bulan füzelerin İran ve müttefiklerini hedef alan son saldırılara bir misilleme olduğunu açıkladı. 24 balistik füzenin ateşlendiği yerleri paylaşan Devrim Muhafızları, general Rıza Musevi suikastına özel bir atıfta bulunmadı. Hamas ile İsrail arasında Gazze’ye insani yardım girişi anlaşması İsrail, 2023’ün son günlerinde Suriye’deki İran operasyonlarını 30 yıldır yürüten general Rıza Musevi’yi Şam’daki evinde füzelerle vurup öldürdü.

Dervim Muhafızları, Salı günü akşam saatlerinde ise İran’ın güneydoğu komşusu Pakistan’a füzeler fırlattı. İran ordusuna bağlı haber ajansı, füzelerin Ceyş el Adl örgütüyle bağlantılı iki üssü hedef aldığını duyurdu.

İRAN, PAKİSTAN’A FÜZE FIRLATTI
Dervim Muhafızları, Salı günü akşam saatlerinde ise İran’ın güneydoğu komşusu Pakistan’a füzeler fırlattı. İran ordusuna bağlı haber ajansı, füzelerin Ceyş el Adl örgütüyle bağlantılı iki üssü hedef aldığını duyurdu. Content Video – İran Devrim Muhafızları Erbil’i füzeyle vurdu Saldırıda İran-Pakistan sınırındaki Belucistan bölgesinde yer alan bir köy vuruldu. İran ile Pakistan arasında yaklaşık 900 kilometrelik bir sınır var, her iki ülke de uzun süredir sınır hattında güvenlik önlemleri almaya çalışıyordu. Ancak Devrim Muhafızları’nın füzeli saldırısı, tam da Orta Doğu’yu saran savaşın ortasında bir ilk niteliği taşıyor. Tahran yönetimi, geçen ay sınıra yakın bir yerde meydana gelen ve onlarca İranlı polis memurunun ölümüne yol açan saldırılardan Ceyş el Adl’i sorumlu tutuyordu.

PAKİSTAN: SALDIRIDA İKİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ
Pakistan, İran’ın hem füze hem de silahlı insansız hava aracı kullandığı saldırılarda iki çocuğun hayatını kaybettiğini, üç kişinin de yaralandığını duyurdu. Füze saldırısını ‘yasa dışı’ olarak niteleyen Pakistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıların ‘ciddi sonuçları’ olabileceğini vurguladı. Pakistan medyası ise, İran’a karşı öfkeli başlıklarla bugün okuyucuların karşısına çıktı.

The News gazetesi ‘Pakistan İran tarafından hava sahasının nedensiz şekilde ihlal edilmesine parladı’ başlığını attı.
Dawn gazetesi Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını manşetine taşıdı, The Frontier Post İslamabad yönetiminin İran saldırısını güçlü şekilde kınadığını bildirdi.
Daily Ausaf gazetesi, ‘Pakistan toprağında İran hava saldırısı: 2 ölü’ manşetini atarken, füzelerin düştüğü yerin sınıra 90 kilometre mesafede olduğu bilgisini verdi.
The Express Tribune ise, ‘Pakistan İran saldırısının ardından sonuçlar için uyarıyor’ başlığını seçti. Al Jazeera’ya konuşan analist Trita Parsi’ye göre ise, İran’ın füze saldırılarını ‘tehlikeli bir tırmanış’ olarak tanımladı. Ulusal İran-Amerikan Konseyi’nin kurucusu Parsi, İran halkının daha büyük bir savaş arayışında olmadığını belirtip, rejim içindeki unsurlara işaret etti.
Orta Doğu’nun giderek bölgesel bir çatışmaya savrulduğuna dair artan işaretlere değinen Trita Parsi, İran’ın füze saldırılarını ‘ateşe benzin dökme’ye benzetti.
Ceyş el Adl, Sistan-Belucistan eyaletindeki en aktif ve etkili grup.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.