Dolar 32,4838
Euro 34,6810
Altın 2.405,33
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Gizemli Hastalık Kenya’da Dokuz Kişiyi Öldürdü

Gizemli Hastalık Kenya’da Dokuz Kişiyi Öldürdü
11 Mayıs 2023 21:31
489

Gözetim uzmanları ve laboratuvar teknoloji uzmanlarından oluşan bir ekip hastalığı teşhis etmek için çalışırken 80’den fazla kişi yatalak durumda.

Yerel yetkililere göre, “gizemli” bir hastalık Kenya’nın kuzeyindeki Marsabit ilçesindeki bir topluluk olan Kagi’yi kasıp kavurdu, dokuz kişiyi öldürdü ve 80’den fazla kişiyi ağır hasta bıraktı.

Bölgenin kıdemli şefi Moses Galoro Çarşamba günü Nation Media’ya göre, “Şimdiye kadar dokuz kişiyi kaybettik ve en az 80 kişi de köylerde yatalak durumda” dedi. Salgını kontrol altına almak ve daha fazla ölümü önlemek için acil müdahale çağrısında bulundu. Ölenlerden altısının yetişkin, üçünün ise bir ila üç yaş arası çocuklar olduğunu söyledi.

İlk olarak iki hafta önce bildirilen hastalığın, sağlık yetkilileri tarafından yapılan ön incelemelere göre “şiddetli sıtmanın” bir türü olduğundan şüpheleniliyor. Bildirilen semptomlar arasında grip benzeri hastalık, sarı gözler, şiddetli baş ağrıları ve bir kurbanda bir tür visseral leishmaniasis olan Kalazar’a benzer belirtiler gösteren şişmiş bir dalak yer alır.

Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü tarafından salgından iki ay önce Marsabit ilçesinin Laisamis ve Saku bölgelerinde istilacı bir sivrisinek türü bulundu.

Marsabit İlçe Sağlık Departmanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, “diğer sağlık kurumlarıyla yakın bir şekilde çalıştıklarını ve salgını belirlemek, kontrol altına almak ve yönetmek için gerekli tüm önlemlerin alındığını” söyledi.

Bu haftanın başlarında departman, hastalık gözetim uzmanları ve laboratuvar teknoloji uzmanlarından oluşan bir ekip doğrulama için kan örnekleri toplarken durumun “kontrol altında” olduğunu da söyledi.

Salı günü hem yetişkinler hem de çocuklar için sıtmaya karşı ilaçlar, parasetamol ve antibiyotikler halka sunuldu ve Perşembe günü ek ilaçlar gönderildi.

İlçe sağlık bakanlığı, “Vatandaşları, ellerini sık sık sabun ve suyla yıkamak, hasta insanlarla temastan kaçınmak ve herhangi bir semptomla karşılaşırlarsa tıbbi yardım almak gibi önleyici tedbirler almaya teşvik ediyoruz” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.